Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial / Zuidelijk Afrika - algemeen / Zuidelijk Afrika - Reisverhalen en andere artikelen

Sardine Run – Adrenalinekick!

De Sardine Run is één grote adrenalinekick. Hoe gaat dat nu eigenlijk? Steven Vandevoorde mocht het meerdere malen meemaken en kan er geen genoeg van krijgen.

Bron: Shark Explorers
Bron: Shark Explorers

Tijdens de Sardine Run moeten de puzzelstukjes goed in elkaar vallen. Alle spelers moeten ter plekke zijn! Steven Vandevoorde weet als geen ander hoe mooi dit spektakel is.

Ingrediënt 1 – de sardienen! Zonder hen geen run. En dan het liefst in gigantische scholen.
Ingrediënt 2 – de dolfijnen. Deze dieren zijn dermate intelligent dat ze weten hoe ze de jacht op de sardienen moeten openen. Ze sluiten een groep sardienen in door een cirkelvormige beweging te maken en drijven ze richting het wateroppervlak. De groep wordt zo losgemaakt van de megagrote school. Sardienenblijven instinctief dicht bij elkaar – dat is immers hun beste bescherming…en die zullen ze nodig hebben.

Zodra de groep sardienen een compacte bal is, de baitball, duiken een paar dolfijnen door de school sardienen heen, happend naar de sardienen. De overige dolfijnen zorgen dat de sardienen bij elkaar blijven.

Als het goed is, zijn meer dieren ten tonele verschenen. De haaien, zeehonden, de walvissen… allemaal willen ze een graantje meepikken. Net als de jan-van-genten die vanuit de lucht aanvallen en vaak dé indicatie zijn dat zich een baitball onder het wateroppervlak vormt. Met 100 kilometer per uur schieten ze het water in… kansloos voor de zilveren visjes. Maar als de Bryde’s Whale verschijnt, wordt het voor de sardienen een hopeloze strijd. De walvis hoeft alleen maar met open bek door de school te bewegen om het grootste deel van de sardienen op te slokken.

“De haaien, zeehonden, de walvissen… allemaal willen ze een graantje meepikken. Net als de jan-van-genten die vanuit de lucht aanvallen…”

Wat te doen bij een baitball?

Tja, in eerste instantie weet je waarschijnlijk niet wat je ziet. En dan… dan wil je het water in! De ervaren schipper en crewleden van Shark Explorers kunnen als geen ander inschatten wat er gebeurt. Het is ook maar net afhankelijk van de grootte van de baitball en de snelheid waarmee de sardienen zich verplaatsen. Vaak ga je op het sein van de schipper met masker, snorkel en vinnen het water in en blijf om de bal heen hangen. Maar het kan heel goed dat je het water in, water uit maal vier gaat voordat je de actie goed kunt observeren. Want laten we duidelijk zijn, het zeeleven heeft jou niet in de gaten en blijft in beweging! Met een masker en snorkel heb je dan het beste zicht.
Blijft een baitball redelijk lang op zijn plek, dan komen de duiksets tevoorschijn.

Bron: Shark Explorers
Bron: Shark Explorers

Adrenalinekick!

Steven weet het nog als de dag van gister: “We kwamen bij een gigantische baitball met een doorsnede van zeker 100 meter, dat is groot (!) en alles was in beweging. We werden met snorkel gedropt aan de rand, maar voor we het wisten, zaten we al weer aan boord van de RIB en scheurde de boot over het water. Erin, eruit, varen, erin, eruit, varen, het ging maar door. De baitball was nauwelijks bij te houden! Een andere tactiek was nodig. De schipper besloot ons midden in de baitball het water in te laten gaan: “Go, go, go!”
We stonden stijf van de adrenaline en wisten niet waar moesten we kijken. Ineens gaan de sardienen alle kanten op en staan we oog in oog met een dolfijn die ons verwonderd aankijkt om de jacht meteen te hervatten. Wij zijn niet interessant, ook niet voor de zeehonden die ons minutenlang aanstaren. Wie bekijkt nu wie? Hilarisch! Een Bryde’s whale duikt naast de snorkelaars op uit het water. Indrukwekkend!”

“Ineens gaan de sardienen alle kanten op en staan we oog in oog met een dolfijn die ons verwonderd aankijkt om de jacht meteen te hervatten. Wij zijn niet interessant.”

Bron: Shark Explorers
Bron: Shark Explorers

Data in 2023

Dive Along organiseert in 2023 een safari die start op 20 juni en met Steven Vandevoorde van Dive Along zelf als reisleider. Ook op 30 juni en 10 juli start er een expeditie, maar dan zonder Nederlands sprekende reisleiding. Tijdens de Sardine Run wordt voornamelijk gedoken en gefreedived – pas als een baitbaal lang aanhoudt, zal er met duikset worden gedoken. Dus ook als niet-duiker kun je dit spektakel meemaken!

Je verblijft in een lodge in Port St. Johns, direct aan de Wild Coast. Negen dagen lang ga je de zee op (als het weer het toelaat) op zoek naar actie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief