Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Vijf wrakken in Kroatië

Kroatië is een paradijs voor liefhebbers van wrakduiken. Wij zetten vijf bijzondere wrakken voor je op een rij.

Langs de kust van Kroatië liggen meer dan honderd wrakken uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Maar ook al in de tijd van de Grieken en Romeinen was de Adriatische Zee een belangrijke handelsroute en kwamen niet altijd alle schepen op hun bestemming aan. De diversiteit aan wrakken is dan ook groot.

Helaas zijn niet alle wrakken voor alle duikers bereikbaar. Veel wrakken liggen te diep voor sportduikers, maar vormen voor technische duikers een mooie uitdaging. De watertemperatuur aan de oppervlakte varieert van 7 tot 10 graden in de winter en tussen de 21 en 26 graden in de zomer. Op een diepte van 25 meter is de temperatuur het hele jaar constant op 16 graden.

Baron Gautsch

Het wrak van de Baron Gautsch is een van de bekendste wrakken van Kroatië. Op 13 augustus 1914 raakte het Oostenrijkse passagiersschip Baron Gautsch een zeemijn terwijl het op weg was naar Trieste in Italië. Het schip zonk binnen enkele minuten. De 240 opvarenden kwamen om het leven. Dit 58 meter lange wrak staat op een diepte van 28 tot 40 meter, rechtop op de bodem van de Adriatische Zee, slechts 8 km van Rovinj. Het is in goede conditie en mooi begroeid. Grote congeralen en steenvissen bewonen het wrak en rond het wrak zijn vaak grote scholen vis, waaronder makreel, te zien. Voor getrainde wrakduikers is het op veel punten mogelijk het wrak in te zwemmen en aan de binnenkant te verkennen. Gezien de diepte van het wrak is de bodemtijd echter beperkt. Een duik op dit wrak is zeker niet genoeg om het goed te verkennen!

  • Minimale diepte: 28 meter
  • Maximale diepte: 40 meter
  • Lengte wrak: 58 meter
  • Breedte wrak: 12 meter
  • Gezonken in: 1914
Baron Gautsch
SS Vis. Foto: Cees Kassenberg
SS Vis. Foto: Cees Kassenberg

SS Vis

Dit in 1921 in Glasgow gebouwde schip, raakte in 1946 een zeemijn en zonk. Het enorme wrak heeft een lengte van 80 meter en een breedte van 13 meter. Het staat recht op zijn kiel op de zandbodem en heeft veel onderwaterleven aangetrokken. Door de grote diepte is deze duik alleen geschikt voor ervaren technische duikers.

Minimale diepte: 48 meter
Maximale diepte: 60 meter
Lengte wrak: 80 meter
Breedte wrak: 13 meter
Gezonken in: 1946

SS Vis. Foto: Cees Kassenberg
SS Vis. Foto: Cees Kassenberg

Coriolanus

In 5 mei 1945 liep het Britse oorlogsschip Coriolanus op een zeemijn op 6 mijl van de stad Novigrad. Met een duikdiepte van 17 tot 29 meter is dit wrak voor veel duikers bereikbaar. Het ondiepste punt van het wrak is de met sponzen en schelpdieren begroeide brug van het schip, op 17 meter diepte. Op de achterkant van het schip vind je het duidelijk herkenbare afweergeschut. Voorop staan twee MG mitrailleurs. Hoewel het mogelijk is dit wrak in te zwemmen, zijn de doorgangen bijzonder smal en krap. Grote krabben en schorpioenvissen hebben er een onderkomen gevonden en congeralen verbergen zich graag in de donkere hoeken.

  • Minimale diepte: 17 meter
  • Maximale diepte: 29 meter
  • Lengte wrak: 50 meter
  • Breedte wrak: 9 meter
  • Gezonken in: 1945

Francesca da Rimini

Op 22 maart 1944 zonk de Francesca da Rimini nadat twee Engelse Spitfires hun torpedo’s op het schip afvuurden. Het  vrachtschip werd in 1942 gebouwd om oorlogsmaterieel te vervoeren voor de Italianen. In 1943 werd het schip in beslag genomen door de Duitsers, waarna het Duits oorlogsmaterieel transporteerde. Vanwege motorpech lag het schip voor anker bij het eiland Kaprije, waar het werd getorpedeerd. Het schip ligt op een diepte van 28 tot 52 meter. Het ondiepste punt is de bovenkant van een van de drie masten. De andere twee liggen gebroken naast het wrak. Op de achterkant van het schip is het afweergeschut duidelijk herkenbaar, net als de vele munitie die over het wrak verspreid ligt. Het wrak is mooi begroeid met kleurige sponzen.

  • Minimale diepte: 28 meter
  • Maximale diepte: 52 meter
  • Lengte wrak: 42 meter
  • Breedte wrak: 12 meter
  • Gezonken in: 1944
SS Lina. Foto: Cees Kassenberg

SS Lina

In 1914 raakte de SS Lina in dichte mist de kust van het eiland Cres en zonk. Het schip werd in 1879 in Schotland gebouwd. De romp was van staal, het dek van hout. Op het moment van zinken bestond het grootste deel van de lading van de SS Lina uit hout. Het wrak staat rechtop op de bodem met de boeg op een diepte van 25 meter en de achterkant van het wrak op een diepte van 55 meter. Doordat het houten dek inmiddels vergaan is, kun je de structuur en de binnenkant van het schip goed zien.

Minimale diepte: 25 meter
Maximale diepte: 55 meter
Lengte: 66 meter
Breedte: 9 meter
Gezonken in: 1914

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief