Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Wetenschappers brengen dialecten walvissen in kaart

Balaena_mysticetus_Groenlandse_walvisDuitse wetenschappers hebben speciale software ontwikkeld om de dialecten van walvissen in kaart te brengen.

Het computerprogramma analyseert alle verschillende toonhoogtes van het gezang waarmee groepen walvissen communiceren. Met de software kan beter worden bepaald in hoeverre de dieren in verschillende dialecten zingen en hoe hun taal zich ontwikkelt. Dat melden onderzoekers van het Max Planck Instituut in het wetenschappelijk tijdschrift Physical Review E.


Samenhang

Normaal gesproken worden de geluiden waarmee walvissen communiceren geanalyseerd door mensen. Vaak wordt dan gelet op specifieke klanken en toonhoogtes. Het nieuwe computerprogramma kan de verzameling klanken als geheel analyseren. “We kijken nu niet meer naar individuele geluiden, maar naar hoe die klanken samenhangen”, verklaart hoofdonderzoekster Sarah Hallerberg op nieuwssite New Scientist.

Familie
De bevindingen kunnen nieuwe inzichten bieden in hoe de dieren hun zangtaaltje leren. Hallerberg analyseerde met behulp van de software bijvoorbeeld het gezang van verschillende families walvissen voor de kust van Noorwegen voorkomen.

De eerste resultaten wijzen erop dat elke familie een eigen accent heeft ontwikkeld. De dieren leren het gezang dus waarschijnlijk van hun ouders.

De nieuwe software kan volgens Hallerberg ook helpen om walvissen onder water te volgen. Door alleen het dialect van de dieren op te vangen moet de computer uiteindelijk kunnen bepalen welke groep walvissen voorbij zwemt.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief