Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Natuur

«Zo bijzonder!» – Unieke beelden van Mark Barto

De kleine achtarmige octopus die Mark Barto dit weekend filmde, haalde bijna elke Nederlandse krant en nieuwsuitzending. En terecht…  want hij legde ook echt iets bijzonders vast tijdens zijn duik in de Noordzee.

Als wij Mark Barto spreken, is hij er nog beduusd van. Dat zijn filmbeelden zo bijzonder waren, kon hij tijdens de duik op de Emden 3, een wrak in de Noordzee op zo’n 8 kilometer afstand van Callantsoog niet vermoeden. «Het is op zich al bijzonder om een octopus in de Noordzee te zien, dus ik heb zo veel mogelijk gefilmd.» De duiker uit Leiderdorp plaatste de foto’s en videobeelden op Facebook, waarna het balletje ging rollen en hij ook Naturalis uit Leiden aan de telefoon kreeg. «Sowieso waren ze al in de beelden geïnteresseerd, maar ze wilden ook weten of de octopus één of twee rijen zuignappen had.» Belangrijke informatie om het dier te kunnen determineren. Het blijkt de kleine achtarmige octopus te zijn.

Uniek

Auke-Florian Hiemstra, bioloog bij Naturalis in Leiden en octopusspecialist, reageert enthousiast: «We weten dat de kleine achtarmige octopus in het Nederlandse deel van de Noordzee voorkomt. We hebben ze in potjes en ook weten we het vanwege vangsten door vissers, maar dat hij levend gezien wordt, is uniek.» Naturalis is dan ook erg blij met de beelden van Mark. «Prachtig! Je ziet het dier van kleur veranderen en de armen bewegen. Daar worden wij als onderzoekers blij van.»
Voor de oplettende lezer! De kleine achtarmige octopus is eerder gefotografeerd in de Noordzee tijdens een expeditie van Duik de Noordzee schoon… dat was wel de Noordzee, maar aan de Engelse kant!

Noordzeeduiker

Mark deed zijn vondst tijdens een bootduik in de Noordzee met de Lamlash. Hij is een fanatiek duiker en houdt van de Noordzee. «Alleen al in de Noordzee heb ik dit jaar 42 duiken mogen maken. Ik geniet van het leven dat ik daar zie.» Zijn videocamera gaat elke duik mee om de natuur en de wrakken in beeld te brengen. Gelukkig ook dit keer! Dat hij nu iets bijzonders heeft gezien dat de kranten haalt, is mooi, maar Mark is vooral blij dat hij de duiksport en de onderwaterwereld op een positieve manier onder de aandacht kan brengen.

Foto’s en video: Mark Barto

Kijk hieronder de videobeelden en de foto’s die Mark maakte.

Klik hier voor het interview dat hij aan Hart van Nederland gaf (vanaf 17:45).

Dit bericht delen

Linda Ferwerda
Linda Ferwerda

Oprichter en maker van DuikeninBeeld met een passie voor duiken en schrijven. Waarom werken aan DuikeninBeeld zo leuk is? Omdat het voor én door duikers is!

3 reacties

 1. Avatar

  Geweldig!

  REAGEREN
 2. Avatar

  Wat ongelooflijk bijzonder!

  REAGEREN
 3. Avatar

  Gaaf om te zien zeg! Schitterende beelden!

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *