Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen / Snorkelen

Kort door de bocht op Ibiza

Prachtige zonsondergangen en hele nachten feesten. Kort door de bocht, zo staat Ibiza bekend toch? René Weterings en Marloes Otten namen de bocht net anders en ontdekten leuke baaitjes, familiestrandjes en een hele leuke duikbestemming!

Wie ook ‘kort door de bocht’ ging, was de stuurman van de Don Pedro in juni 2007. De koers die dit 142 meter lange vrachtschip aanhield na het verlaten van de haven, was de kortste, maar zeker niet de beste. Het schip liep op de rotsen van het kleine eiland Dado Pequeno en zonk direct. De twintig opvarenden konden ongedeerd het schip verlaten en Ibiza was binnen enkele uren een wrak voor recreatieve duiken -het grootste van de Middellandse Zee!- rijker.

De briefing
Al meerdere keren heeft Davy van Divestar International aangegeven dat dit absoluut zijn favoriete duik op Ibiza is. We zijn dus benieuwd. Omdat het een diepe duik is, gaan er extra gidsen mee om de veiligheid van alle duikers te kunnen waarborgen. Het schip ligt op bakboordzijde op de zandbodem voor het rotseiland. Het diepste punt is 48 meter, terwijl de bovenkant van het schip tot 28 meter diepte reikt.

In het duikcentrum staat een op maat gemaakte maquette van het wrak, zodat we vooraf kunnen zien hoe het wrak erbij ligt en waar de interessante punten zoals de schroeven en ankers zich bevinden. Het enthousiasme van Davy is aanstekelijk: we hebben er zin in!

Foto: Marloes Otten

De diepte in
Na een rol achterwaarts beginnen we aan onze duik op het wrak. Langs de boeilijn dalen we af in het blauwgroene water terwijl we de diepte in turen naar…  niets…. Het zicht is vandaag niet zo heel goed en langzaam dalen we verder af. Ineens schiet door me heen dat we op de hele verkeerde plek zijn, want onder me zie ik een enorme massa wier verschijnen die heen en weer beweegt. Even denk ik dat we op een rots in plaats van op het wrak uitkomen, maar dan herken ik een vorm in de grote oppervlak van wier – het wrak! En het is echt heel veel groter dan ik had verwacht. Ik had er nooit over nagedacht dat er wier op zou groeien – het ligt als een vacht over het schip heen.

Foto: René Weterings

Mega
Dit is geen boot, dit lijkt wel een flatgebouw dat op zijn kant in het water ligt! Het zicht is een meter of 10, waardoor ik moeilijk een overzicht van het wrak krijg.

Het schip ligt met de stuurboordzijde naar boven. Als we het wrak ter hoogte van de stuurhut bereiken, daal ik zoals afgesproken met Davy verder af naar de schroef op 43 meter, terwijl René iets boven ons blijft om de reling te fotograferen.
De schroef is enorm. Natuurlijk, dat kun je verwachten bij een wrak van 142 meter, maar hij is toch nog een stuk  groter dan ik had verwacht! Als ik naar boven kijk om te zien waar René en zijn buddy zitten, zie ik niet alleen de 2 duikers naast het wrak tegen het zonlicht in, maar ook een grote school barracuda’s. Wow, dat is indrukwekkend!

Ik zie de nultijd op mijn computer snel teruglopen. En aangezien we hebben afgesproken om een geen-decompressieduik te maken, gaan we iets omhoog en nemen we een kijkje op het achterdek van het schip.

 

Foto: Marloes Otten

Het achterdek is vrij schoon in tegenstelling tot de met wier bedekte stuurboordkant. Hier is dan ook veel herkenbaars te zien naast de schorpioenvissen en murenes die het wrak bewonen.

Recent heeft een aantal platen die het ruim afsloten, losgelaten en kunnen we nu in het wrak kijken. Maar we zijn net enkele meters in het wrak als mijn computer aangeeft dat het tijd is om weer een stukje op te stijgen. Jammer, de binnenkant van het wrak moet wachten voor een andere keer.

Foto: René Weterings

Foto: René Weterings

Bij het stuurhuis kom ik René weer tegen. Net als ik kijkt hij om zich heen, niet wetende wat hij zal fotograferen… zo veel keus is er. Hij heeft iets meer tijd gehad om op deze diepte het wrak te verkennen en heeft door de openstaande luiken wel de vrachtwagens gezien die de Don Pedro als lading vervoerde.

We stijgen langzaam op en kunnen het grotere plaatje van het wrak zien. De barracuda’s zwemmen nog steeds in cirkels boven het wrak.

Foto: Marloes Otten

We realiseren vooral dat we eigenlijk nog helemaal niets van dit wrak gezien hebben. Daar zijn echt meerdere duiken voor nodig. Geen wonder dat de Don Pedro de favoriete duik van de instructeurs is: elke duik valt er weer iets nieuws te ontdekken!

Foto: René Weterings

In stijl de bocht door
Na de diepere wrakduik in de ochtend staat er voor de middag iets heel anders op de planning: we gaan op zoek naar leuke snorkelplaatsen. En dat doen we natuurlijk wel in Ibiza-stijl: we gaan per eend! Deze old school auto’s zijn uitstekend geschikt om het eiland mee te verkennen. De onverharde paden langs de kust en de bergweggetjes zijn met de eend tegen mijn verwachting in juist ontzettend goed berijdbaar. En het is natuurlijk ook ontzettend leuk! Het past volledig in de beleving van Ibiza.
Overigens als je het toch iets robuuster wilt: Landrovers van het verhuurbedrijf zijn ook hip en praktisch.

Maskers, snorkels en vinnen in het achterbakje en het dak opgerold gaan we met onze cabrio-eend en een zeer beperkte kaart van het eiland op pad. Even oefenen met schakelen (gelukkig rijdt René en hoef ik me alleen maar giechelend vast te houden als we door de bocht gaan) en we kunnen de heuvels van Ibiza in.

Foto: René Weterings

Foto: Marloes Otten

Snorkelkust
Wij willen nu de westkust verkennen. Aan de oostkust waar wij verblijven, vonden we al verschillende baaitjes waar je langs de rotswanden goed kunt snorkelen. In de getijdenpoeltjes en tussen de stenen zijn verschillende soorten visjes, krabbetjes en heremietkreeftjes te vinden. Op de zandbodem naast de rotsen groeien twee soorten zeegras, waar ongetwijfeld zeepaardjes in moeten zitten. De truc is alleen ze te vinden…

Ons trouwe vervoersmiddel brengt ons naar verschillende plekken langs de kust. Soms andere dan we gepland hebben, maar dat ligt vooral aan de beperkte kaart… Gelukkig is Google Maps er ook nog.

Het is flink warm vandaag en we beginnen te voelen dat we vanmorgen op de boot ook al flink wat zon hebben gehad. Maar nu we een cabrio hebben, is er natuurlijk geen denken aan dat we het dak dicht doen tegen de zon! We smeren nog een keer extra en rijden vrolijk verder.

Foto: Marloes Otten

We hobbelen vrolijk langs de kust op een onverharde weg die volgens Google Maps ergens heen zou moeten leiden. We komen uit in een baai, een leuk plekje aan het water. Snorkelsets uit de eend en zwemmen maar!

Duikend verbaasden we al over de hoeveelheid vis die we rond Ibiza zagen, maar ook snorkelend is er meer te zien dan we in eerste instantie verwachten. Het is inmiddels eind van de middag en ons rustige plekje wordt langzaam ingenomen door lokale snorkelaars, in leeftijd variërend van 15 tot 85. Verschillende mensen dobberen rustig rond de rotsblokken.

Voor ons is het tijd om weer in ons eendje te stappen en een ander baaitje te bezoeken. Bij voorkeur één met een terrasje, want we moeten natuurlijk ook een Ibiza sunset met een drankje in onze hand bekijken, anders schijn je Ibiza niet echt beleefd te hebben!

Lees en kijk ook:

Wohoo! We’re going to Ibiza!

De kathedraal van Ibiza

Een vuurtoren en de zon die ondergaat op Ibiza

Ibiza in the spotlight

Ibiza praktisch
Ibiza is een Spaans eiland in de Middellandse Zee. Het behoort tot de Balearen en is 575 km² groot. Binnen 2,5 uur is het eiland bereikbaar vanaf verschillende vliegvelden in Nederland, vaak voor relatief lage ticketprijzen. Van het vliegveld bij Ibiza-Stad is alle accommodatie op het eiland maximaal een half uur rijden.

Er wordt Spaans en Engels gesproken op het eiland, maar je hoeft ook nooit ver te zoeken naar iemand die Nederlands of Duits spreekt. Ibiza heeft een bijzonder internationale gemeenschap.

Ibiza wordt bezocht door een zeer divers publiek. Het heeft een grote aantrekkingskracht op spiritueel ingestelde mensen, kunstenaars en bekende Nederlanders. De laatste jaren is het vooral bekend geworden als feesteiland. Het feesten en bezoeken van clubs gebeurt echter vooral in Ibiza-stad en enkele andere grote plaatsen, terwijl er op andere delen van het eiland een ontspannen en rustige sfeer heerst.

Foto: Marloes Otten

Duiken
De duikperiode is van mei tot eind oktober. Hoewel er het hele jaar gedoken zou kunnen worden, sluiten veel hotels en ook duikscholen op het eiland buiten het zomerseizoen. Vrijwel alle duiken worden vanaf de boot (Zodiac) gemaakt.
In mei is de watertemperatuur 18 graden, om in augustus op te lopen tot 26 graden. Van juni t/m september is de luchttemperatuur tussen de 25 en 32 graden. Tot half juli wordt het duiken met een 7 mm pak aangeraden, omdat op diepte de watertemperatuur lager kan zijn. Vanaf half juli is een dunner pak tot zelfs een shorty ook goed mogelijk.

Er zijn verschillende duikscholen op het eiland. René en Marloes doken met Divestar Ibiza, een Nederlandse PADI duikschool met een internationaal team van ervaren instructeurs. De duikschool is werkzaam vanaf vier locaties op het eiland met als basis het duikcentrum aan het strand bij Santa Eulalia. De boten vertrekken hier vanaf het strand en duikers die dagelijks duiken, kunnen hier een hun duikmaterialen spoelen en veilig opbergen. Divestar biedt twee bootduiken in de ochtend en twee bootduiken in de middag aan onder begeleiding. Introductieduiken en begeleide duiken worden dagelijks aangeboden. Duikcursussen van PADI Open Water Diver tot instructeur behoren ook tot het aanbod.

Met dank aan: Divestar Ibiza, Ducks United Ibiza

 

Tekst: Marloes Otten
Foto’s: René Weterings en Marloes Otten

Divestar op Duikvaker
Divestar International staat op 3 en 4 februari ook op Duikvaker. Wil je meer informatie over het duiken op Ibiza, loop dan eens bij hen langs. Je vindt Divestar op de stand van PADI in Hal 1.

5 reacties

 1. Avatar

  Dat geeft een leuk beeld van Ibiza

  REAGEREN
 2. Avatar

  Dat is een bestemming waar ik nog niet eerder over nagedacht had, maar dat kan best leuk zijn zo te zien. Lijkt me zeker buiten het hoogseizoen leuk, in de zomervakantie zal het toch wel erg party zijn? Daar zit ik niet zo op te wachten.

  REAGEREN
 3. Avatar

  Probeer Menorca eens! Niet party en heel mooi duiken!

  REAGEREN
 4. Avatar

  Mooi verhaal, mooi omschreven omgeving. Iets om te onthouden. 📸👌👍

  REAGEREN
 5. Avatar

  Steven H. Grootste wrak in de Middellandse Zee???? Zeker nooit van de Milford MT Haven gehoord…334m lang en ligt voor Arenzano (Genua Italie). Als ze nu hadden vermeld…grootste wrak van de Balearische Zee….tot daar en toe….maar van de Middellandse zee….no way! Zelfs de Britannic die in Egeïsche Zee ligt (welke ook tot de Middellandse Zee behoort) is dubbel zo groot als bovenvermelde wrak.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief