Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Vijfmaal groot onderwaterleven in Egypte

De Rode Zee staat bekend om haar grote diversiteit. En dat is niet alleen klein spul! Dit zijn vijf soorten groter onderwaterleven die je tijdens het duiken in Egypte kunt tegenkomen.

In de Rode Zee bij Egypte leven maar liefst vier soorten zeeschildpadden. Twee daarvan worden niet veel gezien omdat ze het liefst ver uit de kust blijven, maar de kans dat je een groene schildpad of karetschildpad tegenkomt op een van je duiken, is best groot.

De een kan niet wachten om ze te zien, de ander hoopt ze vooral niet tegen te komen. De haaien zelf zullen mensen over het algemeen zoveel mogelijk mijden. In de Rode Zee komen ze in verschillende soorten voor: rifhaaien (zwartpunt- en witpuntrifhaaien – vooral de kleinere exemplaren worden gespot op het rif), verpleegsterhaaien (vaak slapend op de bodem, het liefst onder een overhang), hamerhaaien (in scholen, maar verder uit de kust) en de oceanische witpunthaai (vooral bij de riffen in open zee zoals Elphinstone).

Wij kennen geen duiker of snorkelaar die niet enthousiast wordt van dolfijnen. In de Rode Zee kun je ze zeker tegenkomen, maar het blijft de natuur! Er zijn van die plekken waar de kans op een ontmoeting groter is, vaak tijdens het varen of snorkelen. Tijdens het duiken zul je ze minder snel zien, maar weet je door hun herkenbare piepende geluid dat ze in de buurt zijn.

Foto: Ron Offermans
Foto: Dray Van Beeck/Shutterstock
Foto: Dray Van Beeck/Shutterstock
Foto: Alexander Vasenin, CC 3.0
Foto: Alexander Vasenin, CC 3.0

De napoleonvis is een schitterende  vis en een enorm dier. Vaak zijn deze grote en kleurrijke vissen erg nieuwsgierig en niet bang voor duikers. Ze hebben mooie tekening op hun kop en lichaam. Let op: in het verleden werden deze vissen nog wel eens gevoerd – géén goed idee, dat doet ze meer kwaad dan goed.

Iedereen die een zeekoe onder water tegenkomt, begrijp waarom het dier zo wordt genoemd. Net als de koe op het land graast de grote zeekoe kalm een zeegrasveld af. Dat gaat vaak gepaard met flinke stofwolken. Het dier zwemt meestal langzaam en met kleine bewegingen en lijkt daardoor log, maar schijn bedriegt! Met één beweging van de staart kan dit grote dier ineens door het water schieten. Zolang je ze met rust laat, vinden ze het prima dat je toekijkt.

Foto: Patryk Krzyzak
Foto: Patryk Krzyzak
Foto: Janik Rybicka/Shutterstock

Meer Egypte op DuikeninBeeld

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief