Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen

Duik op de B-17 Flying Fortress

JP Bresser dook bij het eiland Vis op een B-17 Flying Fortress bommenwerper. Wat ging er mis dat het toestel nu op de bodem van de zee ligt?

Op 6 november 1944 steeg de splinternieuwe B-17G met serienummer 44-6630 op vanuit het Italiaanse Amendola. De missie? De stad Wenen bombareden. Het toestel vloog in de formatie op de tweede positie toen het werd aangevallen door Duitse gevechtsvliegtuigen.

Zwaar beschadigd probeerde het toestel koers te zetten naar Zwitserland. Maar de B-17 verloor hoogte en en kon de bergen niet oversteken.

Uitwijken

De piloot koos eieren voor zijn geld en week uit naar een geheime airstrip op het Kroatische eiland Vis (nog steeds duidelijk herkenbaar in het dal vlakbij de duiklocatie). Bij de laatste bocht naar links voordat het toestel de landing zou inzetten, ging het mis. Motor nummer vier viel uit en de Flying Fortress, zoals de bijnaam van deze B-17 bommenwerpers luidt, raakte het water.

Tien minuten lang bleef het toestel drijven voordat het met de neus eerst naar de bodem zonk. De bemanning slaagde erin het toestel op tijd te verlaten, met uitzondering van de co-piloot die tijdens de aanval was geraakt. Met de neus eerst zonk de bommenwerper naar de bodem.

Goede staat

Het wrak ligt op een maximale diepte van 74 meter en is in geweldige staat. De motoren en propellers zijn goed herkenbaar en wanneer je de cockpit in kijkt, zie je de instrumenten.

Vanwege de diepte is minimaal Tech 2 vereist om hier te mogen duiken. Met een rebreather en DPV kan je de Flying Fortress uitgebreid verkennen.

Kroatië_JP-Bresser_2018_1

6 reacties

 1. Ik vind het altijd geweldig om het verhaal achter het wrak te lezen. Bedankt!

  REAGEREN
  • In 2009 hebben de piloot Irving G. Emerson, en boordschutter Merrle Sieling het wrak nog bezocht.
   Op 29 April 2018 is de piloot rving G. Emerson overleden.

   REAGEREN
 2. Mooi hoor.Maar zijn daar ook wrakken die minder diep liggen?

  REAGEREN
  • Hoi John,

   Op eiland Vis zijn ook ondiepere wrakken te vinden. Maar de meest interessante liggen buiten het bereik van de recreatieve duiker.

   REAGEREN
 3. Wij zijn zelf ook met groep vrienden naar dit wrak gaan duiken. Echt een geweldige duik omdat vliegtuig toch nog redelijk intact is.

  Heb er een video van op youtube gepost: https://www.youtube.com/watch?v=ZhhBdLdESKA

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief