Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Malediven – ‘Weak’ current

Stroming is de rode draad tijdens de Malediven-trip van onderwaterfotograaf Peter de Maagt aan boord van de Nautilus II. De stroming kan de goede kant op staan of… hij kan verkeerd staan.  

Tijdens het diner krijgen we de gebruikelijke briefing voor de volgende dag. Het duiken zal zich voltrekken in het kanaal tussen één stip op de kaart en een andere stip op de kaart. Alle stippen hebben mooie namen maar om eerlijk te zijn gaan ze het ene oor in en het andere oor uit. Het is tijd voor een slaapmutsje (of voor sommigen een aantal slaapmutsjes) om daarna als een blok in slaap te vallen.

Tropisch weer

De bekende klop klinkt op de deur. Het is 6 uur en we worden verwacht voor de briefing. De schets op het bord begint na een aantal duiken redelijk bekend voor te komen. We duiken op één van de twee hoeken van een kanaal op een diepte van ongeveer 30 meter. Omdat de stroming sterk kan zijn, is het altijd een afweging hoe ver je tussen de twee hoeken het plateau in zwemt (of beter gezegd hoe je kruipt van stuk rots naar rots) om de haaien goed te zien. Maar als je te ver gaat, kun je niet meer terug naar het rif zwemmen en is de enige keuze om via het kanaal (lees zanderige bodem) langzaam naar boven te gaan. Vol goede moed gaan we op weg om onderweg begroet te worden door een enorme tropische hoosbui die het zicht dusdanig belemmert dat de duik afgebroken wordt. Veiligheid voor alles. De Malediven is een tropische bestemming en daar hoort ook af en toe flinke regen bij. Omdat de regen aanhoudt, wordt de planning omgegooid en gaan we op zoek naar de zon. Een trip van 100 km over een rustige zee. Een mooie rustdag om even bij te komen van het diepe duiken in de “medium to strong current”.

  

Indruk maken

Het is fijn om even een rustige rifduikje te doen tussen al het geweld van de stromingsduiken. De boot gaat aan de lijzijde van het rif liggen en we kunnen zelfs wat macrofotografie doen. De mannelijke Anthias zijn druk bezig om indruk te maken op de vrouwtjes. Als je niet beter wist, zou je denken dat je naar een schaapshond zit te kijken. Zijn mooi gekleurde rugvinnen staan fier omhoog. En waar je ook maar kijkt, zie je Nemo in zijn veilige huis naar de blauwe onbekende wereld kijken. De anemonen laten hun mooie dieppaarse rok zien. We vinden er zelfs eentje waar een nichtje van Nemo haar eitjes aan het bewaken is. Ze is druk bezig om lucht te blazen op haar eitjes en wappert dapper met haar vinnetjes over de eitjes heen. Alles om maar genoeg lucht bij haar toekomstige kroost te krijgen. Af en toe komt papa Nemo ook polshoogte nemen en laat dan tegelijkertijd zien dat hij ons liever kwijt dan rijk is. Manmoedig komt hij op ons afzwemmen om snel weer terug te zwemmen. Het ritueel herhaalt zich enkele keren totdat hij het wel weer genoeg vindt en verderop gaat kijken. Het vrouwtje blijft trouw bij de kroost.

Stilstaan in de stroming

De volgende duiken hangen we weer trouw aan onze rifhaken om naar haaien te kijken. De stroming wederom “medium to strong”. De haaien klieven zonder enige moeite door het water of blijven zelfs stilstaan waar ze maar willen. Evolutie ten top. Hoe kun je nu niet van haaien houden…zulke gracieuze dieren. We haken onszelf weer los en duiken langs het langgerekte rif met de stroming mee. Het leven in de oceaan speelt zich voor onze ogen af als een film.

50% kans

De stroming valt soms lastig te bepalen vooraf en iedere keer checken de gidsen wat de situatie ter plekke is. Als het kanaal van oost naar west loopt is ingaande of uitgaande stroming redelijk goed te voorspellen  omdat de overheersende stroming uit die richting komt. Helaas loopt op een aantal Manta points het kanaal van noord naar oost en het voorspellen van ingaande en uitgaande stroming volgt het 50% kansprincipe – 50% kans dat de stroming goed zit en 50% kans dat hij niet goed zit. Onze gids grinnikt er maar even bij. Iedereen snapt wat hij bedoelt. Het leven kan soms simpel zijn. Gelukkig is de trip nog niet ten einde.

Foto’s: Peter de Maagt en Theresa Guise

Peter de Maagt maakte de trip met de Nautilus II via duikreisspecialist EWDR.

Reistip van Tessa Castelijns, productmanager bij EWDR

Wat is het duikprofiel? Hoe staat de stroming? Welke haaien gaan we zien? Op welke plek is de volgende duik? Het zijn de vragen die elk moment van de dag gesteld worden op een liveaboard. Hoe makkelijk is het dat je ze ook kunt vragen aan de eigenaar van Nautilus I & II liveaboard op de Malediven. Waarom wijkt Nautilus af van de standaardroutes en wanneer en waar zijn de beste duiken te maken op noordelijke en zuidelijke atollen. Lois Männer gaat je er allemaal antwoord op geven tijdens het Eigen Wijze DUIK & REIS Event. Deze duikbeurs wordt op zaterdag 06 oktober gehouden van 9.00 tot 17.00 uur bij Lucas Divestore in Nijverdal. Met workshops over duikmaterialen zoals Tusa, Buddywatcher en Mares en thematafels van de meest uiteenlopende duikbestemmingen: van hard core duiken in Tobago, big fish country op het Maratua Atoll, wrakduiken in Sangat tot aan de grote pelagische vissen in Costa Rica en de haaien rondom Rangiroa. Kom langs en stel dé vraag die je altijd al wilde stellen aan onze reisspecialisten. Jullie zijn welkom, meer dan welkom op dé duikbeurs van het oosten.

Klik hier voor meer informatie over de trip met de Nautilus.

3 reacties

  1. Bij anemoonvisjes is het vaak toch vooral het mannetje wat de broedzorg op zich neemt?

    REAGEREN
    • Klopt inderdaad, meestal is dat inderdaad het mannetje. Maar toen wij foto’s aan het nemen waren, zat de grotere bij het eitjes en probeerde de kleinere ons weg te jagen. Ik ben zeker geen expert in alle soorten, maar ik ging er voor het gemak uit dat de kleinere het mannetje was. Ik heb het om eerlijk te zijn niet gechecked of het bij deze soort ook klopt dat de kleinere het mannetje was.

      REAGEREN
  2. Ik weet er ook het fijne niet van maar het klinkt als een hele mooie reis in ieder geval.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief