Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen

De grijze zeehonden van Lundy

Ik hang verticaal in het water en de zeehond komt naar mij toe gezwommen. Hij komt verticaal tegen mij aan hangen met zijn hoofd op mijn schouder. Wat is dat gaaf!

Op een woensdag in september rijd ik met Hans Spierenburg en Floor Driessen naar Duinkerken. Met de boot steken we over naar Dover en we rijden aan de andere kant van het Kanaal door naar Ilfracombe. In deze havenplaats ontmoeten we de rest van de groep -Reindert Nijland, Rolin Verlinde, Floris Bennema en Godfried van Moorsel- en worden we opgehaald door de Obsession II. Met dit schip gaan wij drie dagen duiken bij het eiland Lundy. Vanwege het tij is de eerste duik een wrakduik. Een mooie duik met veel leuke waarnemingen, maar we komen voor de zeehonden….

Na de eerste duik varen we naar een baai, waar we al direct welkom worden geheten door een aantal grijze zeehonden.DSC_2618 Vanaf boven water is het al genieten om deze speelse beesten rond te zien zwemmen en nieuwsgierig hun kop uit het water te zien steken. Ze houden goed in de gaten wat er gebeurt.

Vlak voor de duik krijgen wij een briefing, waarin onder andere wordt verteld dat je het beste stil kan blijven liggen -de zeehonden komen dan vanzelf op je af-, maar ook dat ze nogal nieuwsgierig zijn en graag ‘bijten’. Dat ze in je vinnen bijten wist ik al. Nu hoor ik ook dat ze zachtjes in je armen of benen bijten, maar niet doorbijten. Ze zijn erg speels. Allemaal leuk en aardig, maar we duiken in droogpakken…. Nou, maar zien hoe dat gaat.

Het wachten wordt beloond, we mogen het water in. Hans, Floor en ik duiken met z’n drieën. Het is toch wel een beetje spannend hoe dit zal gaan. Onder water kijken we alle drie rond,  maar we zien niks. Zouden ze weg zijn? Ineens voel ik ‘iets’  aan mijn vin. Een zeehond? Ik kijk om, maar nee, het is mijn buddy die mij iets duidelijk wil maken. Waar zitten die zeehonden dan?

Ineens zie ik, tussen het kelp, een schaduw in de verte. Ja hoor, een zeehond! Maar dit is wel erg ver weg voor de foto….. We krijgen ze toch wel van dichterbij te zien hoop ik? Naarmate we langer onder water zijn, komen er steeds meer zeehonden en ze komen ook steeds dichterbij. Wat gaaf om bij deze mooie dieren ‘op visite’  te mogen zijn! Maar ineens is het stil…. Mijn buddy’s ben ik kwijt geraakt omdat ik alleen maar met de zeehonden bezig ben, maar ook de zeehonden zie ik niet meer. Dan herinner ik mij wat de schipper heeft gezegd: “If you don’t see a seal, look behind you. There will be one there”. En ja hoor, als ik mij omdraai, zie ik een zeehond nieuwsgierig achter mij hangen!

Ik zwem nog een stuk verder en zie de kop van een zeehond onder een rots. Ik zwem erheen en kan het dier gewoon benaderen. Dit is

mijn kans om foto’s van de kop van een zeehond erop te krijgen. Terwijl ik geconcentreerd bezig ben om foto’s te maken, voel ik ondertussen een andere zeehond aan mijn vin trekken, maar ook in mijn been bijten. Dit laatste vind ik de eerste keer toch niet zo prettig, dus ik draai mij om om te kijken wat hij aan het doen is. Voor het eerst zie ik goed wat een grote tanden die beesten hebben. En dat knabbelend aan mijn droogpak….. Maar er is duidelijk gezegd dat je niet terug moet gaan trekken of iets dergelijks, omdat ze dan kunnen doorbijten. Ik laat de zeehond dus maar zijn gang gaan. Ondanks dat het wel spannend is, is het een supermooie ervaring!DSC_2579

Ik lig op dit punt nog lang genieten, omringd door 6 zeehonden. Kijkend naar de zeehond onder de rots, de zeehond bijtend in mijn vinnen en de zeehonden die rond mij aan het spelen zijn. Af en toe proberen ze mij uit te dagen om met ze te spelen, maar het is overduidelijk dat zij zich veel vrijer in het water kunnen bewegen dan duikers in hun alles behalve gestroomlijnde duikuitrusting.

In totaal maken we vier duiken met de zeehonden, de ene ervaring nog bijzonderder dan de andere. Zo is er op de derde duik een zeehond wel erg geïnteresseerd in mij. Ik hang verticaal in het water en de zeehond komt naar mij toe gezwommen. Hij komt verticaal tegen mij aan hangen met zijn hoofd op mijn schouder. Wat is dat gaaf! Helaas kan ik er zelf geen foto van maken en ook mijn buddy’s is dit helaas niet gelukt, maar dit beeld zal ik zelf nooit vergeten!

FSL_7563DSC_2748

Kortom, het is een geweldige ervaring die ik iedereen kan aanraden! Het verblijf op Lundy Island is ook zeker de moeite waard. Wij slapen in The Old Ligthouse, een voormalige vuurtoren met een woning ernaast, midden op het eiland. Een prachtige plek om het verblijf op Lundy compleet te maken.

Tekst en foto’s: Martijn Spierenburg

Onderstaand filmpje maakte Martijn tijdens zijn laatste duik.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief