Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws / Zuidelijk Afrika - algemeen

Uniek haaiengedrag in beeld

Haaienfotograaf Peter Verhoog heeft heel vaak grote roofhaaien voor de lens gehad, maar een haai die spontaan zijn ingewanden liet zien nog niet eerder.

Zevenkieuwshaai_selfiePeter Verhoog, fotograaf bij de Dutch Shark Society, een stichting die zich opwerpt voor het ‘zichtbaar maken’ van en generen van positieve aandacht voor het lot van haaien in eigen land én buitenland, maakte in Zuid-Afrika een selfie met een drie meter lange zevenkieuwshaai; een unieke ‘prehistorische haai’ waarmee maar op enkele plaatsen ter wereld gedoken kan worden. Pas bij het thuis bekijken van de beelden zag hij dat de haai iets liet zien dat hij nog nooit eerder had gezien – sterker nog, nog niemand in het wild bij een haai had gezien!

Wetenschappers Mark Meekan van het Australian Institute of Marine Science en Sarah Fowler van de Britse Shark Trust bevestigden dat het ging om het zogenaamde ‘spoelen van ingewanden’, wat een haai of rog kan doen met zijn tot een spiraalvorm gevormde ingewanden , (Eng.: “Spiral valve”). Door deze vorm hebben de ingewanden een groter absorptievermogen voor voedingsstoffen, maar nemen minder ruimte in.

Zevenkieuwshaai_ingewanden

Verhoog was de allereerste die erin slaagde dit bij een haai in de vrije natuur te fotograferen, en publiceerde er samen met Georgina Wiersma, Mark Meekan en Sarah Fowler (Shark Trust) een peer-reviewed wetenschappelijk artikel over, dat in het gerenommeerde vaktijdschrift Marine Biodiversity van uitgeverij Springers in druk verscheen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief