Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Overleven op zee – hoe dan?

“Als een onhandige zeehond land ik op mijn buik in het midden van het vlot. Yeahh, het is me gelukt!” Nee, het verdient niet de schoonheidsprijs, maar zonder de nodige aanwijzingen van instructeur Bas en de aanmoediging van mijn medecursisten had ik nu nog liggen dobberen bij Zandeiland 8.

Hoezo klim ik op een vlot in de Vinkeveense Plassen? Wat heeft dat met duiken te maken? Ik kan je vertellen: ‘Heel veel!’ Ik volg de eendaagse cursus Overleven op zee, die vanwege de gunstige omstandigheden in binnenwater wordt gegeven. Volgens instructeur Bas Poelmann van Black Marlin Technical Dive Training zijn de risico’s op deze manier beheersbaar en kunnen alle technieken en scenario’s gecontroleerd worden uitgevoerd.

Ik zal met de deur in huis vallen: deze cursus is een aanrader voor iedereen die in en op het water zit, niet alleen voor duikers. Denk aan de zeiler die zich laatst na een flink eind zwemmen in het koude water van het IJsselmeer in veiligheid wist te brengen op een duwbak, of de duikers die in de Rode Zee schipbreuk leden. Situaties die je liever niet meemaakt, maar gebeurt het toch, dan is het fijn dat je weet wat je moet doen en hoe je de kans op vinden kunt vergroten.

Inmiddels heb ik op het reddingsvlot gezelschap gekregen van de andere cursisten. Het is niet dat we voor de gezelligheid heel dicht tegen elkaar aan gaan zitten, wel voor de warmte. We willen immers niet onderkoeld raken in onze natte kleding. Ongelooflijk hoeveel veiligheidsmiddelen er in het vlot zitten – van hoosbakken en lichtjes tot koekjes en een pomp (om het vlot weer harder op te pompen) en van ‘drink’-water en zeeziektepillen tot fakkels en noodsignalen. We willen immers gevonden worden op de grote watermassa. Al lijkt de helikopter die een aantal keer over vliegt (toeval!), de ‘ernst’ van de situatie niet in te zien. In een echte noodsituatie zal dat hoop ik anders zijn.

— Een aanrader voor iedereen die op en in het water actief is. —

Instructeur Bas.

— We zijn echt heel kleine stipjes op de grote oceaan. —

Zichtbaarheid, daar gaat het om. Realiseer jij je dat wij duikers, die toch voor het grootste deel duiken met een zwarte kap, ongelooflijk kleine stipjes zijn? Denk je dat we in water met al zijn beweging gezien worden? Of het nu op de Noordzee is of in een tropische zee, de golven zijn in het algemeen hoger dan wij. Niet voor niets stellen veel duikcentra het gebruik van een decoboei verplicht. Die kan dan maar het best 1,80 meter of langer zijn. Een kleinere boei komt niet boven de golven uit.

Aan een kleine decoboei heb je niets als er golven staan.

Veiligheidsmiddelen

Vertel eens? Heb jij standaard een fluitje en een strobe of een breaklight bij je? Het geluid van het fluitje, dat standaard op sommige trimjackets zit, draagt stukken verder dan je eigen geschreeuw. Een handfakkel in een cannister of een Automatic Identification System (AIS) transponder, ik heb het niet bij me, maar wanneer Bas het nut ervan uitlegt, hoor je menig cursist denken: “misschien toch maar eens naar kijken”. Je leven is echt meer waard. Dye marker in de zak van je droogpak of trimjacket, een kleine investering die het verschil kan maken tussen wel of niet gevonden worden.

Touwen, reddingsvlotten, reddingsvesten, rookpotten, een scala aan reddingsmiddelen komt voorbij tijdens de theoriepresentatie die Bas in de ochtend geeft. Allemaal ter voorbereiding op het echte werk in de middag. Dat echte werk is meer dan op een vlot klimmen en gezellig met z’n allen dobberen. Het is ook leren hoe je je met een reddingsvest aan voortbeweegt en dat is een stuk lastiger dan met een duikset en vinnen aan. We vormen een kring, allemaal dicht bij elkaar om gezien te worden. Bij het zien van de helikopter (en nee, die had Bas niet besteld) trappen we water. We willen opvallen. Bij elkaar blijven is het credo, houd elkaar vast, drijf niet van elkaar weg!

Zichtbaar vanuit de lucht. Foto: Cees Kassenberg
Dye marker in het water. Foto: Cees Kassenberg.

We oefenen hoe we slachtoffers uit het water halen met een lijn of met een zeil. De grijp- en werplijnen, de reddingsboei. Allemaal in de goed zichtbare kleur oranje.

Had ik het al gezegd? De cursus Overleven op zee is een aanrader en hoe serieus het onderwerp ook is, het is ook nog eens een leuke cursus. Eigenlijk een must voor iedere watersporter, al is het alleen maar omdat je je bewust wordt van je eigen (on)zichtbaarheid, ongeacht of dat op zee of op ander water is.

Hoe, wat en waar

Bas Poelmann van Black Marlin Technical Dive Training geeft de cursus Overleven op zee in samenwerking met Scuba-Academie in  Vinkeveen, waar hij ook een echt reddingsvlot tot zijn beschikking heeft. Je kunt de cursus op zichzelf volgen, maar ook in combinatie met de opleiding Wrakduiken op zee.
Je kunt je individueel aanmelden, bij voldoende animo plant Bas nieuwe cursussen. Ook met een groep of de club kun je deze waardevolle opleiding volgen.

Ook lezen...

Wil je meer weten over zichtbaarheid en duikveiligheid? Check dan deze artikelen:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief