Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Lanzarote – Kinderen… Los niños

Nog één keer neemt René je mee naar Lanzarote. Ook met kinderen is dit een leuke vakantie- en duikbestemming. Het laatste deel van een reeks verhalen over dit Canarische eiland.

We worden wakker, de kinderen spelen. We doen de voordeur van ons appartement open, we kijken vanuit het smalle voortuintje direct op het strandje “Playa Chica” en horen de golven zachtjes breken op het strand. Wat een heerlijk begin van de dag, het ultieme vakantiegevoel!

Getijdenpoeltjes
Al snel zijn onze kinderen op het strand te vinden en ze hebben meteen de grootste lol. Het strand en de Atlantische Oceaan zijn nog leeg. De eerste langeafstandzwemmers verschijnen op de kleine boulevard in hun opvallende zwemoutfits. Het weer is prachtig, de opkomende zon geeft het lavazand een goudkleurige gloed. Het voelt buiten al erg aangenaam aan, een mooie dag om lekker op het strand te vertoeven. We installeren ons met onze strandspullen voor het duikcentrum van Safari Diving Lanzarote op zo’n afstandje dat we nog net het Wifi-signaal oppikken – een beetje luxe erbij vinden wij wel fijn.

  

In de verte zien we de hoofdjes van de kinderen, ofwel “los niños” in het Spaans, nog net boven de lavarotsen uit komen. Ze zijn voor de zoveelste keer deze vakantie de getijdenpoeltjes aan het verkennen, blijkbaar verveelt dat nooit. Gewapend met emmertjes en een schepnetje proberen ze te vissen naar kleine visjes of krabbetjes. Ineens wordt er hard gegild. Ze hebben een octopus ontdekt in een klein getijdenpoeltje en daar zijn ze natuurlijk erg trots op. De octopus laat zich brutaal zien en maakt zich groot, dat maakt wel indruk. Ze beseffen gelukkig dat dit dier verder met rust gelaten moet worden en zoeken verder in het volgende poeltje. Ze zijn uren zoet en heerlijk bezig met de natuur. Af en toe komen ze wat eten en drinken en spelen ze samen in de golven van de Atlantische Oceaan.

  

Snorkelen met de kinderen
Het baaitje van Playa Chica is de perfecte locatie als het gaat om de combinatie van relaxen en duiken. Het kleine strandje doet knus aan en het is er gezellig druk. We kunnen er wat te eten en drinken halen bij het kioskje naast het duikcentrum. Als we iets missen, wandelen we even op en neer naar het appartement. De kinderen vinden het geweldig en hebben al snel ontdekt dat er in het water van de baai veel vis rondzwemt. Een paar lokale bewoners hebben er de gewoonte van gemaakt om oud brood aan de vissen te voeren. Als de eerste broodkruimels het water raken, verandert het water in een eetfestijn waarop piranha’s nog jaloers zouden zijn. Misschien niet helemaal ecologisch verantwoord, maar de kinderen kijken met interesse toe en gebruiken hun maskers om van het schouwspel onder water mee te genieten.

  

In de tijd tussen de duiken gaan mijn vrouw Cindy en ik met de kinderen het water in. De kinderen doen hun shorty aan, nemen masker en snorkel mee en gaan op ontdekking! Tussen de spleten in de rotsen zoeken ze naar bijzondere dingen. Ze vinden het geweldig, het zicht is erg goed en er is ontzettend veel vis te vinden. Van kleine blenny’s op de rotsen tot grote scholen zeebrasems. Af en toe een platvisje en als toetje zelfs nog een sepia op het zand. Het water is rond de 23 graden, ik houd het in mijn zwembroek goed uit, al is het wat fris. Na een tijd krijg ik het toch echt te koud en gaan we terug. Op het strand picknicken we met onze zelf gesmeerde boterhammetjes en genieten we van de zon en onze spelende kinderen. Wij komen de dag zo wel door, heerlijk!

Cueva de los Verdes
Met de gehuurde auto trekken we er af en toe op uit om het eiland aan de kinderen te laten zien. Zo staat het vulkanisch grottenstelsel genaamd Cueva de los Verdes op het programma. Onze kinderen waren namelijk ook erg enthousiast over het bezoek aan de grotten met de naam Jameos del Agua. Nadat we het entreegeld hebben betaald, wachten we op de gids. Die vertelt ons over het ontstaan van het grottenstelsel en neemt ons mee door soms nauwe gangen.

De gangen zijn een paar duizend jaar oud en de sfeer is prachtig. Er is erg goed gebruikgemaakt van kunstlicht om de diverse gesteenten tot hun recht te laten komen. Het Engels van de gids is wat lastig te volgen, maar toch krijgen we de meeste informatie wel mee. De kinderen kijken hun ogen uit en hebben de gids helemaal niet nodig – die gebruiken papa als wandelende encyclopedie. Het toppunt van de grot is een prachtig verlichte doorkijk met een fantastische optische illusie. Wat die illusie is, ga ik hier niet verklappen!

Kinderduiken
Snorkelen is natuurlijk hartstikke stoer en leuk voor kinderen, maar onze dochter van acht wil ook eens proberen te duiken. Instructeur Daniel zal het Bubblemaker-programma gaan verzorgen en haar mee onder water nemen. Ze vindt het spannend, maar ook erg leuk. Onze stoere meid stapt met Daniel het water in en luistert naar wat hij in alle rust probeert over te brengen met gebaren – ze spreekt immers nog maar beperkt Engels. Ik maak mezelf klaar om mee onder water te gaan en alles te filmen en fotograferen.

  
Eenmaal onder water lijkt alles vanzelf te gaan, ze geniet zichtbaar van deze ervaring. Met een torpedospeeltje wordt ze bezig gehouden en kan ze op een zo speels mogelijke manier wennen aan het duiken. Het gaat haar goed af en samen zoeken ze naar bijzondere dingen. Ze heeft geluk. Een kleine sepia heeft zich achter een rots verschanst en laat zich goed bekijken. Onze zoon van zes snorkelt stoer boven haar en kijkt mee. Prachtig om te zien hoe die kinderen zo vrij kunnen zijn in het water.

  

Het kunstje van de bellenringen wil onze dochter wel leren van haar instructeur. Het lukt nog niet echt maar toch krijg ik twee grote OK-seinen van haar. Ik sein trots terug en film en fotografeer weer verder. Ondertussen geniet ik van de interactie tussen mijn dochter en haar instructeur. Als ze weer uit het water stapt, zegt ze overtuigd: «Dit wil ik nog een keer doen, papa en mama!»
Speciaal over deze ervaring schreef ze haar eigen duikreport. Klik hier voor haar eigen verhaaltje, inclusief foto’s en een filmpje.

Avond
Een dagje strand wordt door de lokale jeugd traditioneel afgesloten met het in het water springen vanaf de enkele meters hoge kademuur. Ook onze kinderen hebben dit ontdekt – ze overwinnen hun angsten en springen ook het water in. De interactie van al die kinderen in het avondzonnetje is fantastisch om te zien. Ze spreken niet dezelfde taal, maar met handen en voeten komen ze er wel uit en halen daarna de gekste capriolen uit. Het zijn de laatste streken van de dag, voordat we gaan eten.

  

’s Avonds maken we graag gebruik van een van de restaurants bij de haven van Puerto del Carmen, op loopafstand van ons appartement. Katten domineren het wandelpad richting de haven. Ze lopen rond of liggen prinsheerlijk te spinnen in de laatste zonnestraaltjes. Onze kinderen proberen ze te lokken om te aaien, maar dat wil niet echt lukken. We kiezen een restaurantje uit dicht bij een speeltuintje en hebben zo voor ieder wat wils. De keuze is groot in de restaurants, het eten is goed. Een overheerlijke paella is voor ons het laatste avondmaal hier. We genieten nog even met volle teugen en denken nog niet aan de terugreis. Lanzarote heeft ons een zeer fijne vakantie gegeven, we weten zeker dat we hier nog terug gaan komen!

Tekst en foto’s: René Weterings

Lees ook de andere verhalen in deze serie:
Lanzarote – De Atlantische Oceaan aan je voeten
Lanzarote – Museo Atlántico
Lanzarote – In het diepe blauw

Wil je de foto’s van Lanzarote nog eens groter bekijken, klik hier!

Lanzarote praktisch
Rene_Weterings_Safari_Diving_LanzaroteLanzarote is één van de Canarische Eilanden, is circa 846 km² groot en ligt in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Marokko. Om precies te zijn: GPS 29.033333 – 13.616667. Het is vanaf Amsterdam, Brussel en Düsseldorf 4 tot 4,5 uur vliegen naar Arrecife, de hoofdstad van Lanzarote. Op het eiland wordt Spaans en vaak ook Engels gesproken. Inenten is niet nodig en je betaalt gewoon met euro’s.

Het is een (duik)bestemming voor het hele jaar! De luchttemperatuur varieert van circa 20⁰C in februari tot circa 28⁰C in augustus en er valt weinig neerslag. De watertemperatuur ligt tussen 18⁰C in februari en 23⁰C in september. Een lang natpak van 5-7 mm dikte wordt aanbevolen.

Safari_Diving_Lanzarote_LogoEr zijn veel duikcentra op het eiland. René dook met Safari Diving Lanzarote, een  PADI, SSI en NAUI duikschool die al meer dan 30 jaar bestaat. Duiken kan vanaf de kant of per boot. Je kunt bij hen terecht voor vrije en begeleide duiken, maar ook voor alle cursussen t/m instructeur. Daarnaast bieden zij o.a. ook, introductieduiken, verhuur van materialen, hulp bij het vinden en regelen van accommodatie en auto. Voor Nederlands sprekende gasten wordt dit verzorgd door Rien Reijnhout, hun Nederlandse reisagent.

Link naar website
Safari Diving Lanzarote

6 reacties

  1. Beste René

    Dank voor de mooie verhalen met foto’s van ons zonnige eiland Lanzarote…

    Team Safari Diving Lanzarote

    REAGEREN
  2. Heel bijzonder om zo jonge kinderen te laten duiken als medici nog steed verdeeld zijn over de ( negatieve) effecten. Lees ook: http://www.duikgeneeskunde.nl/66/Het-standpunt-Kinderen-en-duiken-van-de-Nederlandse-Vereniging-voor-Duikgeneeskunde.html

    REAGEREN
  3. hoi Rene, welk appartement ben jij geweest? Was je er blij mee?hartelijke groet, Chantal

    REAGEREN
    • Hoi Chantal, wij verbleven al 2x in Villas Blancas, pal naast het duikcentrum van Safari Diving Lanzarote (te boeken via Aparthotel Costa Volcan & Spa). Dus met uitzicht op het strand van Playa Chica. Wij vinden dat hele fijne appartementen, vooral vanwege de ligging, maar ook het interieur (2 slaapkamers met elk een eigen badkamer). Heerlijk dichtbij het strand en het duikcentrum. Wat ons betreft een aanrader!

      REAGEREN
      • hoi Rene, dank je wel voor je snelle reactie en hoteltip – ook namens mijn man Sander Kool 🙂

        REAGEREN
        • Hoi Chantal, ok..haha…dat had ik niet door. Graag gedaan. En als je meer info wilt dan kan dat ook via Facebook of email hoor. 😉

          REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief