Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Wrakkenkoorts op Cyprus

Cyprus heeft elke duiker iets te bieden, ook wrakken! Dit zijn er vier – met als topper de wereldberoemde Zenobia.

Langs de kust van Cyprus liggen heel veel wrakken. Het eiland ligt op het kruispunt van drie continenten en dus ook op de handelsroute die teruggaat naar tot de outheid. Je vindt er dan ook niet alleen recente wrakken die door rampspoed naar de zeebodem zijn verwezen of zijn afgezonken voor duikers en onderwaterleven aan te trekken, tot restanten uit lang vervlogen dagen.

Sommige wrakken/wrakjes liggen heel bereikbaar voor beginnende duikers, maar er zijn ook wrakken waarvoor meer ervaring nodig is. Goed om te weten! Op Cyprus kun je als technisch duiker ook goed terecht.

Kyrenia

De militaire patrouilleboot werd in 2015 afgezonken. Het wrak dat op 24 meter diepte op de zandbodem staat, is nog helemaal intact. Een fascinerend schip aan de buitenkant mét mogelijkheden om het wrak binnen te gaan.

Foto: Dive Stop, Cyprus

Nemesis III

De Nemesis III is van oorsprong een vissersboot die uiteindelijk als een kunstmatig wrak in 2012 bij Cyrpus. De boot staat rechtop op een diepte van 24 meter, de lieren en beide motoren zijn nog aanwezig.

Een duik op de Nemesis is geweldig! Er zit veel vis op en rond, waaronder een tandbaars, die hier zijn vaste adres van heeft gemaakt, murenen en naaktslakken.
Echt een wrak voor elke duiker – van Open Water Diver tot wrakduiker.

Elpida

Elpida is het Griekse word voor hoop. Maar voor het gelijknamige schip is alle hoop vervlogen! Helaas!
Het wrak werd in 2019 afgezonken en staat op 28 meter diepte op de zandbodem. Met zijn lengte van 80 meter zou dit het grootste afgezonken wrak in Europa zijn.
Inmiddels werkt het Griekse vrachtschip al seen magnet voor allerlei onderwaterleven. Je komt er onder andere octopussen en geelstaarten tegen.

Je kunt het wrak in, maar vergeleken met een duik op andere wrakken bij Cyprus is een duik op de Elpida ook vanwege de diepte iets meer uitdaging. Voor deze duik heb je minimaal een Advanced-, wrak- en nitroxbrevet nodig.

Foto: Dive Stop, Cyprus
Foto: Dive Stop, Cyprus

Zenobia

Het wrak der wrakken, door velen bestempeld als één van de vijf beste wrakduiken ter wereld! De Zenobia – van Zweedse origine – zonk in juni 1980 op haar maidentrip van Zweden naar Syrië.
De Zenobia ligt op bakboordzijde op de bodem, op 1500 meter afstand van de haven van Larnaca. Adembenemend indrukwekkend! Het dek bevindt zich op circa 17 meter diepte, het diepste punt is 42 meter – daar tussenin is enorm veel te zien. Eén duik is zeker niet genoeg! Je zou de eerste duik de achterzijde kunnen bezoeken met het open laadruim en de scrhoeven, en dan de tweede duik de boeg van dit reuzenschip met de reddingsboten, de brug en terug via de eetzaal waar het tapijt en de koffiemachine nog steeds te zien zijn.

Will Stratton van Dive Stop: “Ik duik al 22 jaar op dit wrak en elke keer weer sta ik versteld van de grootsheid. Als je hier eenmaal hebt gedoken, wil je er terugkomen. Er valt zo veel te ontdekken!”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief