Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Steven Stegeman – Duiken in een forelvijver

Denk je dat je alles gehad hebt en dat je de dag overleefd hebt, komen er ineens duikers het water in! Arme forellen… Ze hebben de hele dag de haakjes van de vissers kunnen ontwijken, maar de camera van Steven Stegeman is geen ontkomen aan.


Datum: 15 augustus 2016
Duiklocatie: Forelderij, Usselo

duikreport-call-to-action-350x85

Elke keer als we met de kinderen naar opa en oma gaan passeren we een bord dat de richting aangeeft naar een forelvijver waar gevist kan worden. En als duiker vraag ik me dan af hoe het zou zijn om daar eens een duikje in te maken. Contact opgenomen met de beheerder, en wat bleek? Ze hadden erg last van waterplanten en wilden wel eens weten hoe het er onder water uitzag. Zo konden we elkaar mooi een handje helpen. Wij een duikje maken aan het einde van de visdag tussen de forellen. En de beheerder een beeld van de hoeveelheid planten onder water.
Dus stonden we op een mooie zomeravond onze setjes op te bouwen naast 1 van de 2 forelvijvers op het complex. Het water zag er kraakhelder uit. De beheerder vertelde ons dat de vijvers werden gevuld met water uit een ondergrondse bron. Vanaf de kant zagen we al een paar forellen zwemmen. Dit waren dus de vissen die na een dagje vissen niet gevangen waren. Alle gevangen vis moet in een forelvijver immers direct gedood worden. Ik vroeg me af of we deze vissen onder water te zien zouden krijgen. Ik kan me voorstellen dat ze na een dag bevist te worden erg schuw zouden zijn. Dit bleek totaal niet het geval te zijn. Toen we in het water onze vinnen aantrokken kwam er al een flink exemplaar op een meter afstand voorbij zwemmen.
Eenmaal onder water bleek het zicht redelijk goed te zijn. Al snel zagen we enkele forellen over ons heen zwemmen. Even later zien we de eerste forel voor ons in het water hangen. Langzaam proberen we de vis te banderen. Als ik mijn videolamp aanzet draait de forel onze kant op en komt dichterbij. Wel heel dichtbij, er wordt zelfs een aanval uitgevoerd op de lamp! Tijdens de duik gebeurt dit een paar keer vaker. Benieuwd of dit nog leuke beelden oplevert!
Op sommige stukken van de vijver groeien inderdaad erg veel waterplanten. Vervelend voor de vissers die hierin vast komen te zitten, maar mooie schuilplekken voor de forellen. Als ik tussen de waterplanten door duik zie ik al snel een mooie forel tussen de planten. Als we te dichtbij komen gaat de vis er vandoor.
Na verschillende rondjes door de vijver gedoken te hebben merken we dat het zicht telkens slechter wordt. Doordat de vijver maar maximaal 2,5 meter diep is veroorzaken we zelf het nodige stof. We besluiten het water uit te gaan en maken een praatje met de beheerder. We informeren hem over de hoeveelheid waterplanten en hij verzoekt ons of we tijdens een tweede duik willen proberen wat planten los te trekken.
We hadden gehoopt dat het stof snel zou bezinken, maar dat is niet het geval. De tweede duik zien we dan ook maar een paar forellen. Tussen de waterplanten vindt ik nog wel een dode salamander. Ik speur nog verder om een levende te vinden, maar die komen we helaas niet meer tegen. We trekken nog een paar waterplanten los die meteen naar de oppervlakte drijven. Die worden morgenvroeg door het personeel uit het water gevist. Of de graskarpers doen zich tegoed aan deze planten, want die moeten ook in de vijver zitten volgens de beheerder. Die hebben we helaas niet gezien, ze zullen wel schuwer zijn dan de forellen. Mooie reden om nog een keer terug te komen! Duik technisch stellen deze duiken niet veel voor, maar het is wel mooi om tussen vissen te duiken die je normaal niet tegenkomt in de plassen hier in de omgeving.
Op naar de volgende duik!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief