Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Reizen

Dans van de sea angels

Je kent het vast wel… beestjes die je nooit ergens gaat zien of alleen als een mooi plaatje voorbij zult zien komen. Op het ‘to see’-lijstje van Angelique van Oorschot en Jan Blanken prijkte al heel lang de sea angel, die in het koude water van Noordelijke IJszee, het noordelijk deel van de Stille Oceaan en de Noord-Atlantische Oceaan leeft.

We zijn in New Foundland, Canada. Na een verfrissende duik op het wrak Lord Stratcona stijgen we langzaam op via de ankerlijn. We hangen onze stops uit en zien dat de vissen plaats maken voor kwallen in allerlei soorten en maten. We speuren naar mooie grote gele haarkwallen (Lion’s mane) aangezien we allebei een groothoeklens op de camera hebben. Maar niet alleen de grote kwallen zijn mooi, ook de kleintjes mogen er wezen.

  
Lion’s Mane-kwallen.

Dansend

Ineens valt mijn oog op iets anders kleins. Iets wat danst door de waterkolom… Ik geloof mijn ogen niet. Zou het dan echt…? Ja! Een Sea angel!  Ik schreeuw van geluk en Jan weet dat het weer eens zo ver is -‘ze heeft iets speciaals gevonden’- en komt toegesneld. Samen genieten we van de fladderende sea angel en proberen we met groothoek zo goed mogelijk foto’s van dit kleine naaktslakje te maken. Na de duik komen we enthousiast boven en horen we dat deze diertjes hier inderdaad af en toe gezien worden.

  

Het kan niet op!

We kunnen ons geluk niet op… we zien na een volgende duik nog een keer een sea angel (Clione Limacina – gewone vlerkslak) tijdens de opstijging. En ook daar blijft het niet bij.

Na een duik op het wrak Rose Castle hangt Jan een aantal meter boven mij. Ik wil nog foto’s maken van de mooi begroeide ankerpunt. Ineens zie ik in mijn ooghoek wat fladderen en ik word heel enthousiast. Weer een sea angel. En het is er niet één, sterker nog, het is een parend koppeltje! Ondertussen probeert Jan mijn aandacht te trekken want ook hij heeft een sea angel gespot. Maar ja, wat is één sea angel als je een parend koppeltje hebt. Ik probeer hem -zonder het koppeltje uit het oog te verliezen- duidelijk te maken dat hij toch echt naar mij moet komen. Samen genieten we van de dans van de sea angels en leggen we het ritueel vast op foto en film.

  

Vol enthousiasme komen we weer boven en vertellen we wat we gezien hebben. Dit blijkt toch wel heel speciaal te zijn want volgens operator Ocean Quest Adventures had nog nooit iemand parende sea angels gezien tijdens een duik met hen. Wel etende sea angels… weer iets voor op ons ‘to see’-lijstje. Al schijnen de diertjes als ze eten, ineens een stuk minder schattig te zijn.

Angelique en Jan waren op New Foundland voor een duik- en actieve vakantie met Ocean Quest Adventures. Binnenkort lees je meer over de wrakken en het onderwaterleven.

Tekst: Angelique van Oorschot
Foto’s Angelique van Oorschot en Jan Blanken
Video: Jan Blanken

Praktisch

Het duiken rond Conception Bay, Newfoundland kenmerkt zich door de grote diversiteit. Naast de wrakken met veel leven en de kantduiken kun je ook bij ijsbergen duiken als deze de baai in drijven, en kun je op de botten van walvissen duiken.

Ocean Quest Adventures biedt zowel diepe als minder diep duiken aan. Veel duikplaatsen liggen op ongeveer 15 minuten varen. De wrakken liggen op een diepte van 20-40 meter, voor het ‘marine life’ hoef je veel minder diep te duiken. Voor ‘full cave’ gebrevetteerde duikers is het mogelijk om in de mijnen van Bell Island te duiken.

Jan en Angelique doken met Ocean Quest Adventures en verbleven in de Ocean Quest Lodge. Dagelijks kun je twee duiken maken. Ocean Quest Adventures biedt naast kant-, wrak-, boot- en grotduiken verschillende ‘adventures’, zoals kajakken, boottochten en landtrips aan, afhankelijk van de weersomstandigheden. The Ocean Quest Lodge ligt naast het duikcentrum en op loopafstand van de haven van waaruit de meeste boten vertrekken.

Wil je meer weten over het duiken In Conception Bay, kijk eens op de website van Ocean Quest Adventures!

4 reacties

 1. Avatar

  Wow Angelique en Jan, wat een prachtige belevenis en mooie foto,s en film

  REAGEREN
 2. Avatar

  Die staan ook nog op mijn to-see lijstje! Gaaf dat jullie ze gezien hebben!

  REAGEREN
 3. Avatar

  Geweldig!! Ik ben benieuwd naar het vervolg. Deze complete reis is ook te boeken via Eigen Wijze Duikreizen. Zij vertegenwoordigen Ocean Quest in Nederland en België.

  REAGEREN
 4. Avatar

  Gaaf verhaal… en extra bijzonder als je het lijstje zo kan afvinken zeg, wow!!

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief