Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Fotograaf in beeld

Nico van Kappel in beeld

Elke onderwaterfotograaf heeft een eigen stijl en voorkeuren! En dat brengen we in beeld met een reeks portfolio’s van bekende en minder bekende onderwaterfotografen. Deze maand is de beurt aan Nico van Kappel!

Nico van Kappel (1980) uit Zuidland is onderwaterfotograaf maar als je zijn prachtige foto’s ziet, zou je niet denken dat hij alleen snorkelend fotografeert.

Natuurlijk ben ik benieuwd hoe hij zo aan het fotograferen is gegaan. Nico vertelt: «Ik ben vanaf mijn studie Bos- en Natuurbeheer in 1999 bezig met natuurfotografie, semiprofessioneel sinds 2005, en in 2015 begon ik met onderwaterfotografie. Ik was net daarvoor bezig met een eigen project over de duinen en de Nederlandse kust. Na een aantal jaren fotograferen in de duinen en langs de zeeweringen begon ik mij steeds meer af te vragen wat er zoal onder water leeft. Ik kwam bij het determineren van strandvondsten in aanraking met Stichting Anemoon en daarmee met het ‘stenen keren’ langs de Oosterschelde. Iedere keer zag ik weer nieuwe soorten en soortgroepen.»

Ik ontmoette Nico voor het eerst op het evenement Nature Talks in het najaar van 2018. Daar gaf hij een lezing over zijn foto’s en hoe hij die maakt. Tot mijn verbazing hoorde ik dat hij dit al snorkelend doet. Maar hoezo snorkelend? Nico: «Ik maak inderdaad al mijn beelden snorkelend. In het begin omdat ik er nog zeker van was of onderwaterfotografie iets was waar ik mee door zou gaan. Ik fotografeer nog steeds hoofdzakelijk natuur op het land. Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat ik in de eerste plaats het water in ga om te fotograferen en niet om te snorkelen.»

Fotografiemateriaal

Nu ben ik zelf natuurlijk een onderwaterfotograaf die voornamelijk duikt. Misschien is dat voor Nico de volgende stap? Maar voorlopig zit dat er niet in: «Als ik de beelden van onderwaterfotografen van bijvoorbeeld zeenaaktslakken zie, denk ik soms dat het tijd wordt om een duikbrevet te halen, maar aan de andere kant vind ik het nog steeds een mooie uitdaging om te kijken wat ik al snorkelend voor elkaar kan krijgen. Ik ben nog lang niet uitgekeken op deze manier van  fotograferen. Ook de aanwezigheid van natuurlijk licht vind ik erg belangrijk, ik maak graag opnamen met een combinatie van natuurlijk en kunstmatig licht.»

Het materiaal waarmee Nico de prachtige platen maakt, was in het begin heel basic, maar inmiddels werkt hij met iets serieuzer materiaal. «Eerst had ik een Ewa Marine ‘onderwaterzak’ voor mijn spiegelreflex. Die gebruik ik nog steeds af en toe om in ondiepe poeltjes in zoet water te fotograferen. Al snel ben ik overgestapt op een Ikelite behuizing voor mijn Nikon D800 met 15mm sigma en 105mm macro. Daarbij maak ik ook gebruik van flitsers.»

Fotowedstrijden en publicaties

Bij (online) fotowedstrijden voor onderwaterfotografie zie je hem niet. «Ik doe eigenlijk nooit mee met wedstrijden. Eén keer heb ik met onderwaterbeelden meegedaan aan de Groene Camera 2017. Daar heb ik een eervolle vermelding gekregen, maar helaas niks gewonnen.»

Gelukkig verschijnen de foto’s van Nico wel in diverse publicaties, zowel nationaal aan internetionaal. Om er een paar te noemen: publicaties van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, ANWB, Vogelbescherming, NABU, PostNL, Roots en één keer in National Geographic Magazine. Zijn onderwaterbeelden zijn vooral door Roots magazine gebruikt.

Bucketlist 

Snorkelen is daadwerkelijk iets anders dan duiken, dat durf ik als onderwaterfotograaf die hoofdzakelijk duikt, wel te stellen. Toch vind ik snorkelen ook erg leuk en weet dat je ook dan heerlijk kunt fotograferen. Snorkelen kan over de gehele wereld en ik vermoed dat Nico ook meer heeft gezien dan alleen de Nederlandse wateren. Nico vertelt: «Ik heb tot nog toe gesnorkeld in de Zeeuwse wateren, Cornwall, Wales, snelstromende bergrivieren in de Alpen en de Costa Brava. De Oosterschelde is nog steeds mijn favoriet en dan vooral de Zeelandbrug en verschillende plekken rondom Burghsluis (met de uitgestrekte velden brokkelsterren). Schotland en Noorwegen heb ik nog wel op mijn bucketlist staan, die landen lijken mij geweldig!»

Elke onderwaterfotograaf heeft wel een favoriete soort onderwaterfotografie zoals macro, groothoek, model, vis of een creatieve techniek. Aan zijn portfolio kun je al zien waar zijn voorkeur ligt. Inderdaad, groothoek! «Lekker uitdagend in Nederland en je kan dan ook spelen met natuurlijk licht in combinatie met kunstmatig licht. Ik wil graag wat meer aan de slag gaan met CFWA met een minidome of zeehonden fotograferen in Nederland. Ik heb al één keer meegemaakt dat er een aan mijn vin trok maar ik heb er helaas geen beelden van kunnen maken.»

Eigen stijl

Als je naar de foto’s van Nico kijkt, dan valt voor mij vooral het gebruik van opvallende kleuren op. Het is een heel eigen stijl en wil dan ook van Nico weten hoe hij tot deze stijl is gekomen. «Bovenwater ben ik altijd op zoek naar kleur en contrast. Ik denk dat ik probeer om mijn manier van fotograferen bovenwater door te zetten onderwater. Door de goede lichtomstandigheden te benutten bij zonsopkomst of zonsondergang komen de kleuren het best tot hun recht.»

Het nabewerken van foto’s is iets wat hoort bij onderwaterfotografie wat mij betreft, ik zie aan de foto’s van Nico dat hij daar ook mee werkt en wil van hem weten wat de verhouding bij hem is tussen het maken van de foto onderwater en het nabewerken. «Ik merk dat nabewerking bij onderwaterfotografie belangrijker is dan bij bovenwaterfotografie. Er zijn vaak wat meer aanpassingen nodig en per beeld kost het meer tijd om tot beelden te komen die lijken op wat ik onderwater zag. Ik denk dat ik met het uitzoeken, archiveren (metadata) en bewerken even veel tijd kwijt ben als met het maken van beelden onderwater.»

Hobby of werk?

«Ik wil vooral plezier beleven en het gevoel van nieuwe ontdekkingen vasthouden.» Dat is zijn reactie als ik vraag naar zijn ambities of doelen in de onderwaterfotografie. Maar is het voor hem nog wel alleen hobby of nu ook deels werk? Nico is daar duidelijk over: «Natuurfotografie is voor mij een uit de hand gelopen hobby. Sinds 2005 fotografeer ik semiprofessioneel, ik geef workshops, verzorg lezingen en heb een paar duizend beelden ondergebracht bij stockbureaus.»

Enthousiast vertelt hij over de cursussen. «Het leuke daaraan is dat je iets door kan geven. Het geeft mij veel plezier als ik mensen wat bij kan brengen. Veel beginnende fotografen raken overdonderd door de technische mogelijkheden en vele opties op moderne camera’s. Het is dan belangrijk om de techniek terug te brengen naar de essentie, compositie, diafragma, sluitertijd en iso. Vanwege mijn achtergrond in ecologie vind ik het ook belangrijk dat ik iets kan vertellen over de natuur tijdens een workshop.»

Iets leren van Nico, dat is zeker mogelijk als ik die mooie platen zie. Zelf raak ik geïnspireerd en besef me dat het niet altijd zo moeilijk hoeft – een zware duikuitrusting de dijk over sjouwen. Dat snorkelen mooie plaatjes kan opleveren, bewijst Nico wel. Ik blijf hem in de gaten houden – eens kijken of hij toch niet stiekem in de nabije toekomst een duikbrevet gaat halen. Hoe dan ook, zijn plaatjes zullen ook dan ongetwijfeld benijdenswaardig zijn!

Kijk ook eens op de website van Nico van Kappel voor meer foto’s.

Geniet van zijn portfolio! Klik hieronder op een thumbnail voor de volledige weergave en om de diavoorstelling te starten.

1 reactie

  1. Mooi verhaal. Schitterende foto’s. Knap snorkelend de zeepaddestoel en snotolf gespot! Duikend al lastig… 👌📸

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief