Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Main slider - Snorkelen / Natuur

Waarom springt een reuzenhaai uit het water?

Kun je je er iets bij voorstellen? Een haai met het formaat van een vrachtwagen die even uit het water springt? Waarom zou de reuzenhaai dit willen? En, ook belangrijk, waar kun je dit zien?

Reuzenhaai

Reuzenhaaien (basking sharks) zijn enorme haaien, zoals de naam al aangeeft. Hoewel ze wel 12 meter lang kunnen worden en 16 ton kunnen wegen, zijn het vriendelijke reuzen. Net als de walvishaai filtert de reuzenhaai kleine vissen en dierlijk plankton uit het water met baleinen. De reuzenhaai gaat dus niet actief op jacht zoals haaien die prooidieren eten.

Van de haaien die leven van andere vissen en zoogdieren, zoals bijvoorbeeld de witte haai, is bekend dat zij soms uit het water springen als ze met veel snelheid een prooi aan de oppervlakte willen vangen. Hier is bij reuzenhaaien  dus geen sprake van. Zij zwemmen rustig met hun mond open op een vrij constante snelheid, terwijl ze het water dat binnenkomt filteren voor voedsel. Waarom springen deze reuzen dan toch regelmatig het water uit om met een klap weer op het oppervlak te belanden?

Foto: Greg Skomal, Wikimedia Commons

Verschillende redenen

Er zijn meerdere mogelijke redenen voor dit gedrag. Een hiervan is het verwijderen van parasieten. Reuzenhaaien worden vaak geplaagd door vissen als de prik, die zich vastbijten in de huid om bloed te zuigen. Door de kracht van het contact met het water, laten deze parasieten los.

Het springen en landen op het water kan ook een manier van communicatie zijn. Het kan een manier zijn om te laten zien hoe groot de haai is om anderen af te schrikken of te imponeren. Andere haaien kunnen de effecten van de sprong zowel zien (opspattend water), horen (als de haai het water raakt) en voelen (aan de waterverplaatsing).

Er wordt nog onderzoek gedaan naar de redenen van het springen van de reuzenhaaien. Verwacht wordt dat een sprong in verschillende situaties een andere betekenis kan hebben.

Zelf zien?

Hoewel reuzenhaaien ook in de Noordzee voorkomen, is vooral de Ierse Zee tussen Ierland en Engeland een bekende plek om reuzenhaaien te zien en er mee te snorkelen. Tussen half mei en juli verzamelen de reuzenhaaien zich hier en worden er tours georganiseerd om deze bijzondere dieren te zien.

Reuzenhaaien zijn geen gevaar voor de mens, maar het zijn wel enorme wilde dieren. Het behouden van een veilige afstand is dan ook belangrijk. Sommige reuzenhaaien denken daar echter anders over, zoals in deze video. Deze haai vond het duidelijk van belang om zijn springkunsten van dichtbij aan de snorkelaars te laten zien. Hoe zou jij reageren?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief