Wohoh, we’re going to Ibiza…
Iets met een ‘island in the Mediterranean Sea’ en ‘party’. De Vengaboys laten Ibiza interessant klinken! Maar of dat ook voor duikers zo is?
Mijn kennis over Ibiza houdt ongeveer op na de songtekst van het bekende nummer van de Vengaboys. Toch schijnt er gedoken te worden en zitten er verschillende duikscholen. Na een enthousiast verhaal over schitterende duiken van Davy de Regt, eigenaar van Divestar International Ibiza, zijn we om. Dit moeten we zelf gaan ontdekken!
Een paar maanden later zitten we in het vliegtuig naar Ibiza. In iets meer dan 2 uur zijn we in een andere wereld. We worden op het vliegveld opgehaald door een van de instructeurs van de duikschool, die ons naar ons appartement brengt, nog een goede tip heeft voor een late maaltijd en belooft ons de volgende ochtend op te komen halen om te gaan duiken. Ook deze duikgids vertelt onderweg enthousiast over verschillende duikplaatsen, grotten, wrakken en scholen barracuda’s. We krijgen er steeds meer zin in!
Tagomago
De volgende ochtend is het zo ver, we gaan Ibiza onder water ontdekken. We varen naar Tagomago, een eiland met hoge rotskusten, bewoond door honderden zeevogels. We rollen achterover het water in en meteen kijk ik verbaasd om me heen – de steile rotskust loopt onder water door en grote rotsblokken zijn begroeid met velden zeegras. Daarboven zwemmen scholen kleine visjes een soort ingewikkelde choreografie. Wow, in die eerste blik heb ik al meer interessants gezien dan ik eigenlijk verwachtte!
Las Anclas
Het landschap is echt indrukwekkend. De steile rotswanden met kloven en ravijnen ertussen, overal overhangen en kleine grotjes creërend, de velden met golvend zeegras, er zijn verschillende schooltjes vissen te zien. Na even om ons heen gekeken te hebben wordt het tijd om te gaan zwemmen. We zijn op duikplaats Las Anclas, genoemd naar de twee grote ankers die hier te vinden zijn. De eerste wijst duikgids Rob ons aan als we over een zandkanaal tussen twee rotswanden door zwemmen. Het anker ligt op de zandbodem en aan het oog van het anker is te zien hoe ontzettend groot het geweest moet zijn.
Koud!
Het tweede anker ligt onder aan de rotswand op de zandbodem. Dit anker staat recht overeind en is meer dan twee meter hoog. Hoe indrukwekkend de ankers ook zijn, we genieten van de terugweg naar de oppervlakte. Op een diepte van meer dan 30 meter was het water namelijk maar 16 graden! Dat is best fris in een 7 mm pak! Maar terwijl we langzaam langs de wand opstijgen, zwemmen we door waterlagen waar het water lijkt te bewegen – het lijkt wel een fata morgana. En elke keer als we door zo’n laag gaan, wordt het water weer een paar graden warmer. Dat is genieten!
Bijzonder?
Dan ontdek ik een knalrode zeester en helemaal enthousiast zet ik die op de foto, waarna ik René de zeester laat zien. Onze gids Rob haalt me enkele minuten later uit de waan dat ik iets bijzonders heb gezien. Achter elkaar wijst hij de rode zeesterren aan. Die blijken hier dus heel algemeen voor te komen. Nou ja, niet zo bijzonder dus, maar nog steeds heel mooi!
Hoe meer we richting het wateroppervlak stijgen, hoe meer vis we zien. Niet alleen de scholen monniksvisjes (of damselfish, zoals meer mensen ze zullen kennen), maar ook zeebrasems en enkele barracuda’s zwemmen langs en boven de rotswanden. We ontdekken een zeeanemoon in een spleet tussen de rotsen en hebben vooral het idee dat er nog ontzettend veel meer te zien moet zijn als we goed kijken. De eerste indruk van het duiken op Ibiza is uitstekend, we kunnen niet wachten om te zien wat Ibiza onder water nog meer te bieden heeft!
Maar eerst willen we ook boven water het eiland wel eens bekijken. We besluiten dat te voet te doen en vanaf ons appartement aan het einde van de middag richting de kust te lopen.
Snorkelende hippies
Eenmaal in het baaitje met het kleine zandstrandje aangekomen vinden we een pad dat langs de kust de baai uit lijkt te gaan. We volgen het pad om te zien waar we uitkomen. We blijken zo van baai naar baai te kunnen lopen, via strandjes en hoge kliffen. De uitzichten zijn schitterend en met de langzaam zakkende zon hebben we met recht het ‘golden hour’ te pakken. We genieten dan ook volop van deze wandeling langs de Middellandse Zee. Als we een jongen van een hoge rots af zien springen, besluiten dat we dat een goed voorbeeld gevolgd moet worden – het is een uitstekend moment voor afkoeling. Ook wij springen enkele meters omlaag in het blauwe water en zijn vervolgens helemaal klaar om onze wandeling te vervolgen.
In een klein baaitje verderop fotograferen we twee snorkelaars in het schitterend blauwe water. Grinnikend zien we pas als ze het water uitkomen, dat deze foto’s niet voor publicatie geschikt zijn. Geheel in de Ibiza-sfeer van vrijheid, blijheid zijn ze slechts gekleed in een duikbril en een snorkel. Ik kan me niet herinneren dat de Vengaboys daar iets over zongen?
Ibiza praktisch
Ibiza is een Spaans eiland in de Middellandse Zee. Het behoort tot de Balearen en is 575 km² groot. Binnen 2,5 uur is het eiland bereikbaar vanaf verschillende vliegvelden in Nederland, vaak voor relatief lage ticketprijzen. Van het vliegveld bij Ibiza-Stad is alle accommodatie op het eiland maximaal een half uur rijden.
Er wordt Spaans en Engels gesproken op het eiland, maar je hoeft ook nooit ver te zoeken naar iemand die Nederlands of Duits spreekt. Ibiza heeft een bijzonder internationale gemeenschap.
Het publiek is zeer divers. Het heeft een grote aantrekkingskracht op spiritueel ingestelde mensen, kunstenaars en bekende Nederlanders. De laatste jaren is Ibiza vooral bekend geworden als feesteiland. Voor het feesten en de clubs moet je vooral in Ibiza-Stad en enkele andere grote plaatsen zij. In andere delen van het eiland heerst een ontspannen en rustige sfeer.
De duikperiode is van mei tot eind oktober. Hoewel er het hele jaar gedoken zou kunnen worden, sluiten veel hotels en ook duikscholen op het eiland na dit seizoen. Vrijwel alle duiken worden vanaf de boot (Zodiac) gemaakt. In mei is de watertemperatuur 18 graden, in augustus kan dat wel 26 graden zijn. Van juni tot en met september is de luchttemperatuur tussen de 25 en 32 graden. Tot half juli wordt voor het duiken een 7 mm pak aangeraden, omdat op diepte de watertemperatuur lager kan zijn. Vanaf half juli is een dunner pak of zelfs een shorty goed mogelijk.
Duiken
Er zijn verschillende duikscholen op het eiland. René en Marloes doken met Divestar Ibiza, een Nederlandse PADI duikschool met een internationaal team van ervaren instructeurs. De duikschool is werkzaam vanaf vier locaties op het eiland met als basis het strand bij Santa Eulalia. De boten vertrekken hier vanaf het strand en duikers die dagelijks duiken kunnen hier een hun duikmaterialen spoelen en veilig opbergen.
Divestar biedt twee bootduiken in de ochtend en twee bootduiken in de middag aan onder begeleiding. Introductieduiken en begeleide duiken worden dagelijks aangeboden. Je kunt er duikopleidingen volgen van PADI Open Water Diver tot en met instructeur.
Met dank aan: Divestar Ibiza
Tekst: Marloes Otten
Foto’s: René Weterings en Marloes Otten
Divestar op Duikvaker
Divestar International staat op 3 en 4 februari ook op Duikvaker. Wil je meer informatie over het duiken op Ibiza, loop dan eens bij hen langs. Je vindt Divestar op de stand van PADI in Hal 1.
6 reacties
Mireille van Toor
Bij Ibiza heb ik nooit over duiken nagedacht, maar dit ziet er eigenlijk echt wel leuk uit. En lijkt me ook niet zo overbevolkt met duikers doordat het niet zo bekend is. Leuk!
Jasper Meijer
Niet slecht voor de Middellandse Zee.
Geschikt voor beginners en gevorderden, of vooral diepere duiken?
René Weterings
Jasper, de duiken bij Divestar International worden allemaal met de boot (RIB of grotere boot) gedaan. De duikstekken variëren van wat diepere tot “ondiepere”, dat is met de crew af te stemmen.
Erwin van der Wilk
Deze week heb ik met Divestar (Puntadive) gedoken op de Don Pedro voor Ibizastad. Een fantastisch wrak wat ligt tussen de 27 en 46 m. Je kan er ook een stukje in. Echt een aanrader!
Marloes Otten
Pssst, niet teveel verklappen, daar gaat ons volgende blog over 😉
Echt een indrukwekkend wrak!
Chantal de Vries
Is het voorjaar of het najaar een betere periode om hier te duiken?