Brede ringsprietslak – Het verhaal achter de foto
Arie Vreugdenhil, die in oktober bij ons ‘in beeld’ is, ging ooit vanwege de zeenaaktslakken onder water fotograferen. Hoe deze foto tot stand kwam? Arie vertelt het zelf!
Facelina bostoniensis is de Latijnse naam van deze slak, een mond vol voor zo’n klein diertje. Wel makkelijk als je zoekt op internet, aangezien elke taal deze naam gebruikt en je veel hits krijgt. Wat een prachtige dieren zijn het toch en een leuk onderwerp om te fotograferen. Mensen die niet duiken, zijn altijd verbaasd over de schoonheid van deze dieren. Nog een reden om ze op de foto te zetten! Toen ik begon met fotograferen waren de slakken mijn onderwerp. In Nederland zeker niet het eenvoudigst – het zijn vaak minuscule diertjes, die ook nog eens lastig te vinden zijn . Om nog maar te zwijgen over het vaak matige zicht. Hoe westelijker in de Oosterschelde, hoe groter de kans op slakken maar vaak ook des te slechter het zicht.
Deze brede ringsprietslak kwam ik in het Grevelingenmeer tegen op zes meter diep bij duikstek het Koepeltje. Het diertje zat er mooi bij op een stukje wier en was behoorlijk bewegelijk. Snel handelen dus, ik had een Retra snoot op mijn flitser staan en er al wat foto’s mee gemaakt. De macrolens had ik op manueel scherpstellen gezet, zodat ik, wanneer ik het onderwerp scherp had, wist dat de snoot goed stond. Een voordeel bij deze bewegelijke slak. Blij om deze mooie zeenaaktslak zo op de foto te krijgen.
Arie Vreugdenhil is deze maand ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.
Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’: