Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Daniel Versteeg – The place to be…….. or not??

Datum 29 April 2014
Locatie Bergse Diepsluis
 

Na het afgelopen weekend had ik nogmaals veel zin om de Bergse Diepsluis aan te doen en een van mijn buddy’s Anton gaf aan op Dinsdag wel graag te willen gaan. Helaas moest hij op het laatste moment afzeggen omdat hij naar de tandarts moest om zijn kies bij te laten werken. Dat werd dus geen duiken.
Ik had gelukkig die week gelukkig vernomen dat John deze week vakantie zou hebben dus was werd er een Facebook bericht aan gewaagd om te zien of John de gelegenheid zou hebben. Gelukkig was dit het geval en John vroeg hoe laat?………. Daar ik zelf iemand ben die graag vroeg gaat ( vanwege de rust op de duikstek en het idee dat je dan nog iets aan de resterende dag hebt ) gaf ik aan dat ik vanaf 07:00 op de duikstek kon zijn.
De wekker ging dan ook weer vroeg, 5:30!!! Snel de spullen bij elkaar pakken en mij rits van mijn droogpak nog even invetten. Spullen in de auto en flessen uit de berging pakken. Ik stapte de auto in en zette de navigatie aan. Nu is de weg naar de Bergse Diepsluis voor mij wel meer dan bekend maar voor files en dergelijke ( zoekt zelf een omleiding ) is die toch bijzonder handig. Kijk ik naar de verwachte tijd van aankomst……! Geeft het systeem aan dat ik er meer dan een uur over doe? Normaal gesproken is dit een kleine 50 minuten. Toen bedacht ik mij dat ze de weg bij Steenbergen aan het renoveren zijn en dat deze weg afgesloten is. Ik dus via de Moerdijk richting Steenbergen.Aangekomen bij de parkeerplaats zie ik dat John net aangekomen is en reeds zijn set aan het opbouwen is. Eerst even bijgepraat over de vorige duiken en voor we het wisten was er alweer ruim 20 verstreken. Wij dus snel onze set aan en over de dijk maar weer. Het eerste blik op het water zag er super uit. Je kon de zandpartijen heel goed zien dus wij hopen op goed zicht.
Het plan was om eerst ondiep te duiken en dan richting onze eigen stokken te gaan. Daarna de rest van de Bergse Diepsluis af te zoeken naar de resterende stokken die geplaatst zijn.

Onder water was het zicht niet zo goed als gehoopt maar zeer zeker niet slecht dus nog steeds genieten van deze vroege ochtendduik. Eerst maar even langs John zijn dalia en nadien de paardenanemonen nog maar op de gevoelige plaat gelegd.
Daarna koers gezet richting onze eigen stokken. Het eerst was ons opviel was de overdaad aan oorkwallen. John probeerde mij met zijn camera op de foto te zetten maar de hoeveelheid oorkwallen verhinderde dit. Er zat er iedere keer wel een in de weg.
Wij op zoek naar de Sepia’s en al onze stokken afgegaan. Wederom zaten er meer eieren op de stokken en de deze keer waren er geen sepia’s te vinden rondom de stokken maar werden deze plekken ingenomen door de oorkwallen.
Daarna zijn we richting het platform vertrokken en heeft John enkele foto genomen terwijl ik bezig was met de onderwerpen op het platform. Ik had dit door en nam enkele poses aan. Ik weet dat John enkele momenten aanpakt om met een model aan de gang te gaan als oefening voor een fotowedstrijd. We hebben toen een groot deel van het duikgebied bezocht. Er zijn inderdaad veel stokken neergezet maar nog niet gek veel met eieren. Wel enkele flinke plukken met pijlinktvis eieren.
Na dik 80 minuten hebben we het water verlaten om lekker een bakje koffie en koeken te nuttigen. De eerste andere duikers waren inmiddels ook gearriveerd en na de gebruikelijke vraag, ” hoe is het zicht ” wenste wij eenieder veel succes in hun zoektocht naar de sepia’s.

Duik 2 begon door bij de witte streep het water in te gaan en richting de mosselculturen te gaan. We daalden bij de tonnen af en hier viel het zicht eigenlijk soort van tegen. Het water was melkachtig en ik probeerde enkele shot’s te maken met John in de achtergrond.
Na de eerste rij van de mosselculturen zijn we richting de kant gezwommen en zijn we daar verder gaan zoeken naar nog meer leven. Het zicht werd hier een stuk beter maar echt veel leven was er niet te vinden. We kwamen wel enkele lege stokken tegen en sepia’s zijn niet de enige bewoners van deze stokken. In deze vond een krab dat hij spiderman was. Uiteindelijk kwamen we weer bij het platform uit waar we een kleine zeedonderpad tegenkwamen. Deze liet zich rustig op de foto zetten.
Na 63 minuten stapte we het water weer uit en ruimden we onze spullen op. Het begon inmiddels te regenen en in deze ochtend hebben wij toch 2 mooie duiken gemaakt.
Geen Sepia’s deze keer maar wat heb ik te klagen?…….. de afgelopen 5 duiken heb ik er goed van kunnen genieten. Het blijkt maar weer….. de Bergse Diepsluis heeft meer te bieden als duikgebied!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief