Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Studio Bruinvis is in de lucht

Studio Bruinvis is in de lucht. Je kunt nu niet alleen bruinvissen spotten maar ook naar hen luisteren. En geluid maken ze!

studiorugvin_1

Studio Bruinvis bestaat uit een boei met daaraan een hydrofoon die het opgevangen geluid naar de ontvanger op het havenhoofd van Zierikzee zendt. Hier wordt het geluid voor menselijk gehoor hoorbaar gemaakt middels een geluidsfilter en een speaker in de informatiezuil.

Op de dag dat Studio Bruinvis voor het eerst werkte, was er direct al een kakofonie van bruinvisgeluiden waar te nemen, meldt Stichting Rugvin. Soms rustige klikjes (ter oriëntatie), soms hele snelle klikjes (wanneer de bruinvissen achter prooien aan zitten) en af en toe een korte buzz als ze de prooi net voor hun bek hebben.

Wil je zelf ook wel eens naar bruinvissen luisteren, dat kan! Je kunt vanaf Zierikzee over de dijk naar het havenhoofd (westkant van het kanaal) lopen of fietsen. Hier kun je zeer regelmatig bruinvisssen zien en dus nu ook horen. «Het kan zijn dat je ze al wel ziet maar niet hoort, dan zwemmen de bruinvissen van de boei af. En soms kun je ze al wel horen maar niet zien, dan zitten de dieren onder het oppervlak of gaan ze misschoen schuil achter de golven,» aldus Stichting Rugvin, de initiatiefnemer van dit project.

Studio Bruinvis is een samenwerking van Stichting Rugvin, het Wereld Natuur Fonds, Nationaal Park Oosterschelde, Natuurmonumenten en gemeente Schouwen-Duiveland. Het is niet alleen bedoeld voor recreanten, maar ook voor onderzoek en educatie: de combinatie van geluid en wat je aan het wateroppervlakte kunt zien, vertelt volgens de initiatiefnemers veel over het gedrag van de dieren op dat moment.

Oorspronkelijk zou Studio Bruinvis in mei al actief zijn, maar de apparatuur was beschadigd door de stroming bij het havenkanaal.

studiorugvin_boei_studiorugvin_zuil_

Foto’s: Stichting Rugvin

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief