Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Vijf wrakken bij de Balearen

In de wateren van de Balearen liggen verschillende wrakken op de bodem. Dit zijn er vijf.

Malakoff wrak, Menorca

In januari 1929 liep het Franse stoomschip Malakoff op de rotsen voor Menorca. Het zonk binnen zeven minuten. Het enorme schip is 105 meter lang en staat rechtop op de zandbodem. De maximumdiepte van deze duik is 40 meter, het dek bevindt zich op 32 meter diepte. De opbouw van het wrak is door bergingsduikers in de jaren 50 opgeblazen. Het wrak trekt bijzonder veel onderwaterleven aan. Opvallend is de grote hoeveelheid vis, waaronder niet alleen een school barracuda’s, maar ook grote zeebaarzen en schorpioenvissen.

Francina wrak, Menorca

De overblijfselen van de Francina liggen in een verlaten baai omgeven door hoge rotswanden. Het onder Nederlandse vlag varende schip zonk in 1974. Het wrak is in de loop der jaren uit elkaar geslagen door de golven – de resten liggen verspreid over de rotsachtige bodem tussen de 6 en 20 meter diepte. Deze duiklocatie is ook geschikt voor beginnende duikers, in tegenstelling tot veel andere wrakken, die veel dieper liggen.

Don Pedro, Ibiza

Bij het verlaten van de haven van Ibiza ging het mis. In juni 2007 raakte het 142 meter vrachtschip Don Pedro van koers. Het schip liep op de rotsen van het kleine eiland Dado Pequeno en zonk direct. De twintig opvarenden konden ongedeerd het schip verlaten. Het wrak ligt op bakboordzijde op de zandbodem voor het rotseiland. Het diepste punt is 48 meter, terwijl de bovenkant van het schip tot 28 meter diepte reikt. De enorme schroef bevindt zich op een diepte van 43 meter. De bovenkant van het wrak en dus de stuurboordkant van het schip zijn volledig begroeid met een dikke laag wier. Het achterdek is echter vrijwel vrij van de dikke ‘vacht’ wier en hier zijn de details van het schip en de nieuwe bewoners zoals murenes en schorpioenvissen goed te zien. Door de openstaande luiken zijn de vrachtwagens die de Don Pedro als lading had, nog te zien.

Don Pedro. Foto: René Weterings.
Don Pedro. Foto: Marloes Otten.

Hermanos Florit, Formentera

Het wrak van de vissersboot Hermanos Florit ligt op slechts vijf minuten varen van de haven van Formentera. In september 1995 liep het schip op de rotsen van Punta Pedrera. De maximumdiepte van deze duik is 29 meter. Typerend voor de duikplaats is niet alleen het wrak, maar ook de lange rotswand die van 12 tot 25 meter diepte loopt. Zowel het wrak als de gaten in de rotswand worden bewoond door verschillende soorten onderwaterleven. Congeralen, murenes en zeebaarzen zijn her altijd te vinden, net als honderden kleinere vissen. Macrofotografen kunnen zowel op het wrak als op de rotswand hun hart ophalen aan de vele kleine zeedieren.

Palma wrakken, Mallorca

Bij Palma de Mallorca ligt een scheepskerkhof van meerdere wrakken op de bodem. Het grootste wrak is een 40 meter lang vrachtschip op een maximumdiepte 31 meter. Het zicht varieert hier van 10 tot 20 meter en er is vrij veel scheepvaart in het gebied. Deze duik is alleen geschikt voor ervaren duikers. Gecertificeerde wrakduikers kunnen de stuurhut en de machinekamer van het wrak in.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief