Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Carlton Queen kapseist – zo ging het

Het zal je gebeuren… je gaat heerlijk een week duiken op een liveaboard in Egypte en het schip kapseist. Lies en Rob maakten het mee en doen hun verhaal.

Op 22 april stappen Lies en Rob samen met 24 andere gasten in Hurghada aan boord van de Carlton Queen voor een duiksafari. Het ziet er allemaal goed uit. Het 38 meter lange en 10 meter brede schip gaat beginnen aan zijn tweede safari op de Rode Zee – de noordroute met duiken op wrakken en riffen. Klink geweldig toch?

Eenmaal aan boord merkt een van de gasten meteen al dat de Carlton Queen 2 tot 3 graden naar bakboord overhelt. “Niets aan de hand,” zo verzekert de bemanning de gasten, “alles is in orde, waarschijnlijk komt het omdat de zoetwatertanks net gevuld zijn.”

— Het schip helt steeds meer naar bakboord… “Niets aan de hand, alles in orde…” —

De volgende morgen vertrekt de safariboot uit de haven. De gasten maken twee begeleide duiken, waarna de boot voor anker gaat bij het Abu Nahas-rif. De zee is rustig maar toch hebben de gasten het idee dat het schip nu verder overhelt naar bakboord – zeker 4 tot 5 graden. De bemanning wuift dit weg, alles is in orde, en hetzelfde doen ze een dag later wanneer de boot inmiddels 5 à 6 graden overhelt.

Het is 24 april. De ochtendduik wordt gemaakt en de Carlton Queen gaat op weg naar Ras Mohammed, aan de kant van de Sinaï. Nog geen drie kwartier later helt het schip binnen 30 seconden maar liefst 90 graden over naar stuurboord. Drie gasten belanden in zee.

Het eerste reddingsvlot (voor 25 personen) komt vrij in zee. Alleen… het wordt niet automatisch opgeblazen én het drijft ook nog eens weg omdat het niet aan de boot vastzit. Het tweede reddingsvlot wordt opgeblazen aan stuurboordzijde van de Carlton Queen. Vanaf dek 3 worden veel passagiers in dit reddingsvlot geholpen, waarna het tot op veilige afstand van het schip afdrijft en de vuurpijlen worden afgeschoten.
Zodiac 1 (enigszins beschadigd, maar functioneel) wordt te water gelaten en schiet de personen te hulp die in zee drijven. Zij worden naar reddingsvlot 2 gebracht samen met een deel van de bemanning (inclusief de kapitein!). De tweede Zodiac kan niet worden gebruikt – deze belandt op zijn kop in het water.

Acuut gevaar

Drie passagiers op dek 1 en drie op dek 3 zijn op het fatale moment in direct levensgevaar. Ze hebben moeite om te ontsnappen– het noodluik op dek 1 heeft geen handgrepen om het te openen en anderen raken gewond door schuivend meubilair. (lees ook het verhaal van Fernando en Robert die in het schip vastzaten – links onderaan)

De noodsignalen worden opgevangen door schepen in de omgeving. Een vrachtschip koerst naar het gebied van de kapseizing en wacht om hulp te bieden. Een Italiaans safarischip, de VIP Shrouk, brengt met een Zodiac de mensen van het reddingsvlot naar de Shrouk. De Zodiac van de Carlton Queen is ondertussen nog steeds op zoek naar de drie vermiste passagiers van dek 1, die uiteindelijk -gelukkig- worden gevonden en ook naar de VIP Shrouk worden gebracht.

Veilig

Om 11:20 zijn alle opvarenden gered en veilig op de VIP Shrouk die koers zet naar Abu Nahas. Om 14:30 uur is ook een schip van de Egyptische marine ter plaatse, dat iedereen terugbrengt naar Hurghada. Vier personen worden overgebracht naar het ziekenhuis, de overige passagiers worden ondergebracht in een hotel. Los van de kleren die ze op het moment van kapseizen droegen, hebben ze niets meer. Alle bezittingen, waaronder ook de paspoorten, liggen op de bodem van de zee. “Wat we wel hebben,” zegt Lies, “zijn het beeld en het gevoel op het moment dat we op de boot beseffen dat het echt mis is. Dat raak je niet meer kwijt.”

Verzekerd?

Tijd om bij te komen hebben de reizigers niet. Er moet veel geregeld worden. Ze hebben niets meer. Voor paspoorten moeten sommigen heen en weer naar Cairo, voor Lies en Rob schiet de honorair consul van België in Hurghada te hulp. Aan de politie moet elk van de opvarenden zijn of haar verhaal doen – met een receptionist van het hotel als tolk. De verklaring moet vervolgens in het Arabisch ondertekend worden – sommigen doen dat, anderen weigeren, je weet niet wat er staat”.
“Duikgidsen hebben van hogerhand opdracht gekregen om de groep te vragen een andere verklaring af te geven – namelijk dat we in een storm zijn beland”, zo vertelt Lies. “Van de eigenaar van de Carlton Fleet krijgen we als compensatie een nieuwe safari aangeboden. Je snapt dat we dat niet hebben geaccepteerd.” Er wordt hevig onderhandeld door de eigenaar van de boot en de groep. Er komt een nieuw aanbod, maar meer dan een habbekrats is het niet. “Gelukkig zitten er stevige onderhandelaars in onze groep.”

Lies heeft overigens een goede tip voor iedereen. “Check de voorwaarden van je reisverzekering. De onze keert geen stuiver uit, simpelweg omdat schipbreuk niet in de voorwaarden staat.”

Een ding staat vast voor Lies en de andere reizigers: “Dit mag nooit meer gebeuren.”

Help de instructeurs en gidsen

De groep reizigers is een actie begonnen. “Aan de ene kant omdat we willen dat bedrijven als dat van de Carlton Queen stoppen te bestaan,” vertelt Lies. “We willen gerechtelijke stappen zetten tegen Carlton Fleet, een kostbare zaak. Maar we doen het ook voor de duikinstructeurs en duikgidsen die ook alles kwijt zijn en nu aan het begin van het seizoen geen duikuitrusting hebben.” Help jij mee?

"Beter één dan drie slachtoffers"

Fernando is een van de gasten die na het kapseizen van het schip geen kant op kan… Hij doet zijn verhaal.

"De langste drie minuten van mijn leven"

Robert wordt bedolven onder het meubilair als het schip kapseist. De deur zit ineens in het plafond…

4 reacties

 1. Wow, dat is niet misselijk zeg. Sterkte met verwerken

  REAGEREN
 2. Wat een ijzingwekkend verhaal. De vanzelfsprekendheid waarmee je een (duik)reis boekt zal nooit meer hetzelfde zijn. Ik ben blij te lezen dat het toch nog goed is afgelopen qua overlevenden – mijn hartbl gaat wel uit naar hen die fikse trauma’s te verwerken hebben, ontzettend veel spullen zijn verloren en ellende hebben gehad aan het geregel. Ik vraag me ook af: zou ik wel of niet getekend hebben op een voor mij onleesbaar document? Eerlijk gezegd schat ik die kans groot in. Maar wat haal je je op de hals? Je bent zo afhankelijk van mensen met misschien een andere agenda. Ik hoop dat ze er dus ook allemaal netjes uit zijn gekomen en zich kunnen richten op verwerken, plezier en tsja, van geluk spreken ondanks deze bak ellende.

  REAGEREN
 3. Lijkt me dat je in zoeen geval de ambassade/ambassadeur in Caïro te hulp roept en dat je van daaruit goede ondersteuning krijgt lijkt me!?
  Kapitein van boord en 3 passagiers aan boord! Wrak niet op duik diepte als bodem zichtbaar door patrijspoorten te zien was?
  Oorzaak nog helemaal geen enkel aanknopingspunt?

  REAGEREN
 4. Dit is je grootste nachtmerrie…
  Sterkte, hoop het nooit mee te maken l.
  Bizar…op en neer naar Cairo voor de papieren. Noodoplossing gewoon naar huis toch. Bizar verhaal …

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief