Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Aike Willemsen – Bonaire 2013 (4)

Duiken op Something Special, snorkelen in grotten en een voetbalwedstrijd, Duikreporter Aike vermaakt zich prima op Bonaire.

Datum oktober 2013
Locatie Bonaire

IMG_103817 oktober
Vandaag beginnen we rustig, we rijden richting Lac Cai op weg naar het mangrove center om een ochtendje kajakken en snorkelen te reserveren, de mangrove is de kraamkamer van Bonaire. We rijden blijkbaar wat te ver en komen uit bij Jibe City, het surfers paradise van het eiland en tevens een hele relaxte bar met een leuk strandje, direct merk je hier al dat de sfeer goed is, alles rustig en gewoon genieten. Bij het strandje zijn een aantal beschermde zeegrasvelden waar zo nu en dan schilpadden worden gezien, meestal zitten ze een stuk verder.
We drinken wat en eten een broodje en gaan toch opzoek naar het mangrove center, hij zit een stukje terug een zandweg in. Daar aangekomen zit de toko op slot, en we besluiten later maar telefonisch te reserveren, als je dit wilt doen in de ochtend (de middag is echt te warm) reserveer dan op tijd, wij kunnen pas over 5 dagen terecht.
Ik wil nog graag snorkelen in 1 van de vele grotten hier en 2 duikjes aan de oostkust maken, war het grote leven zit. Een telefoontje naar Flow Bonaire en het is geregeld, daar regelen ze beide uitstapjes, we rijden er nog even heen voor de betalingen en alles is geregeld. Een goed vooruitzicht!
We stappen weer in onze auto die ondertussen voornamelijk uit zand bestaat aan de binnen en buitenkant en gaan een duikje maken bij Something Special, een duikplaats aan de noordkant van Kralendijk en dicht bij de haven. Het wordt een ondiep duikje opzoek naar krabbetjes, garnaaltjes, enz.

Duik 278IMG_1061
We duiken met zijn 3-en van het ene na het andere koraalblok en ook de grote betonnen blokken waaraan de boten vastliggen zijn mooi begroeid. Witte, roze en paarse anemoontjes vol met kleine garnaaltjes in de mooiste kleuren. Ook zien we meerdere kleine murenes en alen, vooral die laatste blijven nooit mooi stil zitten.
Op 6 meter zien we een octopus zitten, veel meer dan een van zijn ogen laat hij niet zien. Wat dan weer opvalt deze duik is dat we geen enkel slakje zien. Ook hier zwemt weer een grote groep blue tang vis, ze duiken allemaal tegelijk op een stuk koraal en vreten een laagje eraf, wat andere vissen zwemmen ertussen en profiteren ervan mee. Vanavond alle macrofoto’s weer uitzoeken, de duik nog een keer beleven;)
Na de duik rijden we richting Djambo en er ligt een groot vrachtschip waar we even naar willen kijken, ervoor ligt een wat kleiner jacht dat al snel onze aandacht trekt. 90 meter lang, helikopter achterop, zeilboot aan de zijkant aan een kraan. Na wat google werk blijkt hij van Paul Allen te zijn, mede oprichter van Microsoft, jacht van 125 miljoen met theater, zwembad, helikopter, zeilboot, 8800 pk, 35 man crew, we hoorden later dat hij hiervoor nog een grotere had incl. onderzeeër voor 10 personen…. het moet toch niet gekker worden.
We spoelen onze spullen en brengen ze met een kruiwagen naar het drooghok, maar eerst een stop bij de Djambar, het barretje bij Djambo die in de avond 2 uurtjes geopend is, een koud biertje gaat er wel in. Daarna gaan we nog even Kralendijk in, je zult hier geen discotheek of iets vinden maar genoeg leuke restaurantjes en barretjes met live muziek.

IMG_120318 oktober
Duik 279
We zijn vandaag vroeg voor ons doen en rijden om 10:00 aan bij Bachelors Beach, een heek klein strandje onderaan een trappetje. Het koraal begint hier al op 2 meter en veel dieper dan 10 meter hoef je absoluut niet. We zien veel verschillende murenes en ik kijk door mijn schermpje van de camera totdat er 1 zijn bek open doet voor de perfecte foto.
Ook zwemmen er overal groepen visjes en veel papegaai vissen die aan het koraal knagen. Af en toe zien we visjes opschrikken als er een grote tarpon langs komt of een jack, we zien er verschillende, bar jack met hun blauwe band, de yellow jack, de naam zegt het al en de wat grotere crevalle jack.
Op 5 meter duiken we terug naar de instap waar we nog 2 octopussen zien, diep verstopt en het koraal dat is wel jammer. Zo hier en daar zit een anemoon met squat anemone shrimps, volgens mij noemden we ze in Egypte popcorn shrimp, ook debanded coral schrimp en een aantal cleaner schrimps zijn van de partij. Het was weer een lekker duikje, een goede start van de dag.
Vanmiddag hebben we afgesproken bij Flow, die verzorgen de trip naar de grotten waar ook gesnorkeld kan worden. We vertrekken en stoppen al vrij snel langs de weg, een stukje door de struiken lopen en we staan al bij een ingang, niet verwacht dat de grotten hier al zouden zijn. Er zitten waarschijnlijk 300-400 grotten op Bonaire waarvan een groot deel nog niet ontdekt.
Via een trap dalen we af de grot in, het is erg vochtig en warm, een sauna is er niets bij. Onze gids is archeoloog en verteld ons alles over stalactieten en stalagmieten, het ontstaan van de grotten en ga zo maar even door, erg interessant. Na een tijdje wordt de grot erg smal en we mogen nog verder maar door de warmte zijn we blij dat we weer naar buiten mogen. Bij de uitgang van de grot is het gesteente mooi groen.
We rijden naar de tweede grot, hier kan ook gesnorkeld worden en iedereen kijkt er naar uit om af te kunnen koelen in het water, De grot inkomen is hier een stukje moeilijker, er wordt een klein trappetje uitgerold en een touw vast gemaakt, van de ene rots naar de andere rots klimmen totdat je 12 meter lager op een vlak stuk komt. Ernaast is een grote kamer waar we ons omkleden en de snorkel spullen verzamelen.
We lopen het water in en moeten eerst door een smalle gang naar een andere kamer, het past allemaal maar net en met een camera in je handen valt het nog niet mee. In de kamer is het schitterend, mooi helder water en ik schiet wat onderwater foto’s, echt tof dit! We snorkelen een stukje verder en zien wat kleine garnaaltjes lopen, als we onze lampen op ze richten kruipen ze snel hun holletje in.
Hiernaast liggen nog verschillende kamers, deze zijn alleen bereikbaar door er onderwater heen te zwemmen, het is ongeveer 10 meter tot de volgende kamer. Hmmm ga ik dat durven. Onze gids gaat voor en al snel volgt er een jongen die veel aan freediven gedaan heeft. Ik let goed op waar ze weer naar boven zwemmen want je kunt het vanaf de ruimte waar we nu zitten niet zien.
10 meter onderwater zwemmen moet geen probleem zijn maar dit is toch wel spannend, Lotte haakt af met nog 2 anderen en vermaken zich nog wel even met snorkelen, ik ga het erop wagen. Een paar keer hyperventileren en gaan….. gelukkig zie ik al snel de lamp van de gids die in het gat schijnt en eindelijk weer een ademteug. En nu moeten we ook nog terug….IMG_1247
In deze kamer komen nauwelijks toeristen, sowieso zijn de grotten niet heel druk bezocht, juist mooi want er zijn geen paden in aangelegd. De 2e natte kamer is al net zo mooi als de eerst. Vanaf hier loopt er een diep gat van 10 meter diep, 2 snorkelaars wagen het erop en het is duidelijk te zien wanneer ze de laag tussen zoet en zout water passeren.
We gaan weer kopje onder en duiken terug naar de eerste ruimte. Echt gaaf dit, in de toekomst misschien toch maar eens een opleiding grotduiken gaan volgen. We snorkelen weer terug en ik schiet nog wat plaatjes. Een hele belevenis maar als je van een uitdaging houdt moet je dit zeker doen als je hier bent.
We gaan nog een hapje eten en rijden via het voetbalstadion terug. Rond het stadion loopt een zandweggetje waar iedereen bovenop de auto’s staat, zal wel goedkoper zijn dan een plekje op de tribune. We zetten onze auto erbij en doen ook mee, veel toeters en trommels. We zijn volgens mij de enige toeristen die dit doen want zelfs de politie kwam een foto maken. Een leuke afsluiter van de dag.

Dit bericht delen

Avatar
Aike Willemsen

Geboren in de Achterhoek in 1984. In 2008 begonnen met duiken en in 2009 begonnen met onderwaterfotografie. Buiten fotografie hou ik ook erg van (duik)reizen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *