Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Inge van Engelen – Een dagje duiken in de Oosterschelde, wat een heerlijke sport!

De eerste bijdrage van Inge van Engelen. Over grondels en sepia’s.

Datum 18 augustus 2012
Locatie Zeeland, Bergsche Diepsluis
 

Zaterdag 18 augustus pakten wij (mijn man en ik) de auto weer eens in voor een dagje duiken in Zeeland. Wij wonen in Nootdorp, dus dat is toch een stukje rijden. Geen probleem, als je weet hoe mooi de Oosterschelde (en de Grevelingen) is, dan weet je dat het het allemaal waard is.
We gingen duiken bij de Bergsche Diepsluis, wat wij een hele fijne duiklocatie vinden. Op het parkeerterrein was nog ruimte genoeg en de zon scheen zelfs een beetje! Wat wil je nog meer? Na even snel een hapje te hebben gegeten, de spullen opbouwen en daarna onszelf opbouwen.

De trap op en naar de trap naar de waterkant lopen. Die trap op, met dat spul op je rug, dat is weer een hele inspanning, maar als je dan boven op de dijk staat en je het verfrissende water ziet, geeft dat je weer extra kracht om verder te gaan. De trap naar de waterkant bij de Bergsche Diepsluis is heel prettig, bij hoog water loop je zo het water in. Zonder enig probleem. Bij laag water zijn de laatste stappen iets lastiger, de betonnen trap ligt dan niet helemaal tot onder water. De bij hoogwater onderwater liggende afstapjes komen dan boven water te liggen. Het kan op dit stuk een beetje glad zijn, dus goed oppassen! We hebben namelijk ook een mooie camera bij ons. Het is toch echt de bedoeling dat hij heel blijft. Na de afstapjes is er nog één flinke afstap, opletten voor de losse (ronde) stenen in het eerste stukje. Dus nog even opletten waar je je voeten neerzet en dan…… heerlijk verkoelend water.
We zwemmen richting het platform en komen onderweg een Grondel tegen die zijn lunch net heeft gevangen. Ik vond het heel bijzonder om te zien dat deze grondel niet weg probeert te zwemmen. Dat zwemmen gaat waarschijnlijk ook erg lastig met een garnaal in je bek. Hij blijft doodstil liggen, waarschijnlijk denkend “je ziet mij niet” of “ik ben er niet” of juist “ga weg, ik wil eten”. Nadat ik een foto van hem (of haar) heb gemaakt laat ik de Grondel met rust.

Na het platform gaan we rechtsaf, de bodem is hier wat zanderig en we komen een paar zeekatten (Sepia) tegen. Dit zijn zulke mooie dieren om foto’s van te maken. Hoe zou je het kunnen bedenken om dit dier te ontwerpen? Ik vind ze absoluut prachtig.
Vlak voor het einde van de duik zie ik opeens een witte zeekat (Sepia). Het is zo mooi om te zien hoe de Sepia zich aan zijn omgeving kan aanpassen. Drie foto’s later was de Sepia niet wit meer, maar gelukkig had ik een mooie foto kunnen maken.
We komen vlak bij de trap weer naar boven en gaan weer voorzichtig de trap op en lopen weer terug naar de auto. Spullen weer afbouwen en de auto weer inpakken en naar huis rijden.

We hebben een duik van 74 minuten gemaakt. Heerlijk. We hebben een heerlijke dag gehad!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief