Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Kraan schiet van fles – Arbeidsinspectie waarschuwt

Een kraan die loskwam van de fles, was de oorzaak van het fatale ongeval in Amstelveen – het schroefdraad van kraan en fles kwam niet overeen. De Arbeidsinspectie roept de duikbranche op om alle flessen met daarop gemonteerde kranen te controleren.

De Arbeidsinspectie heeft bekendgemaakt dat het ongeval in Amstelveen waarbij zondag een duikinstructeur om het leven kwam, het gevolg is van een kraan die van de fles schoot. Er was een duikfles gebruikt met binnenschroefdraad G3/4 met daarop een kraan met buitenschroefdraad M25x2.

Ondanks diverse (internationale) publicaties over het voorkomen van dergelijke incidenten blijven deze situaties helaas voorkomen. Ook bij eerdere incidenten was de hoofdoorzaak eigenlijk altijd dat de duikfles en de gemonteerde kraan niet verenigbaar waren, aldus de Arbeidsinspectie. De schroefdraad van de kraan is in zo’n geval iets kleiner dan dat van de schroefdraad in de duikfles. Gevolg: een vergroot risico dat de kraan bij hoge druk met geweld uit de duikfles loskomt.

Check!

De Arbeidsinspectie roept duikers, clubs en duikcentra daarom op om hun duikfles(sen) goed te controleren en of ze zijn voorzien van de juiste kraan.

Dit kan op de volgende manier.

Op de kraan staat de schroefdraadmaat van de kraan. Als deze maat niet overeenkomt met de schroefdraad van de duikfles, mag de duikfles niet meer op druk gebracht worden. Staat de duikfles nog onder druk? Breng deze dan langzaam van druk.

Neem maatregelen zodat de fles niet om kan vallen en probeer te voorkomen dat wanneer de kraan bij het drukloos maken toch wegschiet, dit geen schade veroorzaakt. Blijf zelf uit de buurt van de fles en zorg sowieso dat jij je er niet boven bevindt.

Niet leesbaar?

Er zijn ook duikflessen en kranen in omloop waar de desbetreffende aanduidingen niet op staan of niet meer te lezen zijn. Totdat een geraadpleegde deskundige anders adviseert, geldt ook dan: de duikfles mag niet meer op druk gebracht worden. En als de duikfles nog onder druk staat: breng deze dan langzaam van druk; neem daarbij de maatregelen zoals hierboven vermeld.

Bron: Arbeidsinspectie

1 reactie

  1. Het blijft verschrikkelijk voor de nabestaanden.
    Voor iedereen: controleer aub je fles/kraan combi. En als hij niet klopt, maak iets moois van je fles ipv deze nog te gebruiken:
    https://duikeninbeeld.tv/bas-kulderij-duikfles-afgekeurd-je-kunt-er-ook-iets-leuks-van-maken/

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief