Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Wat is er gebeurd? – Op stap met de KNRM

Het is een mooie avond voor een duik en we gaan met twee buddyparen te water. Er is weer van alles te zien, het is prachtig. Maar dan… na 30 minuten merken we dat er een duiker mist.

We zoeken met z’n drieën even onder water en stijgen dan op. Aan de oppervlakte is onze vermiste duiker ook nergens te bekennen. De buddy besluit naar de kant te zwemmen en alarmeert de duikleider en de hulpdiensten, één buddypaar zoekt onder water verder.

Nee… dit is niet waargebeurd, het is het scenario van de oefening die we onlangs hadden met KNRM Ouddorp.

Gelukkig hoeft de KNRM niet heel vaak uit te rukken voor het redden van duikers. Toch is het van groot belang om ook dit te oefenen, want duikers kunnen met hele specifieke medische problemen kampen en hebben bovendien een heleboel materiaal bij zich dat voor niet-duikers onbekend is. En hoe krijg je iemand die helemaal bepakt en bezakt is nou eigenlijk in de reddingsboot?

Om 20 uur krijgt de bemanning van KNRM post Ouddorp (Grevelingenmeer) de melding dat er een duiker vermist is plus de locatie. Met deze informatie moeten ze het doen. Twee reddingsboten en een kusthulpverleningsvoertuig rukken uit. Wij zijn dan nog op ons gemak aan het rondzwemmen, want we gaan natuurlijk niet op de kant staan wachten als er ook onder water rondgekeken kan worden. Wij weten immers dat de melding exact om 20 uur gedaan zal worden. Tot onze verbazing horen we om 20.10 uur de reddingsboten al in de buurt rondvaren. Die zijn echt bijzonder snel ter plaatse! We blijven nog een paar minuten rondzwemmen om vervolgens op te stijgen. Hier komt nog een extra stukje scenario bij: wij zijn als buddypaar naar de vermiste duiker aan het zoeken geweest, maar uiteindelijk te snel opgestegen – we beginnen klachten van decompressieziekte te ontwikkelen. Aan de redders van de KNRM de opdracht om ons te lokaliseren, uit het water te halen en te kijken of en zo ja wat er mis is.

Als we ons hoofd boven water steken, is het inmiddels schemerig. Een stuk verderop zien we twee reddingsboten met blauwe lichten. Met schijnwerpers zoeken ze het water af. Ik steek mijn armen boven water en zwaai met beide armen. Ze zijn echter nog een eindje weg en merken ons niet direct op. Als mijn buddy zijn lamp even aan doet, zien ze ons en komen ze snel aangevaren.

Direct wordt ons gevraagd of het goed met ons gaat. Het gaat op dat moment nog prima, we zijn net een paar minuten boven water en maken ons zorgen over onze vermiste buddy. Hebben zij die al gevonden?

Wij zijn de eerste duikers die door de reddingswerkers worden aangetroffen. Ze stellen vragen en hebben al snel door dat wij bij de vermiste duiker horen. Omdat we wat ver van de kant af zijn, besluiten ze ons aan boord te nemen en naar de kant te brengen. De andere reddingsboot zoekt ondertussen door naar de nog steeds vermiste duiker.

We geven ons lood en onze set af en worden snel de boot in getrokken. Onze ‘paniek’ neemt wat af. Mijn buddy geeft aan zich niet zo heel lekker te voelen en jeuk aan zijn armen te hebben. Bij de redders van de KNRM gaan onmiddellijk de (figuurlijke) alarmbellen rinkelen. Ze overleggen kort met elkaar en komen tot de conclusie dat deze duiker waarschijnlijk decompressieverschijnselen heeft. Via de radio wordt er aan de medische dienst toestemming gevraagd om zuurstof te mogen geven. De schipper besluit ons eerst naar de kant te brengen en daar de zuurstof te geven. Terwijl de focus op mijn buddy ligt, begin ik me ook ‘niet goed’ te voelen. Ik heb pijn in mijn ellebogen en schouders, wat eerst nog aan het aan boord tillen wordt geweten. Als ik ook over mijn handen klaag en begin te verkrampen, valt het kwartje: er zijn twee patiënten.
Binnen enkele minuten zijn we bij de steiger. Mijn buddy wordt op een brancard direct aan land gebracht en aan de zuurstof gelegd. Er is echter maar één brancard en dus lig ik  op de boot te wachten. Enkele minuten later is de brancard vrij en word ik aan wal gebracht, waar ik ook een zuurstofmasker op krijg.

Onze vermiste duiker is ondanks de zoekpatronen van de andere reddingsboot nog niet terecht. Terwijl wij geholpen worden door de opgeroepen ambulance, hervatten onze redders snel weer de zoektocht. Even later horen we op de kant de melding via de radio dat de vermiste duiker gevonden is, aan boord is en helemaal in orde is. Uiteraard zijn we ontzettend opgelucht. Maar dan ontstaat er even verwarring. Want er waren toch vier duikers? Twee liggen er nu bij de ambulance en een zit er in de reddingsboot en is in orde. Maar waar is de vierde dan? Onmiddellijk wordt er besloten verder te zoeken naar de vierde duiker. Beide reddingsboten gaan het water weer op om zoekpatronen te maken. Ondertussen stellen de redders van het kusthulpverleningsvoertuig en de ambulance ons verdere vragen. Daaruit blijkt al snel dat de vierde duiker natuurlijk al op de kant was. Deze heeft immers melding van de vermissing gemaakt bij de duikleider en de hulpdiensten en ook daar is iemand van de KNRM aanwezig. Deze groep staat echter op een heel andere plek langs het water. De namen van de aanwezige duikers worden vergeleken met de lijst van de duikleider en inderdaad, iedereen is terecht. De reddingsboten kunnen de zoektocht staken en varen terug naar het KNRM-station.

Debriefing

Inmiddels regent het flink door en voor het gemak stappen we in onze duikpakken in de Unimog van de KNRM. Bij het station kunnen we ons omkleden en volgt de debriefing onder het genot van een drankje, friet en frikandellen. Want wat hebben we nu van elkaar geleerd?

Veel, zo blijkt! Zowel de KNRM-bemanning als wij als duikers hebben hier veel van opgestoken. Wij beseffen ons nu dat wij als duikers veel kunnen doen om onze veiligheid te vergroten en in geval van nood het werk van de redders te vereenvoudigen. Een belangrijk leerpunt voor de redders is dat decompressieziekte niet direct zichtbaar of merkbaar hoeft te zijn, maar zich in de loop van de tijd kan ontwikkelen. En dat doorvragen naar het duikpatroon van belang is. We bespreken de overweging om eerst naar de kant te varen en daar pas zuurstof te geven en andere keuzes die gemaakt zijn. De vragen vliegen over en weer, we leren veel van elkaar.

Wat zijn nu de belangrijkste leerpunten die je als duiker uit een dergelijke oefening haalt?

Kennis

Als duiker ben jij de specialist op het gebied van duiken. Ook al ben je op dat moment slachtoffer, je weet bijna zeker meer van duiken en de duikgerelateerde problemen dan je redders. Zij kunnen simpelweg niet in alles expert zijn, ondanks hun uitgebreide training. Als je bovenkomt na een te snelle opstijging, geeft dit aan. Vertel dat je mogelijk decompressieziekte hebt en vraag om zuurstof. Geef je redders zoveel mogelijk informatie. Ze weten dat ze je duikapparatuur in elkaar moeten laten zitten, maar geef voor de zekerheid aan waar je duikcomputer is. Zorg dat deze met je meegaat in de ambulance.

Respect

Wat een respect hebben wij voor deze mensen! Zo ontzettend snel als ze ter plaatse waren, de inzet en concentratie tijdens de zoektocht, de vriendelijkheid, de wil om te leren: absoluut indrukwekkend!
Realiseer je dat de redders van de KNRM vrijwilligers zijn. Niet alleen kan de KNRM extra handen gebruiken maar ook (financiële) steun.

Zichtbaarheid

Je bent als duiker aan de oppervlakte ontzettend slecht zichtbaar. Met je zwarte kap op val je volledig weg tegen het meestal donkere water. Dat de rest van je duikuitrusting ook grotendeels zwart is, helpt zeker niet. Normaal is het geen enkel probleem, maar als je gezocht wordt, is dit een verschrikking. Een felgekleurde duikuitrusting, een felgekleurde kap, reflectors en andere zaken kunnen je leven redden. Net als een lamp(je). Een lichtpunt, hoe klein dan ook, is van grote afstand zichtbaar en valt direct op. Dit hebben we zelf tijdens de oefening ervaren en het werd ook direct aangegeven door de bemanning van de KNRM. Toen we aan hen vroegen, wat we zelf konden doen om hun werk makkelijker te maken, werd de lamp als tweede punt genoemd. Het eerste was “niet zoekraken en aan het eind van de duik gewoon zelf de kant op klimmen”. Dat zou het werk van deze vrijwilligers inderdaad een stuk makkelijker maken!

We hopen dat we ze nooit nodig zullen hebben, maar met deze oefening hebben we heel veel van elkaar geleerd. Ik ga op zoek naar een kap met reflector of felle kleur en zorg dat er altijd een back-uplampje in de zak van mijn trimvest zit, ook als ik overdag ga duiken. En ik neem me voor gewoon zelf de kant op te klimmen na elke duik. De KNRM heeft het al druk genoeg met andere werkzaamheden!

2 reacties

  1. Zichtbaarheid, respect, kennis overdragen, het kwam deze avond allemaal samen. De vrijwilligers van de KNRM staan altijd voor de mensen klaar, in welke vorm ook zij komen in actie. Voor de actie aan duikers geven wij onze kennis graag door voor een optimale hulp.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief