Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Fotograaf in beeld

Arie Vreugdenhil in beeld

Elke onderwaterfotograaf heeft een eigen stijl en voorkeuren! En dat brengen we in beeld met een reeks portfolio’s van bekende en minder bekende onderwaterfotografen. Deze maand is de beurt aan Arie Vreugdenhil!

Arie Vreugdenhil (1958) is een onderwaterfotograaf uit Maassluis. Hij begon met duiken in 1998. Zoals hij dat zelf zegt: «bij de aanvang van de midlife crisis». Pas tien jaar later ging hij onder water foto’s maken – mét een reden: «Ik had interesse in naaktslakken en de buddy met wie ik toen veel dook, was een weergaloze spotter. Om na de duik te kunnen vaststellen welke slak we hadden gezien, besloot ik om ze te fotograferen.»

Zoals elke onderwaterfotograaf die al wat langer bezig is, heeft ook Arie al meerdere camerasets versleten: «Ik begon met een Fuji E900 compact camera, naar het voorbeeld van met Jim Anderson van Scottish Nudibranch, in een Ikelite huis met een Ikelite flitser. Daarna volgde een Nikon P5100 eveneens in een Ikelite huis met twee analoge Sea&Sea YS-60 flitsers die ik via een Heinrichs Weikamp Flashtrigger aanstuurde. Vervolgens ben ik overgestapt op een Nikon D90 in een BS Kinetics onderwaterhuis met twee Sea&Sea YS-110a Flitsers. Als laatste kocht ik een Nikon D7100, ook weer in een BS Kinetics onderwaterhuis. Ik had inmiddels al behoorlijk wat materiaal van dit merk dat uitwisselbaar was met het nieuwe huis. Bijna al mijn fotomateriaal heb ik gebruikt gekocht via Marktplaats met uitzondering van een 200-500mm telelens. Lenzen van Nikon zijn op bijna alle modellen te gebruiken. Op de nieuwe spiegelloze serie kan je de lenzen uit mijn geboortejaar zelfs nog gebruiken.»

Aries huidige set is de Nikon D7100 in een BS Kinetics onderwaterhuis. Het onderwaterhuis is gemaakt van een kevlar composiet materiaal en men garandeert een maximale diepte van tachtig meter – «niet dat ik ooit zo diep ben geweest, maar toch». Arie vindt de prijs-kwaliteitverhouding erg gunstig. Als flitsers gebruikt hij de Sea&Sea YS-D1, vaak met dome-diffusers ervoor. Voor groothoek gebruikt hij graag de Tokina 10-17mm en soms de 18-55mm kitlens van Nikon. Bij macro kiest hij voor de 60mm en de 105mm van Nikon met soms de Saga Pro +10 wet diopter. Nog steedswerkt hij de twee Sea&sea YS-110a diehij ook wel eens als remote-set gebruikt met een Anglerfish flashtrigger.

Fotowedstrijden

De naam Arie Vreugdenhil kom je af toe ook tegen bij fotowedstrijden: «Ik doe selectief mee aan wedstrijden. Serieus meedoen vraagt veel voorbereiding en alles moet dan kloppen. Ik heb een relatief goede conditie maar merk dat ik al wat ouder word. Vier tot vijf duiken op een ONK-wedstrijddag is een beetje veel van het goede.» Een aantal jaren heeft Arie aan het ONK meegedaan. In 2014 eindigde hij op de tweede plaats groothoek tijdens het NK en een vierde plaats voor groothoek op het ONK. Daar is hij ook het meest trots op: «Dat was in een veld van een aantal vooraanstaande fotografen, waarbij mijn foto bij de jury blijkbaar is opgevallen.»
Aan het Limburgs Kampioenschap deed hij driemaal mee en alle keren werd hij eerste. Ook stuurt hij wel eens materiaal in voor online wedstrijden, maar «meestal te laat, en om door de voorselectie te komen moet je dan stemmen verzamelen. Ook hier is voorbereiding van belang.»

Favoriete foto’s delen

Arie deelt zijn foto’s met het publiek: «Vaak plaats ik foto’s op mijn Facebook- en/of Instagram-pagina. Verder heb ik een account bij ScubaShooters, een website waar veel internationale fotografen hun werk laten zien. Soms wordt je foto als ‘picture of the day’ gekozen en kom je een dag lang in de belangstelling te staan.» Maar ook vind je Aries beelden ook in zijn fotogalerie op DuikeninBeeld.

Elke onderwaterfotograaf heeft zo zijn voorkeuren. Welke vorm van onderwaterfotografie is favoriet bij Arie? Hij is daar heel helder in:  «Zonder twijfel groothoek en groothoek met model, deze disciplines vind ik erg leuk. Zeker in Nederlands water is dit uitdagend. Door het vaak matige zicht word je gedwongen het onderste uit de kan te halen om nog mooie beelden te maken. Ook in het buitenland is het leuk om te doen, vooral als er structuren onder water zijn die vergroeid zijn met het onderwaterleven. Wrakken maar ook steigers zijn vaak een dankbare onderwerpen.»

Fotobestemmingen

Arie heeft al op aardig wat locaties gedoken en gefotografeerd. Het is een aardig rijtje: «Het meeste in Nederland, maar ook veel in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Lanzarote. Vaak in Egypte, livea-boards en kantduiken. De Filipijnen bij Magic Oceans, Curaçao, Bonaire.» Een mooi rijtje locaties natuurlijk, maar waar fotografeert hij het liefst? «Vreemd genoeg is dat Magic Oceans in de Filipijnen. Lo van de ontzettend vriendelijke mensen heb ik daar zo veel verschillende naaktslakken gezien dat macrofotografie weer op de eerste plaats kwam. Wat een geweldige dieren. In één duik telden we meer dan tien verschillende soorten en de tweede duik op dezelfde locatie zagen we weer nieuwe. ’s Avonds tijdens het bar hangen, determinatieboekjes erbij en er namen aan plakken. Geweldig!»

Bucketlist

Welke fotobestemming en soort foto’s staan er nog op Aries bucketlist? Hij heeft niet zozeer een bestemmingwaar hij wil fotograferen maar meer bepaalde dieren – walvishaaien en manta’s. «Deze heb ik helaas nog nooit ontmoet. Wanneer ik filmpjes bekijk, zie ik helaas wel vaak horden snorkelaars en/of duikers om de dieren heen. Eigenlijk hoeft het dan niet meer voor mij. Graag fotografeer ik dieren in hun natuurlijke omgeving.» Arie is ook niet vaak op drukke duikstekken te vinden, hoewel hij er wel graag zou duiken. Hij is dan ook voor de nabije toekomst op zoek naar een bestemming waar misschien beide dierwensen kunnen worden vervuld. «Het gaat mij niet zozeer om één foto, meer om het onder water zijn, het zien van potentiële onderwerpen, het fotograferen. Daarna foto’s bekijken, zien wat je beter of anders zou kunnen doen. Vervolgens terug naar de plek en de in gedachten al genomen foto werkelijk maken. Dat is voor mij de ultieme beleving van onderwaterfotografie.» Mede daarom vindt hij Bonaire erg leuk: «De vrijheid om te duiken waar je wil. Ik heb wel twaalf keer bij Zoutpier gedoken, prachtig! Vaak krijg je maar één kans om een foto te maken en om dan de gedroomde topfoto te maken is een uitdaging.»

Ambities

Heeft Arie nog ambities of doelen op het gebied van onderwaterfotografie? Uit zijn eerdere antwoorden kan ik wel opmaken dat hij een zeer enthousiaste duiker en onderwaterfotograaf is. Arie: «Mijn ambitie in de onderwaterfotografie ligt er vooral in dat ik deze hobby kan blijven beoefenen.» Wanneer hij in het wereldje van duikend Nederland om zich heen kijkt, ziet hij steeds meer leeftijdsgenoten afhaken. «Laten we eerlijk zijn, het is, zeker in Nederland, vooral een zaak van veel sjouwen. Zowel thuis als aan de waterkant. Ook tijdens het reizen naar verre bestemmingen sleep je meer kilo’s mee dan de gemiddelde reiziger. Daar moet je fit voor zijn. Om dat te blijven kunnen moet je het vooral blijven doen, op je voeding letten, blijven bewegen. Wel veilig natuurlijk en elk jaar langs de duikarts.»

Hobby of toch werk?

Per abuis vraag ik aan Arie of fotografie voor hem puur hobby of misschien ook (deels) werk is en of hij wel eens cursussen of workshops geeft. Eigenlijk weet ik het antwoord al, ik ken hem  al een tijdje persoonlijk. Toch krijg ik een leuk antwoord dat ter afsluiting hier graag nog even vermeld: «Nee, ik geef geen cursussen of workshops, hoewel ik, wanneer mensen mij ernaar vragen, mijn opgedane ervaringen wel wil delen. Onderwaterfotografie is voor mij dan ook puur hobby en zeker geen werk. Maar zoals mijn werk soms mijn hobby is, ik kom er nog steeds graag mijn bed voor uit, zo lijkt mijn hobby soms op werken. Ik heb dit jaar weer meegedaan met het ONK, dat lijkt soms op werken!»

Geniet van zijn portfolio! Klik hieronder op een thumbnail voor de volledige weergave en om de diavoorstelling te starten.

1 reactie

  1. Mooie foto’s, Arie! Dank voor het delen.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief