Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Steeds meer bekend over leven van bruinvis in Oosterschelde

Stichting Rugvin heeft de afgelopen drie jaar duizenden foto’s van bruinvissen in de Oosterschelde gemaakt. Deze foto’s zijn in een online database verwerkt en maken mogelijk dat het leven van de bruinvis steeds verder wordt ontrafeld.

Foto: Annemieke Podt/Stichting Rugvin

 

Sinds Stichting Rugvin zich in 2009 ook ging richten op de Oosterschelde, is er steeds meer bekend over de bruinvis. Vooral de herkenning van individuele dieren aan de hand van systematische foto-identificatie heeft hiertoe bijgedragen. In de afgelopen drie jaar zijn er duizenden foto’s genomen. En met resultaat!

Bij de foto-identificatie worden individuele bruinvissen op foto’s herkend aan de hand van kleurpigmenten, rugvinvorm en littekens. Zo wordt een beeld gevormd van de grootte van de in de Oosterschelde levende populatie bruinvissen, hoe lang de dieren in deze wateren verblijven en welke locatie hun voorkeur heeft. Daarnaast kan soms, door de aanwezigheid van een kalf, het geslacht van het volwassen dier worden bepaald.

Het foto-identificatieteam bestaat uit studenten en vrijwilligers. Zij opereren tijdens de zomermaanden en turen vanaf een boot het water af op zoek naar de kleine rugvin van een bruinvis. Eventuele verstoring wordt zoveel mogelijk te voorkomen. Geprobeerd wordt om beide zijden van de bruinvis met behulp van een camera met telelens op de foto vast te leggen.

Alle foto’s worden per individuele bruinvis gesorteerd en in een catalogus verwerkt, aangevuld met foto’s van andere bruinvisspotters. Alle foto’s zijn vervolgens geanalyseerd.

Met behulp van foto-identificatie is het mogelijk het leven van de bruinvissen in de Oosterschelde steeds verder te ontrafelen. In de toekomst biedt deze techniek kansen om nog meer over de bruinvissen te leren. Dit geldt bijvoorbeeld voor de overlevingskansen van kalfjes en de sociale banden tussen deze dieren. Naast dit specifieke onderzoek worden ook onderzoeksgegevens via Studio Bruinvis verzameld. Studio Bruinvis is een ‘fysieke luisterpaal’ op het Havenhoofd van Zierikzee. Het is een wereldwijd uniek project waar de geluiden van bruinvissen live kunnen worden gehoord beluisterd. De geluiden worden ook opgenomen voor analyse.

Deze projecten worden financieel mede mogelijk gemaakt door het Wereld Natuur Fonds.

Klik voor meer informatie over Stichting Rugvin…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief