Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

IJsduik in Vinkeveen – Het verhaal achter de foto

Arie Vreugdenhil, die in oktober bij ons in beeld is, maakte in de Vinkeveense Plassen een ijsduik. Spannend, maar het leverde een mooie foto op.

Een van de laatste mogelijkheden voor een ijsduik in Nederland. Zondag 6 maart 2018, samen met Scuba Diving Vinkeveense Plassen. ‘s Morgens vriest het nog 6 graden, maar op sommige stukken in deze duikplas ligt geen ijs. Bij SDVP wordt er met een ijsduik normaal gesproken voor de deur gedoken, maar ook hier ligt geen ijs. In overleg duiken we in de haven bij restaurant de Plashoeve.

Bij aankomst gaat mijn hart al sneller kloppen, steigers met grote stukken ijs er omheen! Geen boten in de haven! We duiken met tweeën aan een lijn – de tweede duiker is via een musketonhaak die kan schuiven, aan de lijn verbonden. Dit geeft ons meer bewegingsvrijheid. Vooraf heb ik al aangegeven dat ik bij de steigers wil kijken om daar wat foto’s te maken. Mijn buddy vindt het prima en wanneer we onder gaan, valt me meteen weer de typische waterkleur van deze duikplas op. Door de ondiepte maken we makkelijk stof, dus fotograferen wordt nog een uitdaging.

Aangekomen bij de eerste steiger zijn we aardig gewend en neem ik de eerste foto’s. Naar boven fotograferen is nog een uitdaging. Door het grote contrast tussen boven en onder water moet ik behoorlijk hard flitsen om onder water nog iets zichtbaar te krijgen op de foto. Door het ijs heen zie ik dat er iemand op de steiger komt kijken wat we doen – dat levert een leuke plaat op! Nog een uitdaging om de reflectie van de flitsers niet in beeld te krijgen, twee overbelichte plekken verraden dat er geflitst is. Door mijn flitsers zo ver mogelijk te kantelen, naar achter te trekken en rekening te houden met de hoek van de camera slaag ik erin om geen hotspots op de foto’s te krijgen. Bellen vertekenen het beeld van de persoon op de steiger maar dat laat juist zien dat het om een ijsduik gaat. Ook de brokken ijs om de palen geven een mooi effect. Dat geeft weer ideeën voor andere foto’s. Het was erg leuk om te doen!

Arie Vreugdenhil is deze maand ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


Brede ringsprietslak


Het piratenschip


Saltpier snappers

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief