Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Grote wrakken op recreatieve diepte in Europa

Vind jij grote wrakken fascinerend? Deze wrakken liggen op een diepte die voor de recreatieve duiker bereikbaar is, én in Europa.

SMS Kronprinz Wilhelm, Scapa Flow, Schotland

Met een diepte van 12 tot 38 meter is de Kronprinz Wilhelm een van de minst diepe wrakken in dit overzicht. Omdat het ook het minst diepe grote slagschip van Scapa Flow is, maken veel duikers hier vaak de eerste duik als ze voor een duikvakantie naar het wrakkenparadijs komen. De Kronprinz Wilhelm ligt bijna helemaal ondersteboven. De kiel bevindt zich slechts 12 meter onder het wateroppervlak – je ziet er veel onderwaterleven. Opvallend aan dit wrak is de staat van het luchtafweergeschut en de torpedo’s. De bewaping is grotendeels intact gebleven en geeft een goed beeld van de vuurkracht van dit type schepen. Het wrak is maar liefst 146 meter lang. Het zonk op 21 juni 1919 en is een beschermd oorlogsmonument.

Don Pedro, Ibiza

De 142 meter lange Don Pedro zonk in 2007 door een stuurfout van de kapitein. Vlak voor de haven van Ibiza liep het schip op de rotsen van het kleine rotseiland Dado Pequeno en zonk direct. De 20 opvarenden konden het schip veilig verlaten. Het schip ligt op de bakboordzijde op de zandbodem. Het diepste punt is 48 meter, de schroef bevindt zich op 43 meter – niet binnen de limieten van de recreatieve duiker dus. Maar de bovenkant van het schip ligt op 28 meter diepte en door de openstaande luiken kun je daar de vrachtwagens zien die het schip als lading vervoerde. Ook op het achterdek zijn veel herkenbare scheepsonderdelen te zien. Het wrak wordt bewoond door murenes en schorpioenvissen en vaak cirkelt er een school barracuda’s boven het schip. Aan de bovenkant is het wrak bedekt met wier – een vreemd gezicht tijdens de afdaling. Pas als je op het wrak komt, besef je hoe groot het eigenlijk is.

Foto: Marloes Otten.
Foto: Marloes Otten.
Don Pedro. Foto: René Weterings.
Baron Gautsch

Baron Gautsch, Kroatië

Bij Kroatië in de Adriatische Zee ligt het wrak van de Baron Gautsch. Dit passagiersschip was een stoomschip met een lengte van bijna 85 meter. In 1914 liep het schip op een mijn bij Rovinj en zonk. De Baron Gautsch staat rechtop op de zandbodem met het diepste punt op 40 meter en het minst diepe punt op 28 meter. Het wrak is beschermd nationaal erfgoed. Duiken naar het wrak is gereguleerd en kan alleen via duikcentra met een speciale vergunning.

Karwela Wreck, Gozo

De Karwela werd in 1958 gebouwd als pleziervaartuig en later gebruikt als veerboot. Het ruim 50 meter lange schip werd in 2006 speciaal voor duikers afgezonken voor de kust van Gozo. Vlakbij liggen ook de MV Cominoland, die tegelijk met de Karwela werd afgezonken, en de Xlendi, die in 1999 al als kunstmatig rif werd afgezonken.  De Karwela is speciaal voor duikers geprepareerd en er zijn vele gaten in de wanden gemaakt. hierdoor is het wrak goed te penetreren en valt er meer dan genoeg te ontdekken op de drie dekken. In het midden van het wrak bevindt zich een bijzonder fotogenieke trap naar het benedendek.
Het wrak is vanaf de kant bereikbaar en ligt op de zandbodem tussen de 30 en 42 meter. Vlakbij ligt ook een rif, zodat je op deze duikplaats verschillende duiken kunt maken. Een fotogeniek wrak dankzij het goede zicht.

Foto: Cees Kassenberg.

Um el Faroud, Malta

De bijna 110 meter lange Um el Faroud vervoerde van 1969 tot 1995 brandstof tussen Libië en Italië. Een explosie in een van de tanks zorgde ervoor dat het schip niet meer bruikbaar was. Het wrak werd  geprepareerd voor duikers en in 1998 bij Malta afgezonken als kunstmatig rif. Een hevige storm brak het wrak in 2004 in twee delen, die nu enkele meters uit elkaar liggen. Beide wrakdelen staan rechtop op de bodem, de maximale diepte is 36 meter. Het hoogste punt is 16 meter onder het wateroppervlak.
Je kunt het wrak aan meerdere kanten in. Het staat bekend om de grote hoeveelheid vis rondom. Maar ook octopussen en murenes hebben er een onderkomen gevonden. Het wrak is prima bereikbaar vanaf de kant, maar wel een stukje zwemmen.

Zenobia, Cyprus

Het wrak van de Zenobia is een wrak met een bijzonder verhaal. Het schip zonk op haar eerste reis, als gevolg van een softwarefout. Het computergestuurde pompsysteem van het schip bleef water in de ballasttanks pompen, waardoor het schip uit balans raakte. Op haar ‘maiden voyage’ zonk de MS Zenobia voor de kust van Cyprus, waar het naartoe gesleept was om een blokkade van de haven te voorkomen. Geruchten dat het schip gesaboteerd was door Mossad of MI6 zijn nooit bewezen. Dit splinternieuwe schip had een lading van 104 opleggers en vormt nu een schitterend duikwrak op een voor sportduikers goed bereikbare diepte. Het meer dan 170 meter lange schip ligt met de stuurboordzijde omhoog. Deze kant op 16 meter is ook voor duikers die nog niet heel veel ervaring hebben, goed te verkennen. Duikers met meer ervaring kunnen het autodek en de andere dekken verkennen, terwijl het benedendek en de machinekamer alleen voor technische duikers bereikbaar zijn. Plan vooral meerdere duiken op dit wrak!

Dit zijn maar enkele grote wrakken… er liggen er veel meer op de bodem van de Europese wateren. Vul jij dit lijstje aan? Laat helemaal onder aan een reactie achter met de naam en locatie van het wrak. En als je er zelf gedoken hebt, des te leuker als je ook vertelt waarom het wrak zeker een duik waard is.

4 reacties

  1. De Don Pedro op Ibiza was echt serieus groot. Het leek meer een flatgebouw dan een bootje onder water. Wat indrukwekkend was dat om te zien. Daar ga ik nog een keer naar terug.

    REAGEREN
  2. De Corveta Afonso Cerqueira bij Madeira! 85 meter lang en maximaal 33 meter diep. Artikel over mijn duik daar komt binnenkort op de site!

    REAGEREN
  3. Rhodos, Griekenland het dorpje Plimiri, dat ligt op zo’n 85 kilometer vanaf Rhodos-Stad en 25 kilometer vanaf Lindos. Er is een klein vissershaventje. Op 6 zeemijlen vanuit de kust steekt een rots net uit de oppervlakte. Hier is in 1981 een Griekse vrachtschip (Giannoula K. gebouwd in Nederland in 1953) in noodweer op vergaan. Hij heeft nog geprobeerd de kust te bereiken maar is net voor Plimiri gezonken. Hij ligt op 22 meter diepte en is nog helemaal intact! Het schip ligt iets gekanteld maar is prima toegankelijk. De mast steekt net uit het water. Een prachtige duik!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief