Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Help mee aan de ontwikkeling van een onderwaterdetectiesysteem

Studenten van de Hogeschool Rotterdam hebben in samenwerking met technisch deskundigen een systeem ontwikkeld waarmee drenkelingen en dus ook vermiste duikers gedetecteerd kunnen worden. Inmiddels is aangetoond dat het systeem werkt. Met jouw hulp gaat het er komen!

Ook de NOB is al enkele jaren betrokken bij de ontwikkeling van dit systeem. Naast advies heeft de nationale bond ook een kleine donatie gegeven om de initiële ontwikkeling te financieren. Dat het werkt, is aangetoond. Maar om het systeem operationeel en op de markt te krijgen is meer geld nodig. Op Kickstarter is daarvoor nu een crowdfundingactie gestart.

Waarom een onderwaterdetectiesysteem?
Veiligheid en het dragen van reddingsvesten zijn in de maritieme en watersportrecreatiesector erg belangrijk. Toch komt het regelmatig voor dat opvarenden van schepen te water raken en in het ernstigste geval verdrinken. Maar ook bij duikongevallen zijn duikers soms dagenlang vermist.

Op het gebied van radiocommunicatie is veel mogelijk zolang het zich boven water afspeelt. Als een lichaam onder water verdwijnt, wordt het vinden een stuk ingewikkelder. Tot op heden was er geen geschikt lokaliseringssysteem beschikbaar. Het grote verdriet bij nabestaanden spoorde het maritieme bedrijfsleven en belangenorganisaties voor de scheepvaart en duiksport aan een oplossing te zoeken voor dit complexe probleem. We zijn allemaal gebaat bij de ontwikkeling van een laagdrempelig onderwaterdetectiesysteem of -netwerk.

Ontwikkeling
Studenten van Hogeschool Rotterdam onder leiding van lector Kees Pieters van de RDM Innovation campus en technisch ontwikkelaar Mart Hurkmans hebben een aantal jaren aan dit vraagstuk gewerkt en een systeem ontwikkeld om vermiste drenkelingen op te sporen. Een vernuftig zoeksysteem van draagbare sonarzenders in combinatie met betaalbare ontvangers maakt het mogelijk om lichamen onder water te lokaliseren.

Hulp gevraagd!
De testen hebben inmiddels aangetoond dat het systeem goed werkt, maar is er nog veel geld nodig om het systeem verder te ontwikkelen en daadwerkelijk op de markt te brengen. Daarvoor roepen de initiatiefnemers ook de hulp van sportduikers in. Zij hopen door middel van crowdfunding geld in te zamelen zodat de doorontwikkeling gefinancierd kan worden en het systeem operationeel gemaakt kan worden.

De NOB Veiligheidscommissie heeft advies gegeven aan de ontwikkelaars voor de variant die voor duikers geschikt zal zijn. De bedoeling is dat dit systeem compact en goedkoop is en simpel gebruikt kan worden door elke duiker. Doe een donatie als je het een goed initiatief vindt!

Bron: Veiligheidscommissie NOB

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief