Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial / Zuidelijk Afrika - algemeen / Zuidelijk Afrika - Reisverhalen en andere artikelen

The Greatest Shoal on Earth – de Sardine Run

Het grootste spektakel van de oceaan is de Sardine Run in Zuid-Afrika. Grote scholen vis met daartussen haaien, walvissen, dolfijnen en vogels… én jij!

Bron: Shark Explorers

In juni en juli (wanneer in Zuid-Afrika de winter begint!) komt de oceaan in beweging. En niet zomaar in beweging… Het bruist er van het leven wanneer de miljoenen sardienen langs de oostkust van Zuid-Afrika naar warmere oorden meer naar het noorden migreren. Met in hun kielzog de ‘grote rovers’ van de oceaan, die een feestmaal wel zien zitten!  Een natuurfenomeen zoals je je dat nauwelijks kunt voorstellen als je er niet zelf midden in hebt gezeten. De Sardine Run wordt door David Attenborough niet voor niets The Greatest Shoal on Earth genoemd!.

Bron: Shark Explorers
Bron: Shark Explorers

Kan je het je voorstellen? Enorme scholen sardienen, soms wel 7 km lang, ruim een kilometer breed en tientallen meters diep, die zodra het kouder wordt, de neuzen naar het noorden wijzen en en masse naar warmere oorden migreren. Dat doen ze niet voor niets… de zilverkleurige vissen hebben water nodig met een temperatuur tussen 14 en 20 graden Celsius. De sardienen volgende stroming vanaf de Algulhas Bank richting noorden waar ze willen paaien. Maar het is een avontuur (niet alleen voor jou!), want de roofdieren van de oceaan azen op ze. En wat wij willen, is dat ze toeslaan waar wij bij zijn!

Shark Explorers

Dive Along biedt deze oceaansafari aan met Shark Explorers, dé experts als het gaat om de Sardine Run. Zowel de schippers als de crew en eigenaar Morne Hardenberg kennen het gebied op hun duimpje en kunnen de oceaan als het ware ‘lezen’. Ze weten exact waar ze op moeten letten, houden contact met de verkenningsvliegtuigen en doen er alles aan om ter plekke zijn op het moment dat hét gebeurt. Het is niet voor niets dat andere boten voortdurend in de gaten houden wat Shark Explorers doet… Voor Dive Along is het duidelijk – de Sardine Run mét Shark Explorers of géén Sardine Run!

Bron: Shark Explorers
Bron: Shark Explorers

Data in 2023

Dive Along organiseert in 2023 een safari die start op 20 juni en met Steven Vandevoorde van Dive Along zelf als reisleider. Ook op 30 juni en 10 juli start er een expeditie, maar dan zonder Nederlands sprekende reisleiding. Tijdens de Sardine Run wordt vaak gesnorkeld en gefreedived – pas als een baitball lang aanhoudt, zal er met duikset worden gedoken. Dus ook als niet-duiker kun je dit spektakel meemaken!

Je verblijft in een lodge in Port St. Johns, direct aan de Wild Coast. Negen dagen lang ga je de zee op (als het weer het toelaat) op zoek naar actie.

Bron: Shark Explorers
Bron: Shark Explorers

1 reactie

  1. Beter dan dit is er niet… wat een avontuur.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief