Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Eén onbekende …

In dit Duikreport deelt Dirk Van den Berg zijn video met alle hoogtepunten van de duikvakantie naar Dahab. Alle hoogtepunten en één onbekende. 

De compilatievideo en de evaluatie van alweer een fantastische duikweek in Dahab met duikenindahab.org …

In de video de mooiste shots, waarbij 73 dieren van de Rode Zee de revue passeren. Uiteraard zitten er nog veel meer soorten, maar na vijf keer duiken in Dahab laat je sommige “habitués” links liggen, waarbij je meer tijd krijgt voor nieuwe ontdekkingen. Andere dieren zijn je dan weer te vlug af, niet alle opnames lukken en … de video mag ook niet te lang worden!

Vanaf het begin dat ik duik zoek ik elke waarneming aan de hand van de videobeelden op, probeer de naam te onthouden en lees over de levenswijze, habitat, eetgewoonten en … of ze al of niet gevaarlijk kunnen zijn. Bij ons in de lage landen leven er niet zo veel “gevaarlijke” dieren, maar in de Rode Zee moet je echt toch wel oppassen en op de hoogte zijn! Zo kunnen o.a. alle dieren die je in de video vanaf 7:15 ziet een gevaar betekenen wanneer ze zich in het nauw gedreven voelen. Als duikers hebben wij geleerd overal af te blijven dus dat zit wel snor maar voor fotografen en videografen, die de dieren soms heel dicht benaderen om dat unieke shot te maken, is het zeker aan te raden eerst de nodige kennis op te doen. De koraalriffengids voor de Rode Zee is een aanrader.

Voor de geïnteresseerden: de benaming van de dieren heb ik op YouTube onder de video gezet (klik bij de beschrijving op “meer weergeven”). Eéntje kan ik echter niet terugvinden, zie op 2.48. Iemand die de benaming kent?

De foto’s heb ik al allemaal opgebruikt in de vorige reportages, dus hier dan maar een selfie …

Dirk-Van-den-Bergh_20190324-selfie-80439

En dan nu mijn evalutie: nee, ik ben nog niet uitgedoken in Dahab! Het blijft me bekoren. Na vijf keer zijn er slechts enkele duikstekken die ik vijf keer gedaan heb. De keuze is groot. Het zijn allemaal rustige kantduiken. Ook wanneer je een dag met de boot gaat duiken zit je nog steeds langs de rifkant, met dat verschil dat je op plaatsen gaat duiken waar je alleen met een kameel kan geraken …

De temperatuur lag tussen 21° en 28° in de schaduw, de watertemperatuur was 21°. Een 7 mm pak is dan wel aan te raden.

De organisatie was weer perfect. Gunther en Annemie, beiden CMAS en PADI instructeurs met een NELOS opleiding, duiken er dagelijks en weten al het speciale leven zitten. Vanaf dit jaar werken ze samen met, Scuba Seekers (http://scubaseekers.com/), een heel technisch en professioneel duikcentrum. Aan de balie, jawel … twee lieve Nederlandse meisjes! Dus ook hier geen problemen met de taal!

Je wordt persoonlijk afgehaald en weggebracht naar de luchthaven. Om naar de duikstekken te rijden hebben ze vaste chauffeurs die altijd stipt op tijd, vriendelijk en behulpzaam zijn. Lunchen doe je na twee duiken voor een prikje op de duikstek zelf en dineren doe je best in de door hen aangeraden restaurants. Verschillende avonden gaan ze trouwens mee uit eten.

We kozen deze keer opnieuw voor het basic (en goedkope) hotel Ghazala. Je hebt er een kamer met airco en frigo, douche en WC. Wat heb je meer nodig? Ontbijten doe je met uitzicht op zee. Nieuw was deze keer dat je ’s avonds het gekozen ontbijt en het uur kon doorgeven. Een hele verbetering, zodat je ’s morgens niet hoefde te wachten. Maar kom dan ook niet te laat aan tafel hé, want het staat koud te worden! Het hotel ligt wel op een kilometer van het duikcentrum, maar als je niet van een mooie ochtendwandeling komen ze je ophalen. Terug kan je eventueel voor geen geld met de taxi. Ook als je ’s avonds in het centrum wil gaan eten wacht dezelfde wandeling. Eerlijk gezegd: na de nachtduiken zat de fut er niet meer in en bleven we in het hotel zelf eten. Geen straf, want daar hebben we ook goed gegeten!

Het toerisme is duidelijk terug aan het opleven en nu de zuidelijke Sinaï terug code geel heeft gekregen verwacht ik een verder toename. Ik zal maar vlug mijn volgende reis boeken, zodat ik zeker ben van een plaatsje! Bedankt buddy’s Petra, Peter, Willem en uiteraard Gunther en Annemie voor deze alweer leuke en mooie duikvakantie!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief