Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Bultrug ‘zoek’… en terug naar Noordzee

bultrug_humpbackHet is lang onduidelijk geweest waar de bultrug zich in de Oosterschelde bevond. Maar vanavond meldde SOS Dolfijn dat het dier de Oosterschelde via de kering weer is uit gezwommen.

Heel lang volgden schepen van Rijkswaterstaat en de Algemene Inspectiedienst maandag het dier op gepaste afstand. Maar door de mist raakten ze hem kwijt, meldde PZC.nl. “Hij is rond twee uur voor het laatst gezien ter hoogte van Kats”, zegt Jaap van der Hiele van Eerste Hulp bij Zeezoogdieren.

Op zijn verzoek heeft het ministerie van Economische Zaken contact gelegd met experts in de Verenigde Staten en Australië. “We willen tips over hoe we de bultrug zonder op te jagen uit de Oosterschelde kunnen loodsen.” Het walvisprotocol gaat volgens hem pas in werking als de bultrug is gestrand. Dat bepaalt wat er verder moet gebeuren.

De rondzwemmende bultrug trok maandag veel belangstellenden naar de Oosterscheldedijk. Zij hoopten, veelal vergeefs, een glimp van de walvis op te vangen.

Update maandagavond 22:15 uur: SOS Dolfijn meldt op Twitter en Facebook dat het dier volgens een betrouwbare melding de Oosterschelde is uit gezwommen. Mooi nieuws!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief