Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Wetenschappers ontdekken vier nieuwe soorten octopus in de diepzee

Wetenschappers van het Schmidt Ocean Institute hebben minimaal vier nieuwe soorten octopus ontdekt die in de diepzee leven. Ze kwamen de dieren tegen tijdens twee expedities in 2023, waarbij ze de onderzeese bergen in de Stille Oceaan bij de westkust van Costa Rica verkenden.

Tijdens de eerste expeditie vonden ze twee octopus broedplekken in de buurt van warmwaterbronnen. Toen ze zes maanden later terug kwamen, konden ze bevestigen dat ze waarschijnlijk jaarrond aanwezig zijn en zagen ze verschillende andere nieuwe octopussoorten verder weg van de warmwaterbronnen.

De broedende moeders rollen zich vaak op met tentakels en zuignappen naar buiten. Wetenschappers denken dat dit een verdedigende positie is om roofdieren af te schrikken. Het broeden kan wel meerdere jaren duren, terwijl de moeder niet eet. Ze gaat dood rond de tijd dat haar eieren uitkomen.

Een van de nieuwe soorten zal de naam Dorado octopus krijgen, naar de locatie waar de soort voor het eerst is gezien. Deze is familie van een eerder ontdekte octopus soort in de diepzee bij Californië. De ontdekking zorgt voor aanvullend bewijs dat deze soorten van de familie Muusoctopus zich hebben aangepast om hun eieren uit te broeden bij warmwaterbronnen op de zeebodem.

De wetenschappers hopen met deze ontdekking aandacht te vragen voor de biodiversiteit van de diepzee en de noodzaak om die te beschermen. In 2024 gaan ze op onderzoek naar de diepzee bij Peru en Chili.

Bron: Schmidt Ocean Institute 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief