Museo Atlántico
Op Lanzarote, één van de Canarische Eilanden, zijn René en Cindy ooit begonnen met duiken. Zij gingen terug voor een gecombineerde duik- en familievakantie. In deel twee van een serie van vier verhalen neemt René je mee naar het Museo Atlántico.
Plons! Met een rol achterover duikel ik van de RIB in het water. Ik krijg mijn cameraset netjes van de schipper aangereikt. Alle duikers verzamelen zich rond de gids en dan begint de duik naar het enige onderwaterbeeldenmuseum in Europa!
Playa Blanca
Vandaag ben ik met onze huurauto van Puerto del Carmen naar Playa Blanca gereden om met Dive College Lanzarote een duik te maken naar het Museo Atlántico. Mijn vrouw en de kinderen blijven een dagje op het strand bij ons appartement. Onderweg geniet ik van mijn kleine roadtrip over de LZ-2 richting het zuidwesten – ongeveer een half uur en zo’n dertig kilometer rijden.
Het landschap varieert van prachtige dorpjes met witte huisjes tot ruige lavalandschappen onderbroken door zandvlaktes die op een woestijn lijken. Hier en daar is goed te zien dat de vakantiehuizen de laatste jaren uit de grond gestampt zijn. Het is gelukkig wel allemaal laagbouw, een nalatenschap van kunstenaar César Manrique. Hij heeft ervoor gezorgd dat het landschap van Lanzarote niet ontsierd wordt door hoogbouw, zoals elders in de wereld. De palmbomen steken sterk af tegen de rest van het landschap zorgen voor groene accenten. Nog een klein stukje rijden en dan ben ik op de plaats van bestemming.
Museo Atlántico
In maart 2016 heeft Lanzarote er een unieke duiklocatie bij gekregen, het Museo Atlántico. Vandaag mag ik het gaan bezoeken en ik heb er zin in, hoewel ik eigenlijk niet goed weet wat mij te wachten staat. Bij het duikcentrum krijgen we een briefing van de speciaal voor het museum opgeleide gids, de zogeheten ‘Eco Diver Guide’. Er wordt ons verteld wat we gaan zien onder water en wat het verhaal achter de beelden is. Daarna trekt iedereen de duikspullen aan en wandelen we gezamenlijk naar het water. Het is een beetje oppassen geblazen met de losse stenen tussen het zand, maar de Atlantische Oceaan zorgt voor heerlijke verkoeling. De RIB van het duikcentrum kan namelijk nergens aanmeren en ligt voor anker voor het strand. We mogen eerst een stukje zwemmen voordat we aan boord kunnen klimmen.
Als iedereen stevig op de RIB zit, vertrekken we vol gas richting het oosten. Ik houd mezelf stevig vast en sluit mezelf af van de buitenwereld. Niet omdat ik het niet leuk vind, integendeel, maar ik wil intens van deze boottocht genieten. Het uitzicht over die prachtige Atlantische Oceaan met in de verte het eiland Fuertaventura werkt rustgevend, het is eigenlijk jammer dat de boottocht maar tien minuten duurt.
Suppoosten
We komen aan bij de plek waar op ongeveer twaalf tot vijftien meter diepte het museum ligt – het is een beschut gebied bij Coloradas, Playa Blanca. De locatie van het museum is met grote boeien gemarkeerd. Bij een van de boeien ligt een boot met medewerkers van het museum. Deze ‘suppoosten’ controleren of alles in orde is, en zorgen voor de planning van de groepen. Er wordt hier serieus mee omgegaan, je mag niet zomaar te water gaan. Gelukkig hoeven wij niet lang te wachten. Eenmaal in het water dalen we gezamenlijk af langs één van de boeien. De eerste beelden doemen in de verte al op, er hangt een mysterieuze sfeer.
Mijn toegewezen buddy en ik zijn de enigen met een foto- of videocamera, wij duiken achter de groep aan. In alle rust bekijken we de eerste groep beelden, het is een groep kinderen in kleine bootjes met de naam “Los Jolateros”. Op de kale zeebodem lijkt het net of deze kinderen een lekker stukje varen. Niet veel verder ligt een kleine rubberboot met mensen erop. Dit is het “Vlot van Lampedusa”, een actuele verwijzing naar de vluchtelingencrisis die de wereld momenteel kent. Het is een prachtig object. Ik zie hier pas de eerste vissen, een paar zeebrasems. Zij herinneren me er weer aan dat ik op vijftien meter diepte ben.
Verliefd stelletje
De beelden zijn na de eerste paar maanden in het water al licht begroeid met algen, het kale beton is gelukkig verdwenen. De beelden gaan langzaam maar zeker op in de natuur. Helaas zijn er vandaag niet veel vissen te zien. Dat geldt ook voor een indrukwekkend grote groep van vijfendertig beelden met de naam “Rubicon”. Hun gezichten wijzen in dezelfde richting als wij duiken en lijken een leider te volgen. Later dit jaar zal het museum nog worden aangevuld met een grote muur en een poort waar deze groep naartoe lijkt te lopen. Maar ook nu vind ik dit al mooi. We volgen de gids en de groep op enige afstand en passeren de laatste beelden, half mens en half cactus. Ook een ogenschijnlijk verliefd stelletje dat een selfie neemt, een erg actueel beeld.
Helaas komt aan alle leuke dingen een einde, het wordt tijd om met de gehele groep weer netjes aan de opstijging te beginnen. De gids telt alle koppen en geeft het sein om terug naar boven te gaan. We klimmen een voor een weer aan boord van de RIB. De terugweg is weer net zo fijn als de heenweg, alleen is iedereen wat stiller. Vermoedelijk omdat iedereen nog zit na te genieten van deze unieke duikplaats.
Dive College Lanzarote
Het ruim behuisde duikcentrum ligt aan de voet van een vulkaankrater, ten westen van Playa Blanca. Het ligt onder een gebouw met diverse restaurants en kijkt met terras met oefenzwembad mooi uit over de Atlantische Oceaan. Niet voor niets zijn er op het terras enkele loungesets geplaatst, het is op deze manier heerlijk genieten na een mooie duik. Ik heb daar helaas geen tijd meer voor – er wordt op me gewacht.
Het hele jaar door kan er van maandag tot en met zaterdag gedoken worden, in de maanden juli tot en met oktober ook op zondag. Kantduiken worden vanaf het strand bij het duikcentrum gemaakt naar duikstekken met namen als Montaña Roja Reef, Moray Reef en Ray Garden. De liefhebber kan ook terecht voor een nachtduik en natuurlijk worden ook bootduiken aangeboden. Deze zijn nooit verder weg dan tien minuten varen met de RIB van het duikcentrum. Ook deze bootduikstekken hebben prachtige namen zoals Flamingo Wall, Punta Berrugo, Pechiguera, El Emisario en natuurlijk het Museo Atlántico.
Na mijn duik bij het Museo Atlántico spoel ik alle spullen in de handige spoelgelegenheid en berg ik ze weer netjes op. Ik kleed mijzelf om in een van de openlucht-kleedhokjes, zodat ik niet met een natte zwembroek in de auto zit. Op mijn weg terug naar mijn gezin heb ik de zon in de rug en geniet ik van het zonlicht dat langzaam aan een avondkleur krijgt en het vulkaaneiland met een gouden gloed bedekt. Het was weer een topdag op Lanzarote, het is maar goed dat we nog een dikke week vakantie in het vooruitzicht hebben.
Tekst en foto’s boven water: René Weterings
Foto van de RIB: Tom Kelly
Foto’s onder water: Jason deCaires Taylor
Lees ook de andere verhalen in deze serie:|
Lanzarote – De Atlantische Oceaan aan je voeten
Lanzarote – In het diepe blauw
Lanzarote – Kinderen… Los niños
Wil je de foto’s van Lanzarote nog eens groter bekijken, klik hier!
Lanzarote praktisch
Lanzarote is één van de Canarische Eilanden, is circa 846 km² groot en ligt in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Marokko. Om precies te zijn: GPS 29.033333 – 13.616667. Het is vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf 4 tot 4,5 uur vliegen naar Arrecife, de hoofdstad van Lanzarote. Op het eiland wordt Spaans en vaak ook Engels gesproken. Inenten is niet nodig en je betaalt gewoon met euro’s. Het is een (duik)bestemming voor het hele jaar! De luchttemperatuur varieert van circa 20⁰C in februari tot circa 28⁰C in augustus en er valt weinig neerslag. De watertemperatuur ligt tussen 18⁰C in februari en 23⁰C in september. Een lang natpak van 5-7 mm dikte wordt aanbevolen.
René dook naar Museo Atlántico met Dive College Lanzarote, eind 2001 opgericht door Bart Prinsen en is gevestigd in Playa Blanca, de meest zuidelijke punt van Lanzarote. De duikschool is aan het strand gelegen en biedt daarmee direct toegang tot de Atlantische Oceaan. De boot ligt dan ook voor de deur, vanaf mei komt er een tweede boot. Ook heeft de duikschool een eigen trainingszwembad met een raam. Er worden drie hoofdactiviteiten aangeboden: begeleide boot- en kantduiken voor gebrevetteerde duikers, proefduiken in zee voor beginners en duikopleidingen.
Naast de twee Nederlandse eigenaren Bart Prinsen en Marian de Jongh Swemer werkt er een vast, enthousiast team van instructeurs met verschillende nationaliteiten. Dive College staat bekend om de gemoedelijke en gezellige sfeer op de duikschool die iedereen een welkom gevoel geeft. Dive College Lanzarote is dan ook een duikschool voor de gehele familie.
Link naar website
Dive College Lanzarote
2 reacties
Duikmuisje
Wat gaaaaaaaaaaf. Boeiend geschreven. Staat vanaf vandaag op de bucket lijst 😉
René Weterings
Dank je! Moet je zeker eens bezoeken, Lanzarote is sowieso een leuk eiland.