Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Wouter Hoogerwerf – Duiken bij Tompotika Divelodge

Acht weken reizen door Indonesië en duiken op verschillende eilanden! Duikreporter Wouter doet het. Wow! In zijn duikreport neemt hij je mee naar Centraal-Sulawesi.

Na in 2018 al eens in Sulawesi te zijn geweest kriebelde het nu weer om terug te gaan. Toen 4 weken met verschillende duikstops, nu 8 weken en meerdere bestemmingen in Indonesië.

Via Jakarta, Makassar en Luwuk vliegen richting de Tompotika Divelodge in Centraal Sulawesi, Kuntang. Bij het kleine vliegveld van Luwuk gaat de bagage in de laadbak van de pickup en na een mooie tocht van 3 uur komen we aan bij de lodge. Het is er rustig netjes en gemoedelijk. Er is plek voor 11 gasten maar tijdens ons verblijf is er alleen een ander Duits stel, lekker rustig. Er worden 3 duiken per dag georganiseerd en indien gewenst een nachtduik. Er is voor ieder wat wils, onaangeraakte koraaltuinen met prachtige harde en zachte koralen, pinacles met meer stroming en kans op groot leven en grote scholen vis maar ook muckdiving op het zwarte vulkaanzand van Pulau Dua. De duiken worden gedaan vanaf een stabiele polyesterboot waar je met max. 4 duikers en 2 gidsen op gaat. De 20 duikstekken, zijn allemaal binnen een kwartier te bereiken.

Pinosperspective_Tompotika_2-128914

We hebben hier een duikpakket van 10 duiken en je wordt aan alle kanten in de watten gelegd. We zwemmen naar de boot die net voorbij de branding ligt. Er is ook onbeperkt gratis duiken op het huisrif maar tijdens ons verblijf zijn de golven daar helaas te hoog voor. We beginnen rustig aan in een van de koraaltuinen. Er is hier werkelijk geen stukje koraal beschadigd. Langs een helling duiken we tot rond de 25 meter en Jerry, onze gids, speurt ieder hoekje en gaatje af. Zelf houden we natuurlijk ook onze ogen open en we komen regelmatig slakjes en leuke garnaaltjes tegen. Ook de Ribbon Eels zijn hier goed vertegenwoordigd.

Pinosperspective_Tompotika_1-128914

Pinosperspective_Tompotika_5-128914

Na een paar rustige en relaxte duiken begint gids Jerry met: “This dive is maybe not so easy”. We gaan een pinnacle bezoeken. Stroming is niet ons sterkste punt, weten we van onszelf, dus we gaan het wel zien. We zakken aan de luwe kant naar beneden en ook de koralen zijn hier weer uitbundig. De bluefin trevally en meerdere roggen passeren ons al. We gaan de hoek om en direct hebben we de stroming vol in ons gezicht. Wel zwemt er onder ons een dikke witpunt rifhaai, gaaf! De omstandigheden laten een knappe foto maken niet toe. We ploeteren achter de gids aan tegen de stroom in. Gelukkig bereiken we een inham in de wand waar het weer luwer is. Het miegelt hier van de vis en weer glijdt er een grote haai langs ons. We zijn blij dat we weer uit de stroming zijn. De lucht gaat erg hard op bijna 30 meter en met de inspanning van het zwemmen. We laten ons dus weer over de top van de pinnacle meevoeren door de stroming en genieten aan de luwe kant nog van wat lionfish en de slakjes die ook hier te vinden zijn.

Pinosperspective_Tompotika_4-128914

Tijdens een van de rustigere duiken weet de gids wat dwergzeepaardjes te vinden. Als je ze ontdekt hebt vind je er al gauw veel meer. Het ging hier om de soort Pontohi. Ze waren erg bewegelijk en gecamoufleerd dus een foto maken was ondanks de grote getalen nog erg lastig. Tijdens het diepste punt van de duik, passeren we een grote rots vol met waaiers en gorgonen, gigantisch mooi begroeid! Ook komen we later weer de leuke orang-oetan krabjes en diverse porseleinkrabjes tegen. Het duiken is hier zo divers.

Als kers op de taart doen we nog een muckduik in het donker bij Pulau Dua, het eiland tegenover. Het is hier precies de Lembeh Strait alleen zonder de vervuiling. Er komen veel rariteiten er op de zwarte zandbodem voorbij. De cocosnoot octopus, prachtige slakjes, diverse juveniele schorpioenvisjes, palingen en ook nog een langsnuit zeepaardje. Dit maakt het hele duikpakket compleet.

Pinosperspective_Tompotika_3-128914

Omdat we hierna weer terugvliegen naar Makassar om onze reis te vervolgen, duiken we de laatste dag natuurlijk niet. Er is hier nog zat te doen bovenwater. We struinen lekker door het slaperige vissersdorpje en genieten van het uitzicht bovenop de heuvel van Pulau Dua. Je zou er zelfs nog een meerdaagse trekking kunnen maken op een van de omringende bergen in de weelderige jungle die continu het uitzicht bepaald. We zijn benieuwd naar de volgende bestemming “Labengki”.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief