Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Laat je natuursong horen voor bescherming van natuur in Europa

Inwoners van zestien Europese landen kunnen vanaf vandaag een lied van natuurgeluiden componeren om hun ministers op luide toon te wijzen op de noodzaak van goede natuurbescherming. De campagne ‘Turn Up the Volume of Nature’ van het Wereld Natuur Fonds richt zich op het behoud van de Europese natuurwetten. Voor kwetsbare natuur in Europa bestaan goede regels, maar de Europese Commissie overweegt deze af te zwakken. Dit dreigt funest uit te pakken voor natuur die zich net voorzichtig herstelt.

Protestsongs voor de natuur
Turn Up the Volume of Nature mondt uit in een actie tijdens de Europese Natuurconferentie die van 28 tot 30 juni plaatsvindt in Amsterdam, onder Nederlands EU-voorzitterschap. Hier buigen Europese lidstaten zich over de toekomst van het natuurbeleid in Europa. Europese ministers ontvangen tot eind juni per mail zo veel mogelijk ‘protestsongs voor de natuur’ met een compositie van bijvoorbeeld regendruppels, huilende wind, bosgeluiden en dieren als de uil, wolf, de krekel. De muzikale boodschap, die in Nederland aan Staatssecretaris van Dam van Landbouw, Natuur en Visserij wordt gestuurd, is luid en duidelijk: garandeer goede Europese natuurbescherming.

Successen
Dankzij de Europese natuurregels komen planten en dieren die menigeen al had afgeschreven langzaam terug. Denk aan iconische Europese roofdieren, zoals de Iberische lynx en de wolf. Maar ook dicht bij huis zijn er successen. Zo is de otter na bijna veertig jaar terug in de Nieuwkoopse Plassen en broedt de kraanvogel weer op meerdere plekken in Nederland. De zeearend komt inmiddels alweer tien jaar in de Oostvaardersplassen voor en broedt nu ook in het Zwarte Meer, Lauwersmeer en de Biesbosch. Ook de bever heeft zijn weg gevonden door heel het land en vorig jaar werd voor het eerst heel even de wolf gezien in Nederland.

Goede uitvoering natuurbeleid hard nodig
Maar er moet nog ontzettend veel gebeuren. Het doel van de Europese Unie om uiterlijk in 2020 het verlies aan natuur te stoppen is nog ver weg. Nog altijd verslechtert in Europa meer dan driekwart van de natuurgebieden die onder Europese bescherming vallen. Nederland scoort nog slechter dan dit gemiddelde. Goede uitvoering van de natuurregelgeving, de zogenaamde Vogel- en Habitatrichtlijnen, is daarom hard nodig. Alleen dan kan de achteruitgang van kwetsbare Europese natuur worden gestopt en krijgen planten- en diersoorten de kans om zich te herstellen.

Bron: WNF

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief