Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Henk van Lohuizen – Duiken met steuren in Duitsland

Duiken in een Duitse plas met steuren. Zouden ze zich deze keer laten zien?

Locatie Grüner Grenzlandsee – Duitsland

 

Afgelopen vrijdag wezen duiken in de Grüner Grenzlandsee. Een privé-plas gelegen in Duitsland, waar je tegen betaling kunt duiken. Vandaag is de 3e keer dat ik hier duik. De aller eerste keer heb ik ook al een steur gezien, alleen deze zwom snel langs me heen, en kwam niet meer terug. Een teleurstellende eerste ontmoeting.

Enkele weken later opnieuw geprobeerd, en toen was het zicht zeer slecht (0,5 – 1,0 meter). We hebben toen besloten om de plas een tijd links te laten liggen. Echter toch nieuwsgierig na het horen van goed zicht berichten, en daarom besloten om er weer heen te gaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We komen vrijdags ochtends om een uur of 10 aan bij de plas. Er zijn geen andere duikers aanwezig, wat een geluk! We hebben duidelijke locaties en instructies gekregen waar de grootste kans aanwezig is om steuren te zien. Ons duikplan was dan ook snel gemaakt. Binnen enkele minuten duiken bereiken we de eerste locatie, het oefenplatform. Geen steur hier aanwezig, enige teleurstelling wel. Maar we duiken vol goede moed door na de volgende locaties.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Er zijn een aantal zandbanken waar de steuren regelmatig liggen te zonnen. Bij de 3e zandbank is het raak. We zien 4 steuren rondzwemmen, waarvan enkele groter dan 1 meter. Binnen 1 minuut zijn 3 steuren snel weg gezwommen. Wat een watjes! Hoe dan ook, 1 steur is niet bang, en is zelfs speels.

De volgende 45 minuten brengen we samen door met de steur. Er worden een aantal foto’s gemaakt wat de steur zeer interessant vind. Hij zwemt zelfs enkele keren tegen de camera aan met zijn neus. Voor de rest zwemt de steur voor ons langs, over ons heen, onder ons door, alles wat je maar kunt bedenken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na ongeveer 45 minuten heeft de steur er genoeg van, en zwemt hij weg. Wij maken nog een rondje door de plas, opzoek naar de grootste steur. Er zwemmen enkele steuren rond van 140 centimeter lang. Jammer genoeg komen we deze niet tegen.

We maken deze dag uiteindelijk 3 duiken waar we totaal 6 steuren zien, en 10 karpers. Onze totale duiktijd is 220 minuten.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief