Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Malediven – Milde tot sterke stroming

Milde tot sterke stroming? Onderwaterfotograaf Peter de Maagt slingert aan zijn rifhaak van links naar rechts en terug. In drie delen neemt hij je mee op een duiktrip aan boord van de Nautilus II.

Foto: Theresa Guise

Onze ademautomaten vibreren op de stroming. Als je je hoofd even opzij draait, heb je het idee dat je masker en ademautomaat eruit zullen vliegen. De stroming is ‘medium to heavy’ volgens de duikbriefing. Wat moet een ‘heavy’ stroming dan wel niet betekenen? We bidden dat onze rifhaken zullen blijven zitten. Af en toe worden we van links naar rechts gesleurd. De instellingen van de camera veranderen is een utopie. Welkom bij de eerste duik in de Malediven!

Terwijl wij proberen te overleven, komt een rifhaai een beetje verveeld voorbijzwemmen. Moeiteloos…tegen de stroming in. Maar kennelijk is de stroming toch ook wat te veel voor de grote massa haaien. We zien er slechts een paar op gepaste afstand. Zodra we dicht in de buurt van onze deco-nultijd komen, maken we de rif haak los. Zoeffff……. we vliegen door het kanaal. Door de enorme stroming is het koraal boven aan het rif redelijk toegetakeld. Na een kleine 45 minuten raast de decoboei naar de oppervlakte. In elk geval is iedereen nu wel wakker en klaar voor het ontbijt dat op ons wacht. De Nautilus 2 is waarschijnlijk het enige schip waar een ander schip als een soort Matroesjka-pop midden in de salon staat als centrale buffettafel… en denk dan niet aan een klein modelletje maar aan een fatsoenlijk formaat dhoni van ongeveer 7 meter.

Bizar ruim

Ruimte is sowieso HET kenmerk van de Nautilus II. Het zonnedek heeft een bizarre afmeting van ongeveer 500 m2. Je kunt het al bijna gaan uitdrukken in hectares. Ook de kamers zijn gemiddeld een 25 m2, iets een oppervlak waar de gemiddelde student waarschijnlijk jaloers op is. Ze hebben ook allemaal een en-suite douche (met afgesloten douchecabine) en een toilet. Het is lekker om eens één keertje geen gebrek aan opbergruimte te hebben. Thee, water en oploskoffie zijn gratis. Helaas moet voor een echte lekkere espressokoffie of fris bijbetaald worden.

Foto: Peter de Maagt

Als je ooit al eens in de Rode Zee gedoken hebt, weet je dat je de helft van de tijd vanaf een Zodiac duikt en de andere helft van de achterkant vanaf de boot. In de Malediven wordt er vanaf een dhoni gedoken – een stuk comfortabeler dan een Zodiac. Vaak zitten er aan de zijkant van de dhoni lijnen waaraan je je kunt vasthouden terwijl andere duikers via de ladder het water uit gaan. Een dhoni heeft vaak veel ruimte en soms zelfs een zonnedek.

Op onze trip worden er drie duiken per dag gemaakt. Het wekkertje loopt al om 6:00 af voor een duikbriefing om 6:30 om te gaan duiken om 7:00. Wanneer je dan terug aan boord komt, staat de ontbijttafel al netjes gedekt en kun je meteen aanvallen. De tweede duik is rond een uurtje of 11, gevolgd door een middag duik om halfdrie.  Twee ervaren gidsen begeleiden de gasten bij het duiken.

Foto: Theresa Guise

Duikmekka

Het zuiden zou een mekka moeten zijn voor groot leven, dus zijn de duiken hier volledig op ingesteld. Het feit dat we in het diepe zuiden van de Malediven zitten, verandert echter niets aan de manier van duiken. Op de meeste duikplaatsen staat doorgaans een forse stroming waardoor je vrijwel altijd een driftduik maakt. We hebben wisselend succes met het vinden van ‘groot leven’. Bij sommige duiken is het aantal haaien beperkt tot een klein witpunthaaitje dat speels voor de duikers heen en weer zwemt en zie je verder alleen een paar kleinere grijze rifhaaien in de verte. Maar we maken ook duiken waarbij een tiental haaien heen en weer paradeert. Wel blijven ze altijd op gepaste afstand van de duikers. Af en toe vliegt er een mooie adelaarsrog in het diepe blauw langs. Op veel stekken zitten scholen barracuda’s en ook zien we jacks in scholen.

Foto: Peter de Maagt

Genieten van het moment

Duiken in het zuiden heeft dus zijn voor- én nadelen. Je komt geen andere boot met duikers tegen maar het visleven is daarentegen niet altijd gewend aan duikers. Menige vis verdwijnt als je iets dichterbij wilt komen. Frustrerend voor een fotograaf maar misschien is het wel iets wat we moeten koesteren? Op hoeveel bestemmingen volgen de vissen je niet als trouwe huisdieren? Dus moeten we gewoon genieten van het moment. Op naar de volgende duiken!

Foto’s: Peter de Maagt en Theresa Guise

Peter de Maagt maakte de trip met de Nautilus II via duikreisspecialist EWDR.

Reistip van Tessa Castelijns, productmanager bij EWDR

Laten we eens eigenwijs zijn. Wijk af van de standaard Male – Ari Atol route op de Malediven. Het zuiden is puur en volledig ingericht op liefhebbers van stroming, into the blue, adelaarsroggen, prachtige harde koralen en allerlei soorten haaien die je in de bekende kanalen in het zuiden tegenkomt. De ruime en betaalbare Nautilus I en II bieden de beste liveaboards op de Malediven, te reserveren bij EWDR.

Klik hier voor meer informatie over de trip met de Nautilus.

8 reacties

  1. Geweldige duiken, hangend in de stroming. Heel herkenbaar.

    REAGEREN
    • Hoi Joost, zijn jullie ook naar het zuiden geweest?

      REAGEREN
      • niet het diepe zuiden, meer de atollen net ten noorden en net ten zuiden van Male. Mooie en diverse duiken maar de haaien blijven op afstand.

        REAGEREN
        • Hoi Joost, yep dat was bij ons zo in het begin. De haaien blijven op gepaste afstand. Later op de trip kwamen ze wat dichter bij.

          REAGEREN
  2. Jaja, wij waren daar met Peter! Genoten van alles, het is géén reclame verhaaltje, het was gewoon fantastisch om daar met dit schip te duiken.

    REAGEREN
    • Dat is een mooi compliment Elly

      REAGEREN
  3. Geweldige boot en verzorging 4 maal mee geweest , houd wel een vaste route aan is wel duur.
    Vorig jaar voor een andere boot gekozen kleiner en minder duikers flexibeler en veel goedkoper .
    In oktober gaan we weer voor drie weken het blijft geweldig duiken daar .

    REAGEREN
    • Hoi Ben, ik vond de grote kamers net een verademing. Normaal zit je altijd heen en weer te schuiven met je spullen. Maar nu had je ruimte zat.

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief