Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Films / Natuur / Reizen

Costa Brava – Sandy Illusions

Zien en niet gezien worden… zo overleven de zeedieren op de zanderige bodem langs de Costa Brava. Filmmaker Robert Hughan neemt je in Sandy Illusions mee naar deze wondere wereld.

© Sandy Illusions Sea-horse
©Sandy Illusions Hermit Crab 1
©Sandy Illusions Cuttlefish

Zien en gezien worden, dat is wat mensen tegenwoordig bezighoudt. Heel anders is dat voor het de onderwaterdieren – voor hen is het juist zien en niet gezien worden. De zanderige bodem van de zee biedt hun bescherming. Camouflage zorgt voor een wereld van illusies onder het wateroppervlak. Wat schuilt daarachter? Wat zie je werkelijk? Dit spel van perceptie is het thema van deze korte onderwaterfilm, die wereldwijd op menig filmfestival hoge ogen gooide. Nu kun je deze film van Robert Hugan en Arthur Scheijde voor het eerst buiten de filmtheaters zien. Sandy Illusions neemt je mee naar de onderwaterwereld van de Costa Brava.

Filmmaker Robert Hughan is gefascineerd door de Costa Brava. Al jaren komt hij er en natuurlijk, ook hij heeft bij de Medas-eilanden gedoken. Maar de Costa Brava heeft met de talloze kleine baaien veel meer te bieden!

“Een van mijn favorieten aan de Costa Brava is de baai van Tamariu. Ik heb daar niet voor niets twee documentaires gedraaid – Life on the Rocks en Sandy Illusions,” vertelt Robert. Hij is gefascineerd door het ruwe onderwaterlandschap dat wordt afgewisseld met een zanderige bodem. “De wereld onder water heeft zo veel geheimen in zich, ik zag er een verhaal in dat ik wilde delen met de mensen boven water.”

Geduld is een schone zaak! Dat realiseerde Robert zich. Waar bij de Medas-eilanden de grote tandbaarzen je al opwachten, moet je in dit deel van de Middellandse Zee speuren en oog hebben voor het kleine. “De flora en fauna onder water is in mijn ogen nog ongerept. Er leeft werkelijk van alles. Van zeepaardjes, octopussen, sepia’s en roggen die zich meesterlijk camoufleren, tot een rijke flora.” Goed kijken is het sleutelwoord, want onder water is niets zo gewoon als het lijkt!

“Een ding is zeker! De zandbodem is allesbehalve een levenloze vlakte. Het is een fascinerende wereld en die wil ik laten zien in Sandy Illusions.

“Creatieve mensen hebben geen rommel, maar hebben overal ideeën liggen”

Een uitspraak van Arthur Scheijde (1977-2022) met wie Robert Hughan deze film Sandy Illusions en nog drie natuurdocumentaires mocht maken. Onverwacht werd Arthur in 2022 uit het leven gerukt.
“Wij konden samen heftig discussiëren tijdens het maken van producties. Hij stuurde mij ook weg tijdens montages als het ging om ‘Kill your darlings’, maar altijd voor een hoger doel – het eindresultaat!”
De vertoning van de film aan een groot publiek is dan ook een ode van Robert aan zijn maat Arthur.

De makers van de film: Robert Hughan en Arthur Scheijde.

©Sandy Illusions Stripped Mullit

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief