Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Handboek digitale onderwaterfotografie: «Een never-ending story»

Het Handboek digitale onderwaterfotografie – Basis is sinds enkele weken verkrijgbaar. Marlène Albrecht-Terpstra sprak met auteur Ron Offermans over het boek en het nieuwe concept – het wordt een ‘never-ending story’! 

Het nieuwe Basisboek van het Handboek Digitale Onderwaterfotografie van Ron Offermans is een feit! We hebben er even op moeten wachten. Maar inmiddels gaan de boeken met bijlages als warme broodjes over de toonbank van verschillende duik- en fotografiewinkels en moet Ron binnenkort alweer een nieuwe bijlage schrijven!

Al eerder bracht Ron Offermans twee edities van het Handboek uit – voor gevorderden – maar dit basisboek is geheel gewijd aan compact camera’s en systeemcamera’s en wordt verkocht met losse bijlages per cameratype. In deze bijlages worden de werking en de verschillende functietoetsen uitvoerig toegelicht en wordt getoond welk resultaat je daarmee kunt bereiken.

Handboek digitale onderwaterfotografie – Basis

Hét handboek voor elke onderwaterfotograaf is er in een versie voor gevorderden en nu ook als basisboek voor beginnende fotografen en gebruikers van compact- en systeemcamera’s. De basisversie wordt geleverd met bijlage naar keuze waar de ins en outs van een specifieke camera worden beschreven. Tegen bijbetaling zijn ook extra bijlagen verkrijgbaar.

Basis

Ron legt uit: “Het bleek dat compact camera’s en systeemcamera’s veel ingewikkelder waren dan ik had gedacht. Een spiegelreflexcamera vind ik veel makkelijker – elke functie heeft een eigen knop en je hoeft niet te zoeken. Er is niet veel veranderd in de loop der tijd, de meeste dingen zitten nog steeds op dezelfde plek. Ervaren fotografen hoef ik niet uit te leggen waar alles zit, die kennen hun eigen camera wel.” Maar als Ron cursussen gaf aan beginners, ging hij ook in op iso, diafragma, sluitertijd enzovoort. “De cursisten zeiden dan wel dat ze het snapten maar dan kreeg ik vervolgens de vraag: hoe doe ik het nou op mijn eigen camera?” vertelt hij lachend.

Ik moet ook lachen want het klinkt me bekend in de oren. Ook ik volgde de cursus Onderwaterfotografie via de NOB bij Ron en liep tegen dezelfde problemen aan.

Snel(ler) onder de knie

De camera onder de knie krijgen zou dus wat sneller moeten gaan bij gebruik van de aparte bijlages die Ron naast zijn basisboek verkoopt voor 14,95 per stuk (één bijlage is bij de prijs van het basisboek inbegrepen). Deze bijlages – specifiek voor een bepaald type camera geschreven – worden elke keer met de laatste wijzigingen (als die er zijn) verkocht waardoor je steeds up-to-date bent.

Ron: “Doordat de geleerde technieken wat sneller geïmplementeerd kunnen worden op hun eigen camera, voorkom je teleurstelling bij de cursisten. En ook bij mij want dan heb ik het gevoel dat ik hen verder heb geholpen.” De fabriekshandleiding die je bij de camera krijgt, vertelt je bijvoorbeeld hoe je de camera moet opladen, maar de samenwerking met een externe flitser en een onderwaterhuis, met een macro-converter et cetera, dat staat er niet in. En precies die info vind je wel in de bijlage.

Stappenplan

“Ik heb een stappenplan gemaakt voor wat je het eerste doet, vóór de duik. Je bereidt je camera voor met de bediening die je zelf het prettigst vindt zoals bestandsvoorkeur, resolutievoorkeur, kleur. Dan hoef je dat daarna niet meer te doen. Daarna komen de instellingen voor de duik. Ga je groothoek fotograferen, macro, flitsfotografie? De volgorde in de bijlages is hetzelfde als in het handboek zelf.”

Alle foto’s gemaakt met een compact camera

Ron maakt in zijn handboek en de bijlages alleen gebruik van foto’s die hij met de compact- en systeemcamera’s heeft gemaakt in Zeeland, tijdens het WK in Mexico en in Egypte. Er zit geen foto in die met een spiegelreflex is gemaakt. Hij omlijst zijn verhaal met een aantal tabellen en duidelijke illustraties.

Dat het maken van de bijlages een continue proces is blijkt wel uit mijn vraag of hij binnenkort een bijlage gaat schrijven voor de Olympus Tough 6 die op het punt van verschijnen staat. Hij is al gebeld door Marco Heesbeen van Onderwaterhuis! Zodra de camera in huis is, gaat Ron testen en er een bijlage van maken.

Keuze

Waarom eigenlijk bijlages? Ron legt uit dat hij in het verleden vaak net klaar was met zijn boek als er weer een nieuwe lens kwam die dan niet in het net uitgebrachte boek stond. “Ik heb Marco nu zo ver dat hij mij direct op de hoogte stelt en ik de bijlage kan aanpassen!”

Ik ben nieuwsgierig of hij bij het schrijven van zijn boek zelf ook terug moest gaan naar de basis en of dat voor hem lastig was. Hij is tenslotte al 30+ jaar fotograaf en ik kan me voorstellen dat het moeilijk is om weer ‘te denken als een beginnend onderwaterfotograaf.’ Ron beaamt dat: “Bijvoorbeeld het hele belichtingsverhaal. Ik heb er echt weken over gedaan om dit logisch uit te leggen. In mijn vorige boek had ik een belichtingsdriehoek maar ik vond het een verschrikkelijk ding, hij was niet duidelijk genoeg. Er zat geen coherentie in en dat merkte ik ook aan de cursisten. Uiteindelijk ben ik zelf een schema gaan maken dat er visueel beter uitzag. Ik had het al lang in mijn hoofd.”

Een ander voorbeeld is flitssynchronisatie. Ron heeft zelfs een nieuw woord verzonnen: pseudosynchronisatie. Voor een complete uitleg verwijs ik je graag naar zijn boek!

Doorgroeien

Ron merkt op: “Vergeet niet dat het handboek Basisfotografie nog beperkt is. Het Handboek Onderwaterfotografie voor Gevorderden behandelt zaken als flitsposities, omgaan met zweefvuil, compositie en nabewerken. Daar moet je beginnende onderwaterfotografen ook niet mee lastig vallen, maar het is zeker wel de bedoeling dat ze op een bepaald moment doorgroeien en dan het volgende boek kopen. Want dat is verreweg het mooiste boek! Ik ben daar nog steeds erg trots op. Met al die flitsposities met illustraties erbij.”

Ik vraag hem wat hij de kopers van zijn boek en de bijlage wil meegeven?
Ron:” Het stappenplan is belangrijk als ook het uitproberen van de functies en veel terugkijken. Verder zijn het boek en de bijlage een mooie handreiking om te beginnen met onderwaterfotografie. Het helpt mensen om zaken veel sneller door te hebben.”

Wordt het boek nog vertaald in het Engels of Duits, vraag ik hem. Dat is wel de bedoeling want dit concept bestaat nog niet in Duitsland.

Zelf fotograferen?

En heeft Ron onlangs nog voor zijn plezier onder water heeft gefotografeerd of heeft hij na het maken van het boek en de bijlages maar even een pauze ingelast? Ron heeft zeker zin om weer met zijn spiegelreflex onder water te gaan, maar nu er weer een nieuwe bijlage voor de Tough 6 moet komen, moet hij daarmee onder water en blijft zijn spiegelreflex nog even op de kant!

Wil je weten waar het boek verkrijgbaar is? Klik hier voor de verkoopadressen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief