De Atlantische oceaan aan je voeten
Lanzarote, één van de Canarische Eilanden, is de plek waar René en zijn vrouw zijn begonnen met duiken. Zij gingen terug voor een gecombineerde duik- en familievakantie. In deel één van een serie van vier verhalen neemt hij je mee naar dit eiland.
Daar hang ik dan in het diepblauwe en heldere water van de Atlantische Oceaan. Eindelijk geniet ik van mijn welverdiende vakantie en eerste duik. Met een mooi klein groepje doen we de middagduik op het huisrif, heerlijk relaxt pak ik zo het duiken hier op.
Huisrifduik
We starten de duik vanaf de duikschool van Safari Diving Lanzarote, die aan het strand van Playa Chica in Puerto del Carmen ligt. Tijdens de briefing wordt ons via een duidelijke onderwaterkaart verteld wat ons te wachten staat. Zeepaardjes, die gaan we met zekerheid zien. De kans op engelhaaien is een stuk kleiner vanwege de relatief warme oceaan in de zomer, maar we moeten toch blijven opletten, je weet natuurlijk nooit.
We volgen de westelijke kant van het idyllische baaitje en gaan daar de hoek om richting de haven. Het zicht wordt nog een stuk beter dan het in de baai al is. Ik zie grote scholen monniksvisjes die vrolijk in de waterkolom bewegen, maar ook barbeeltjes die met hun guitige snorharen het zand omwoelen al zoekend naar voedsel. Af en toe schiet een platvis weg en zie ik een enkele papegaaivis, soms word ik aangestaard door een hagedisvis. Ik ben echt aangenaam verrast over de hoeveelheid vis in het water van Lanzarote!
We volgen de lavarotsen langs de kustlijn en zien een octopusje dat zich brutaal laat zien en even verderop een koppeltje parende purperen zeenaaktslakken. We slaan af richting wat dieper water via enkele oude touwen op de zandvlakte. De zandbodem loopt hier heel geleidelijk af de diepte in. Op een diepte van ongeveer elf meter liggen nog meer oude touwen en enkele betonblokken. Al snel wijst de gids ons de zeepaardjes aan. Prachtig gekleurd zijn ze! De foto’s willen gelukkig ook lukken en dan laat ik de diertjes weer met rust, we duiken weer verder.
Ik focus op de zandbodem in de hoop de engelhaaien te zien, maar helaas wil dat nog niet lukken. Boven ons hoofd varen de boten van en naar de aanlegkade aan het einde van het strandje. Door het goede zicht en de vertekening onder water lijken ze erg dichtbij. Toch zijn we op een diepte van dik tien meter veilig en komen we ook weer veilig terug in de baai na een heerlijk relaxte duik. Op de kant word ik enthousiast onthaald door onze twee kinderen die weer blij zijn om hun papa te zien, maar vooral ook willen weten wat ik allemaal gezien heb.
Safari Diving Lanzarote
Elke dag beginnen we met een ontbijtje in ons vakantieverblijf, één van de appartementen van Villas Blancas die pal aan het strand liggen. We hebben alle tijd, we hoeven ons pas om half tien bij de duikschool van Safari Diving Lanzarote te melden. Iedere ochtend en middag wordt op een vast tijdstip met een gids gedoken. In de ochtend zijn er twee keuzes, een “all-levels” duik of een “advanced” duik. De groepen zijn nooit groot en de gidsen stuk voor stuk bekwaam en spreken goed Engels.
De duiken worden vanaf de kant gemaakt, of met de boot die vertrekt vanaf de aanlegkade aan het einde van de baai. Een boottocht duurt nooit langer dan vijftien minuten en brengt je naar duikstekken, zoals Punta Tinosa, The Wrecks, Richies Place, Red Cross en Black Beach. Als je geen gebruik wilt maken van een gids of mee wilt gaan met de bootduiken, dan kun je met een buddy vanaf het strand de gehele dag vrij te water en je eigen plan trekken. Een mooi startpunt van een aantal zeer diverse duiken, zoals Red Coral, Cathedral, The Hole of gewoon het huisrif linksom of rechtsom. En natuurlijk zijn er regelmatig nachtduiken, er is voor ieder wat wils.
Richies Place
Een nieuwe dag, een nieuwe duik! Vandaag staat een bootduik op het programma. Het wordt een duik op de plaats die “Richies Place” heet, vernoemd naar een duikgids die deze stek bekend gemaakt heeft. In het duikcentrum krijgen we een uitgebreide briefing voordat we de korte wandeling richting de aanlegkade maken. Daar ligt de boot van Safari Diving Lanzarote op ons te wachten en stappen we via de ietwat gladde trap de boot in. We worden verwelkomd door de vrolijke en sympathieke schipper en krijgen een plaatsje toegewezen. Na een kleine tien minuten varen zijn we al op de plaats van bestemming. Daar wordt ons verteld dat we met een grote sprong vanaf de achterkant van de boot te water mogen gaan. Als de groep compleet is, laten we ons zakken in het prachtige blauwe water.
Ik zie de gids onder mij en meteen begint hij te seinen, ik zie gelijk wat hij bedoelt. Twee prachtige adelaarsroggen zwemmen gracieus voorbij en verdwijnen ook weer snel in de diepte. Wat een gaaf begin van de duik. Samen met mijn twee buddy’s, vader en zoon, duik ik langs de drop-off. Die begint op een diepte van ongeveer twintig meter. Ik laat mijzelf nog een paar meter zakken tot een diepte van vijfentwintig meter en kan zo de ruige rotswand bekijken. Op een aantal plaatsen vormt deze rotswand een overhang, waar de tandbaarzen zich graag schuil houden. Helemaal achter in zo’n overhang zie ik zo’n machtig grote vis, maar te ver voor een goede foto. Af en toe zwemt een trompetvis voorbij en zie ik de scholen met monniksvisjes. In één van de overhangen vind ik een plukje rood koraal, zoals men dat hier noemt. Best bijzonder eigenlijk, want normaal komt deze soort voor op dieptes van vijftig tot tweehonderd meter. Stiekem is het harde deel eigenlijk knal oranje, een stukje Holland op Lanzarote lijkt het wel.
De luchtvoorraad slinkt snel en de tijd tikt voort, we moeten wat ondieper gaan en langzamerhand de duik beëindigen. Bij een rotswandje ligt de gedenkplaat voor Richard, naar wie deze duikstek genoemd is, het is geschreven in het Nederlands. Langs het touw maken we rustig onze opstijging en klauteren we weer in de boot. De tien minuten terug naar de haven zijn te kort om na te genieten, dat doe ik later weer op het strand van Playa Chica.
Het eiland
De Atlantische Oceaan is geweldig en ligt iedere dag weer letterlijk aan onze voeten. Maar het eiland biedt natuurlijk meer dan dat. We huren een auto om het eiland te verkennen. Samen met onze kinderen bezoeken we een aantal bekende toeristische attracties en beginnen met “Jardín de Cactus”. Deze door de beroemde kunstenaar César Manrique aangelegde cactustuin is aangelegd in een oude steengroeve. Het is prachtig om doorheen te wandelen. Door de beschutte ligging kan het hier in de middag wel erg warm worden, dus het is aan te raden om dit in de ochtend te bezoeken.
Een andere populaire plaats die we aandoen, is Jameos del Agua, een oude lavatunnel die water bevat. In dat water leven zeldzame albinokreeftjes die normaal alleen op grote diepte voorkomen, een bijzondere plek dus. De kinderen kijken hun ogen uit en in de, door César Manrique, aangepaste uitgang drinken we wat. Daarna genieten we weer van de zon als we op ons gemak terug naar ons appartement rijden. In de haven Puerto del Carmen gaan we bij één van de vele restaurantjes eten en genieten van de ondergaande zon, alvast dagdromend van wat er morgen weer voor moois gaat komen!
Tekst en foto’s: René Weterings
Lees ook de andere verhalen in deze serie:
Lanzarote – Museo Atlántico
Lanzarote – In het diepe blauw
Lanzarote – Kinderen… Los niños
Wil je de foto’s van Lanzarote nog eens groter bekijken, klik hier!
Lanzarote praktisch
Lanzarote is één van de Canarische Eilanden, is circa 846 km² groot en ligt in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Marokko. Om precies te zijn: GPS 29.033333 – 13.616667. Het is vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf 4 tot 4,5 uur vliegen naar Arrecife, de hoofdstad van Lanzarote. Op het eiland wordt Spaans en vaak ook Engels gesproken. Inenten is niet nodig en je betaalt gewoon met euro’s.
Het is een (duik)bestemming voor het hele jaar! De luchttemperatuur varieert van circa 20⁰C in februari tot circa 28⁰C in augustus en er valt weinig neerslag. De watertemperatuur ligt tussen 18⁰C in februari en 23⁰C in september. Een lang natpak van 5-7 mm dikte wordt aanbevolen.
Er zijn veel duikcentra op het eiland. René dook met Safari Diving Lanzarote, een PADI, SSI en NAUI duikschool die al meer dan 30 jaar bestaat. Duiken kan vanaf de kant of per boot. Je kunt bij hen terecht voor vrije en begeleide duiken, maar ook voor alle cursussen t/m instructeur. Daarnaast bieden zij o.a. ook, introductieduiken, verhuur van materialen, hulp bij het vinden en regelen van accommodatie en auto. Voor Nederlands sprekende gasten wordt dit verzorgd door Rien Reijnhout, hun Nederlandse reisagent.
Link naar website
Safari Diving Lanzarote
2 reacties
Aart Reitsma
Leuk verhaal Rene en mooie fotootjes. Is inderdaad een super mooi plekkie daar, ga er zeker nog een keer naar toe.
Aart Reitsma
Leuk verhaal en prachtige fotootjes, je zal er net als ik heerlijk hebben genoten.