Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Vakantieduik Playa Bergse Diepsluis!

Duikreporter René Weterings is op vakantie in eigen land en maakt op een zwoele zomeravond twee duiken bij de Bergse Diepsluis. Hij heeft een missie voor deze duiken, lees mee of het hem gelukt is.

Vakantietijd, dat betekent wat meer bewegingsruimte om te duiken. Afgelopen dinsdag maakte ik de eerste vakantieduik, maar door het ontzettend slechte zicht vergeet ik die maar snel. Tijd voor een herkansing.

Het is weer erg warm en we hebben vandaag de verjaardag van mijn lieve nichtje, maar daarna ga ik lekker duiken. Ik neem mijn twee duikflessen mee, misschien ga ik er wel twee maken. De berichten over de Bergse Diepsluis zien er weer positief uit, dus ik neem de gok om terug te gaan. Het wordt in de avond hoog water, dus dat is wel leuk. Dan wordt het ondiep weer erg leuk rondscharrelen. Op mijn verlanglijstje staan baby sepia’s en eventueel ook sepiola’s. Maar ook de steenslijmvisjes wil ik weer eens zien, ik weet zeker dat die er ook zitten nu.

RENE_WETERINGS_20180805_838_Bergse_Diepsluis_002_LOGO-69066

Vanaf de verjaardag rijd ik rechtstreeks naar de Bergse Diepsluis. Daar is het ontzettend druk met mensen die de verkoeling zoeken, het is er een gezellige bedoeling. Zo aan het einde van de middag is de parkeerplaats van de duikstek echter vrij leeg, opvallend maar mij hoor je niet klagen. Ik kleed me om en kiep eerst een bak water over mijn hoofd, zodat ik niet zoveel last van de warmte heb als ik naar het water loop. Ik duik gewoon in droogpak, dus dan is dat wel even nodig. Ik word nog begroet door een collegaduiker, die nu lekker een rondje zwemt in het warme water van de Oosterschelde. Ik groet haar terug en duik onder.

RENE_WETERINGS_20180805_838_Bergse_Diepsluis_015_LOGO-69066

Het zicht is niet bepaald beter dan dinsdag, het duurt echt even voordat het beter wordt. Ik baal en vloek inwendig, wanneer wordt het weer eens goed zicht? Waarom heb ik altijd pech? Afijn, het zij zo, ik duik maar verder richting het westen in de hoop dat het zicht wat beter wordt. Misschien komt het ook door de vele badgasten? Ik scan de bodem systematisch af naar baby sepia’s of sepiola’s, maar ik zie ze niet. De vele anemoontjes kleuren de verder donkere en schimmelachtige bodem. Het is eigenlijk maar saai, tot ik op een flinke oesterbank stuit waar ik nog niet eerder bij uitgekomen ben voor mijn gevoel. Overal zie ik kleine sponsjes groeien en vind ik het legsel van de bruine plooislak. De slakken zelf laten zich niet zien of zitten ver weg gestopt. Uiteindelijk vind ik er een die wel goed zit bij de eitjes. Leuk, dat is weer lang geleden.

RENE_WETERINGS_20180805_838_Bergse_Diepsluis_033_LOGO-69066

Tussen de oesters schiet een steenbolkje weg en de vele grondels zijn erg schichtig. Ik heb niet veel inspiratie om foto’s te maken en bedenk me ineens dat ik ook kwam voor de steenslijmvisjes. De enige manier om die te spotten is het ondiepe stuk op te zoeken bij de stenen die aan de kant liggen. Eigenlijk is het nog niet diep genoeg, maar met een volle wing ga ik maar een beetje snorkelen. Het duurt niet lang voordat ik de eerste steenslijmvis gevonden heb, het is een jong exemplaar, erg klein nog. Maar wat een guitig visjes zeg! Het visje hopst dezelfde rondjes op de steen dus ik zie een patroon en maak er gebruik van om wat foto’s te maken.

RENE_WETERINGS_20180805_838_Bergse_Diepsluis_043_LOGO-69066

Dat valt nog niet mee, want het visje is erg snel en ik moet af en toe mijn instellingen bijstellen. Maar uiteindelijk krijg ik het visje wel op de foto’s, ik ben tevreden. Toch blijf ik nog even hangen, misschien krijg ik het visje nog beter in beeld. Na vele minuten lukt me dat ook en heb ik een parmantig visje in beeld. Ok, beter wordt het nu niet en mijn lucht raakt nu echt op. Ik zie dat ik al weer dik anderhalf uur in het water lig, wat overigens met vierentwintig graden gewoon vies warm aanvoelt. Het zicht is ook in het ondiep niet echt top, maar het lijkt wel op te klaren.

RENE_WETERINGS_20180805_838_Bergse_Diepsluis_037_LOGO-69066

Ik besluit er uit te gaan en nog een duik te maken, straks staat het water immers weer wat hoger en ik ben er nu toch. Het is tenslotte vakantie! Bij het mobiele frietkotje haal ik een vakantiehap en lekker koudje drankje. Brandstof voor de volgende duik, want ik ga er terug in. Het is een te mooie avond om niet te duiken!

Max. diepte 8.5 m, temp. 24 gr.C., zicht 1-3 m, duiktijd 95 min.
Duik 838 (Bergse Diepsluis, zondag 5-8-2018, 17.45u)

Dit bericht delen

René Weterings

Vader van een dochter en zoon, getrouwd met Cindy en woont in Geertruidenberg. Duiker en onderwaterfotograaf sinds 2005. Fotografeert momenteel met een Olympus OM-D E-M5mkII systeemcamera in Nauticam behuizing met twee INON Z-330 flitsers. Schrijft regelmatig artikelen voor DuikeninBeeld en voor Onderwatersport magazine. Zijn passies zijn het gezin, duiken, fotograferen, snorkelen en het schrijven over alles wat hier mee te maken heeft! Kers op de taart is de titel 'Nederlands Kampioen Onderwaterfotografie 2018'!

2 reacties

  1. Mooi verhaal en leuke foto’s Rene !

    REAGEREN
    • Dank je Victor!

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten