Moeder tuimelaar adopteert jong van andere dolfijnensoort
Voor het eerst is gedocumenteerd hoe een tuimelaar een dolfijn van een andere soort adopteert. Het kalf neemt zelfs het gedrag van de tuimelaars over.
Een tuimelaarmoeder heeft zich in Frans-Polynesië ontfermd over een kalf van een andere soort. Het is bekend dat tuimelaars hun eigen kroost goed beschermen maar voor het eerst werd waargenomen dat een moeder een kalf van een andere soort onder haar hoede neemt.
Al in 2014 zagen de onderzoekers een tuimelaar met een jong mannetje dat er toch anders uitzag, en een, naar wat men denkt, biologisch jong. De vreemde snuiter bleek een witlipdolfijn te zijn , een walvisachtige met een kop die doet denken aan een meloen. In het Engels wordt hij dan ook ‘melon-headed whale’ genoemd. Tussen 2014 en 2018 heeft het onderzoeksteam dit gedrag bestudeerd en op film vastgelegd.
Adoptie is niet gebruikelijk bij zeezoogdieren in het wild. Als het al voorkomt, gaat het om dieren van dezelfde soort.
Het jong week niet van de zijde van zijn adoptiemoeder en in tegenstelling tot haar andere kroost ging het mannetje niet zijn eigen weg. Hij nam zelfs het gedrag van de tuimelaars over.
Het onderzoeksteam onder leiding van Patricia Carzon van GEMM, een instituut voor onderzoek naar zeezoogdieren in Polynesië, doet sinds 2009 onderzoek naar een populatie van 30 tuimelaars.
1 reactie
Marloes Otten
Mooi nature vs nurture verhaal, het kalf neemt gedrag van de tuimelaars over.