Inloggen

Wachtwoord vergeten?

De test: Master X-Air Light 2 Jacket

‘Alles in één zakje’, dat is mijn eerste gedachte als ik het Master X-Air Light 2 jacket van Beuchat ontvang. Het geheel zit verpakt in een minuscuul zakje. Compact en licht (2,9 kg) – de ideale combinatie voor een duikreis met het vliegtuig?

Zo kun je als duiker iets meer aan kledij meenemen dan één broek, één T-shirt en wat ondergoed om de kosten voor extra bagage te vermijden. Op deze trend van duiken en vliegen spelen meer en meer fabrikanten in.

De besparing in het gewicht zit hem met name in de semiharde rugsteun, een kleine hoeveelheid bevestigingsringen (slechts 4) en de lichte verbindingen. Alles is goed uitgekiend met het oog op het beperken van gewicht en volume.

0efe0b89daDe luchtkamers zijn een combinatie van twee frontale zakken en een kleine wing. Hierdoor ontstaat een groot draagvermogen van ongeveer 18 kg (bij maat M) zonder de complexiteit en het gedrag van een volle wing. De fles wordt gemonteerd door middel van twee riemen. Het afklikbaar flesbevestigingsbandje zorgt voor een gemakkelijke (de)montage van flessen.

Het jacket is voorzien van de mogelijkheid tot loodintegratie: 2x maximaal 5 kg in de voorzakken en 2x 2,5 kg in extra zakken op de rug. De laatst genoemde zakken zijn niet afwerpbaar. De voorste zijn dit wel.
Twee zakken met ritsen en twee zonder zorgen voor de opbergmogelijkheden. De twee zakken met ritsen zijn voorzien van een koordje met een clip.

De 4 D-ringen verzekeren een minimale capaciteit om bepaalde uitrustingsstukken aan te hangen. De rechterring hangt echter dicht bij de snelontluchter, die een zeer kort koordje heeft, zodat ik vermoed dat indien die D-ring in gebruik is de snelontluchter moeilijk te bereiken zal zijn. Dit zie ik niet als een onoverkomelijk probleem. Het is immers niet de bedoeling van dit jacket om het helemaal vol te hangen op vakantie. Als je dat wel wilt kan je het touwtje altijd nog verlengen, als de plek van de D-ring echt een probleem blijkt te zijn.

4f55906df5Op de linkerzak is er plaats voor de montage van een duikmesje. Een duikmesje, want  gezien het idee van gewichtsbesparing heeft het geen zin om een groot duikmes aan het jacket te bevestigen.
Er is een clip voor het vastmaken van een octopus, echter deze is alleen voor dikke slangen. Er is ook een draagband tussen de twee lagen stof op de rug die het dragen, zelfs volledig gemonteerd, mogelijk maakt.

De duik en erna
Ook wel de natte test genoemd. Het klaarmaken van het jacket verloopt gemakkelijk. Het monteren van een kleine fles (7L) of een grote fles (15L) verloopt zonder problemen. Het jacket voelt goed aan op het droge ondanks het ontbreken van een harde rugsteun. Ook bij het wandelen naar de duikstek voelt het comfortabel aan.

In het water wordt het gevoel van comfort verder doorgetrokken. Het jacket gedraagt zich in alle omstandigheden zeer stabiel. Het afblazen kan in alle posities door het gebruik van 1 van de 4 mogelijkheden: via de inflator, door te trekken aan de inflatorslang, door het gebruik van de snelontluchter op de rechterschouder of die rechtsachter op de onderrug. In tegenstelling tot sommige andere merken zijn de knoppen van de snelontluchters groot genoeg en dus gemakkelijk op de tast te vinden. Eindelijk een fabrikant die dit euvel onderkent en aangepakt heeft.

c07095cac8   RTEmagicC_Beuchat_MasterX-AirLight_2012_3.jpg

Op grotere diepte (30+m) bezit het jacket nog steeds voldoende hefvermogen om veilig te kunnen duiken. Indien het helemaal opgeblazen is, drukt de zijkant op je lichaam maar blijft het dragen ervan comfortabel. Een ander veiligheidsaspect heb ik op minder grote diepte getest, namelijk het afwerpen van het lood. Hiertoe moet je onder water een dubbele manipulatie uitvoeren. Met enige oefening lukt dit gemakkelijk. Het lijkt me echter geen eenvoudige opdracht voor een buddy om dit in mijn plaats, zonder oefening, uit te voeren.

Komen we bij de plus- en minpunten !

 

Pluspunten zijn:
+ gewicht
+ compactheid
+ draagvermogen
+ comfort

Minpunten zijn:
– aantal D-ringen

 

Conclusie

Het Master X-Air Light 2 jacket van BEUCHAT is een goede, compacte reiscompagnon die voldoende plaats in je koffer laat om met (aan)gepaste kledij in de eetzaal te verschijnen. Ook voldoet dit jacket prima als gezel bij doordeweekse recreatieve duiken.

Let op! Hoe iemand een bepaald product ervaart, is heel persoonlijk. Je ervaring hangt af van heel veel verschillende factoren: opleiding, niveau, ervaring, materiaalconfiguratie, soorten duiken die je maakt, persoonlijke voorkeuren, enzovoort! Of de conclusie van de testduiker ook jouw mening is, weet je alleen als je zelf eens een duik met het materiaal maakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief