Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Stans van Hoek – Haai!

Sommige duikers zijn gek op haaien, anderen hopen ze nooit tegen te komen. Duikreporter Stans dook in Australië en kwam een paar flinke haaien tegen!


Datum:  6 november 2016
Duiklocatie: North Rock, NSW, Australië

duikreport-call-to-action-350x85

stans_haai2-42876
6 november: Bootduiken vanuit Nelson Bay
De wekker gaat voor de verandering weer eens vroeg, om 6 uur. Vroeg, maar voor een goed doel, we gaan vandaag 2 bootduiken maken en moeten iets na 7 uur bij het duikcentrum zijn. Nu is dat maar een paar minuten rijden maar toch… We laden de duiktassen uit en dan… tja dan blijk ik het sleuteltje van het slotje dat ik op mijn duiktas heb niet mee te hebben. Hurry, hurry terug naar het huisje, En iets te snel wil ik rechts af slaan bij de rotonde, tja je begrijpt ‘m al, ik neem bijna de rotonde verkeerd om, dus rechtsom ipv linksom. Ik merk het op het nippertje en door twee meter achteruit te rijden kan ik net de goede kant op sturen. Het sleuteltjes was niet zoek, maar zit gewoon in mijn schoudertas die ik niet mee heb genomen omdat ik dat niet handig vond.

stans-duiker+haai-42876

Eenmaal terug bij het duikcentrum bouw ik mijn set op en breng daarna de auto terug naar het huisje, daar staat ie gratis en bij het duikcentrum is betaald parkeren. Vervolgens loop ik weer terug, je zou er bijna het heen en weer van krijgen, en trek mijn onderpak aan en mijn droogpak voor de helft. De sets staan inmiddels aan boord net zoals de extra tank voor de tweede duik. We duiken met stalen tanks van 80 cft, iets minder dan 12 liter. Vullen kunnen ze hier wel goed, er zit gewoon 240 bar in en dan ook nog nitrox 32%. Het is ongeveer drie kwartier naar de duikstek, genaamd North Rock. Hier zouden we haaien moeten gaan zien, ik ben benieuwd.

stans_haai3-42876
De boot is niet groot, maar voldoet voor 20 duikers. We zijn nog niet lang op zee als regelmatig een boeggolf ervoor zorgt dat je behoorlijk nat kunt worden en ik heb dus ook al snel mijn droogpak helemaal aan en dicht.
We duiken in twee groepen en ik duik in de eerste groep mat Margo en Thomas duikt met Ashley. Zij duiken hier regelmatig, zij kennen de duikstek door en door. Het is de bedoeling dat we onder water vlak langs de rotsen blijven en liefst onder een overhang als die er is.

We zijn nog maar nauwelijks afgedaald naar ongeveer 15 meter als we de eerste Grey Nurseshark aan zien komen, ik schat deze op zo’n 3 meter lengte. Al snel volgt de volgende en de volgende en ga maar door. Ik heb geen idee hoeveel van deze haaien hier rondzwemmen maar het zijn er genoeg! Het zicht is redelijk te noemen, ongeveer 10 tot 12 meter. De haaien zijn erg rustig op dit moment, ik heb me laten vertellen dat ze overdag half slapen/half waken en niet aan het jagen zijn, dus kun je ze heel dichtbij laten komen en dat doen ze ook. Er zwemt ook een grote blauwe grouper die erg nieuwsgierig is en heel dichtbij komt. Ik denk dat deze zich in mijn fish-eye lens ziet en zichzelf heel graag even wil zien. Boven ons hangt een enorme school vis, maar de haaien geven laten deze met rust. Een kwart/wit visje denkt waarschijnlijk dat ik iets wil met zijn of haar nest eieren, want ik word een soort van aangevallen met een hapje in mijn handschoen. De maximale bodemtijd die we opgekregen hebben is een uur en we benutten deze volledig. Na 60 minuten doen we de veiligheidsstop op 6 meter boven een rots met kelp om vervolgens op te stijgen naar de oppervlakte.

Stans_2-42876
Aan boord is er water, soep, brood, en biskwie. Ons uur oppervalkte interval is zo voorbij en we maken ons klaar voor de tweede duik op dezelfde duikstek.
Eenmaal afgedaald duiken we direct tussen een stuk of 5 prachtige haaien, dezelfde als tijdens de eerste duik. Dit is waarvoor ik wilde duiken in Australië.

stans_grouper 1-42876
Helaas was aan het einde van de eerste duik de accu van mijn fotocamera leeg, dus maak ik geen foto’s, maar dat doen de anderen wel. Ik probeer nu de vrouwtjes van de mannetjes te onderscheiden en ik zie als ik goed kijk het verschil wat me is uitgelegd tijdens de oppervlakte interval.
Ik noem deze duiken echt Duiken met een grote D!!!
De zee is op de terugweg wat ruiger dan op de heenweg, de golven zijn inmiddels een meter of twee hoog. De kleine boot kan deze golven goed aan en al snel zien we een stuk of 5 dolfijnen die aan het jagen zijn, hoe gaaf is het om zo kort na elkaar eerst zoveel haaien te zien en daarna dolfijnen! Het kan echter niet op, op de rotsen van een eiland dat we passeren liggen zeehonden, dit is echt een kadootje! We varen door want het is immers drie kwartier varen…
De slagroom op de taart is het zien van vier walvissen aan stuurboordkant, humpback whales. Wat kan een duiker zich nog meer wensen dan vier van deze waterdieren binnen een tijdsbestek van anderhalf uur, niets toch? Van de dofijnen, zeehonden en walvissen heb ik geen foto’s kunnen maken, mijn onderwatercamera heeft een lege accu, en mijn Iphone is buiten handbereik. Jammer, maar ze staan op de harde schijf in mijn hersenen gebrand, dit neemt niemand mij ooit meer af!
Terug in de haven spoelen we alle duikspullen en doen een late lunch in een restaurantje aan de kade. Ik haal de auto om onze spullen terug naar het huisje te brengen. Dan direct de wasmachine aan met de onderkleding en ander wasgoed, zodat alles weer schoon en droog ingepakt kan worden voor het vervolg van de reis.

1 reactie

  1. Gaaf zeg

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief