Newfoundland – De wrakken van Bell Island
Tijd om te gaan wrakduiken! Bell Island aan de oostkant van Canada staat bekend om zijn rijke geschiedenis en wrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Angelique en Jan nemen je mee.
Wie met Oceanquest gaat duiken, kan haast niet om de wrakken heen. Wij ook niet, hoe geweldig de ‘sea angels’ en ijsbergen ook waren. We hebben dan ook duiken op vier wrakken gepland.
De eerste duik maken we op de PLM27, dit is het ‘makkelijkste’ en het minst diepe wrak. Nadat we de schroef en de boeg hebben bekeken, zwemmen we een stukje af van dit schip dat in WOII naar de bodem van de zee werd verwezen. Indrukwekkend! Het wrak staat rechtop op de bodem – aan de ene kant zien we één ankerlijn verdwijnen in de diepte, aan de andere kant is het tweede anker ingehaald. Dit smaakt naar meer!
Oorlogsverleden
Bell Island is rijk aan ijzer en tot 1966 werd hier ijzererts gewonnen. Tot de Tweede Wereldoorlog leverde Canada ijzer aan verschillende Europese landen inclusief Duitsland. Bell Island is een van de weinige locaties in Noord-Amerika die zijn aangevallen door de Duitse troepen. De SS Saganaga en SS Lord Strathcona werden op werden op 5 september 1942 getorpedeerd door een Duitse onderzeeër. Datzelfde overkwam de SS Rose Castle en de PLM27 op 2 november 1942 terwijl ze voor Bell Island lagen. Ook werd de pier van Bell Island opgeblazen. In totaal verloren 70 man het leven. Tegenwoordig is Bell Island met zijn wrakken een topduiklocatie.
Kleurig kanon
Tijdens de briefing over de Lord Strathcona wordt verteld dat het kanon op het achtersteven het bekijken waard is. Dat wordt dan ook het eerste doel van deze duik en ja, het kanon is mooi begroeid met anemonen en staat nog steeds rechtop. Niet heel ver ervandaan ligt nog een wasbak liggen. Opvallend zijn ook de Lionsmanes, de kwallen die in het wrak verstrikt zijn geraakt. Op dit wrak raken we niet uitgekeken, we komen zelfs een badkamer tegen!
Snotolf-city
Tijd voor de SS Saganaga. Dit schip is tijdens het zinken in tweeën gebroken. Een van de ankers is daarbij op het dek terechtgekomen. Het ligt er nog steeds, samen met de ankerlijn. Maar nog opvallender zijn de vele snotolven op dit wrak. Het lijkt wel of we in snotolf-city zijn beland. Meerdere mannetjes verzorgen hun nesten en af toe schiet er ook een vrouwtje voorbij.
Zachte koralen
We hebben hoge verwachtingen van de Rose Castle. Dit wrak ligt het diepst van de vier en is nog het meest intact – vooral in de In de ‘radio room’ is alles nog zoals het was. De Rose Castle is het minst beschadigd door de passerende ijsbergen en inmiddels begroeid met zacht koralen die worden afgewisseld door grote anemonen. We komen ogen te kort op dit wrak en als we langs de ankerlijn opstijgen, zien we allerlei kwallen. Ook de bijzondere ‘sea angels’.
De mijnen in
Op Bell Island is veel te zien – ook boven water! De mijnen van Bell Island, waar ijzererts werd gewonnen, zijn gedeeltelijk open voor het publiek. Brrr, koud is het in de mijnen! Op verschillende plaatsen liggen nog oude spullen. Ook liggen er verschillende buizen – deze werden gebruikt voor het wegpompen van het water. Hard nodig want de mijnen lopen door tot onder de zeespiegel. En dat merken we – even verderop staat de mijnschacht vol water. We zien de eerste lijnen liggen, want hier worden ook grootduiken gemaakt. Wij mogen niet – je moet ‘full cave’ gebrevetteerd zijn.
‘Warm’ water
Bell Island heeft naast de wrakken meer duikstekken. ‘The Bell’ bijvoorbeeld. Heel apart – het zijn rotsformaties met gangen die worden afgewisseld door stukken zand. De rotsformaties zitten vol leven. We zien onder andere grote zeesterren, platvissen, zee-egels, puitalen en heel veel andere vissen.
Bij duikstek ‘The Klapper’ zwemmen we linea recta naar de grot vanwege de zeehond die daar zou kunnen zitten. Rustig zwemmen we naar binnen, maar helaas, de zeehond is niet thuis. Als we ons omdraaien en terug naar de uitgang zwemmen, is het uitzicht adembenemend: gele sponzen, paars koraal en het zonlicht.
Een bijkomend voordeel van deze stekken is dat het er ondiep is en het water dan ook warmer is. De duiken zijn iets langer omdat mijn vingers minder snel bevroren zijn.
De afwisseling in dit deel van Canada is enorm! Wat hebben we veel gezien in de 10 dagen dat we hier waren. Van de kleine sea angels tot enorme ijsbergen, van walvisbotten tot springlevende bultruggen, van koralen tot WOII-wrakken…
Tekst: Angelique van Oorschot
Foto’s: Angelique van Oorschot en Jan Blanken
Video: Jan Blanken
6 reacties
Berthold Raadsen
De eerste foto is bliksems mooi; spreekt mij aan!
Angelique van Oorschot
thanks!
Michel Vermeer
wat een veelzijdige bestemming. bij ons gaat deze op de bucketlist. mooie verlenging als we door Canada gaan reizen.
heeft de duikschool ook materiaal om te huren? of moet je alles zelf meenemen?
Angelique van Oorschot
Het is zeker een mooie bestemming. OceanQuest heeft huurspullen incl huur droogpakken.
Ester van den Doel
Mooi verhaal weer! En mooie beelden, koud water krijgt steeds meer charme om eens in te gaan duiken in de zomermaanden wat mij betreft!
Angelique van Oorschot
Het is zeker leuk om koud water te duiken in de zomermaanden!