Jonge pijlinktvis | Zeeland onder water
Zeeland is elk seizoen anders. Onderwaterfotograaf René Weterings geeft je een kijkje onder de Zeeuwse waterspiegel. Dit keer: de jonge pijlinktvis.
Een duik in de Oosterschelde kan soms zorgen voor buitenaardse mooie ervaringen. De meest vreemde wezens zwemmen of lopen er rond. Veel soorten zijn bij niet-duikers vaak niet eens bekend. Mensen beseffen niet dat de meest exotisch ogende dieren ook in ons relatief koude water te vinden is. Ik persoonlijk kan erg genieten van dieren die actief en interessant gedrag vertonen. Niet alle levensvormen zijn nu eenmaal even boeiend op dat vlak. Een langzaam voorbijkruipend zeenaaktslakje vind ik mooi vanwege de kleuren, maar het gedrag is gewoon niet zo spectaculair. Dat is wel anders bij een van mijn favoriete diersoorten, de inktvissen!
Gelukkig kennen we in het zoute Nederlandse water een paar soorten, waaronder de pijlinktvis, zeekat en de dwerginktvis. Allemaal hebben ze hun eigen leuke aspecten en ook zijn ze zeer actief en vertonen ze interessant gedrag. Het buitenaardse gevoel krijg ik dan ook zeer sterk bij het zien van deze prachtige dieren en dat wordt helemaal versterkt bij een duik in het donker. Een nachtduik heeft per definitie iets magisch of buitenaards, je duikt immers in het pikkedonker en je ziet alleen waar je met de duiklamp op schijnt.
Jonge pijlinktvissen zijn dieren die zich met name tijdens dit soort duiken laten zien in de maanden september tot en met november. Een duik in de Oosterschelde bij de Bergse Diepsluis op Tholen stond daarom al een tijdje gepland. Gewapend met mijn duiklamp stap ik vol vertrouwen het water in en ga ik op zoek. Al snel vind ik een paar dwerginktvisjes die zich op het zand ophouden of soms net boven de bodem in de waterkolom te vinden zijn. Prachtig, maar ik duik snel verder voor mijn missie. Het duurt even, maar ineens schieten er weer wat tentakeltjes door mijn lichtbundel. Meteen zie ik dat het gaat om iets anders dan de dwerginktvis, bingo! Het is een jong van de pijlinktvis (Loligo vulgaris) met de meest prachtige stippen op het verder bijna transparante lijf. Wow, dit is nog mooier dan ik had durven hopen voor een eerste ontmoeting sinds ik in Nederland duik. Het dier is wat schichtig, maar vindt de lichtbundel ook wel weer interessant en blijft bij me in de buurt. Met wat geduld kan ik het diertje van ongeveer 5 tot 6 centimeter lang vastleggen, met de sedimentdeeltjes in het water als een soort van buitenaardse sterrenhemel.
Is het geen prachtig diertje?
Camera en instellingen
Camera: Olympus OM-D E-M1III
Lens: Olympus 30mm f3.5 macro
Onderwaterhuis: Nauticam NA-EM1III
Flitsers: Sea & Sea YD-D3II (2x) + Onderwaterhuis.NL flipsnoots PRO
Instellingen: f14, 1/400s, ISO 200
Onderwaterleven in Zeeland
Wil je weten wat je wanneer kunt vinden in de Zeeuwse duikwateren? Kijk dan eens naar onze Biologische kalender voor Zeeland. Geen garanties natuurlijk, het is een indicatie, de natuur bepaalt!
Veel duikplezier!
Zeeland door het jaar heen
Als vijfvoudig Nederlands kampioen Onderwaterfotografie weet René Weterings de weg onder water in Zeeland. In alle jaren dat hij duikt en fotografeert, heeft hij vele foto’s van het leven door de seizoenen heen verzameld.